x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Grecia - România. De 15 ani te aşteptăm aşteptăm, calificare!

Grecia - România. De 15 ani te aşteptăm aşteptăm, calificare!

de Mihai Igirosanu    |    15 Noi 2013   •   00:15
Grecia - România. De 15 ani te aşteptăm aşteptăm, calificare!
Sursa foto: Alexandru Hojda/Mediafax

În această seară, de la ora 21:45, Grecia – România, prima manşă a barajului pentru calificarea la CM 2013
Franţa 1998 a fost ultimul turneul final de Campionat Mondial cu naţionala României printre participante. De atunci, n-am mai fost aproape decât în 2001, când Slovenia ne-a frânt visele de calificare la CM 2002 după un baraj de tristă amintire, 1-2 la Ljubljana şi 1-1 la Bucureşti, în Ghencea, pe o ploaie torenţială şi pe un gazon infect. De atunci, pentru tricolori campaniile de calificare n-au însemnat decât resemnări, demisii sau proiecte eşuate de reconstrucţie. Acum suntem din nou aproape. La fel ca în 2001. Avem un adversar mai dificil decât atunci, fostă campioană a Europei în 2004, dar sperăm fel de mult ca şi atunci. Toată ţara respiră parcă în ritmul declaraţiilor sau alergării tricolorilor pregătiţi de Victor Piţurcă. Diseară, pe stadionul Karaiskakis din portul Pireu este prima bătălie a războiului de două meciuri cu solida Grecie. Avem nevoie de un rezultat pe care să-l transformăm cât mai uşor într-o calificare la Campionatului Mondial marţi seară, pe Arena Naţională. Sunt două meciuri capitale pentru fotbalul românesc. Dacă vom fi la anul în Brazilia, înseamnă că respirăm, că încă mai contăm, cât de cât. Dacă vom urmări şi acest turneu final din faţa televizoarelor, vom aluneca într-un hău din care ne va fi foarte greu să ieşim la lumină.

Acelaşi Piţi, lângă tripleta Goian – Raţ ­ Marica
La 5 ani după Euro 2008, din nou alături de cei trei jucători, selecţionerul poate califica naţionala şi la CM 2014
Cu Piţurcă selecţioner, cu Goian, Raţ şi Marica pe gazon, naţionala României obţinea în 2007, după o senzaţională victorie împotriva Olandei, la Constanţa, calificarea la CE 2008. Acum, după cinci ani, cei patru luptă din nou unul lângă celălalt pentru a duce echipa naţională şi la un turneu final de Campionat Mondial. Piţurcă pe bancă, Goian şi Raţ în linia defensivă, plus Marica vârf de atac vor reprezenta în această seară, dar şi marţi, pe Arena Naţională, numele pe care ne bazăm poate cel mai mult pentru o calificare pe care o visăm de 15 ani.
“Tătăruşanu poate juca!”
După încheierea antrenamentului oficial pe care l-a condus ieri pe stadionul Karaiskakis din Pireu, selecţionerul Victor Piţurcă a dezvăluit că portarul Stelei, Ciprian Tătăruşanu, este refăcut după problemele la spate. “Din fericire, lucrurile au luat-o pe o pantă bună şi Tătăruşanu e apt pentru joc. Miercuri s-a antrenat la 90 la sută din capacitate, iar astăzi  a efectuat normal tot antrenamentul oficial. Referitor la Vlad Chiricheş, el va veni ori în această seară (n.r. ­ ieri), dacă va primi acea mască, ori în cursul zilei de mâine (n.r. ­ azi). Nu sunt sigur că va putea evolua în meciul retur. În privinţa primului 11, deocamdată mai am două-trei incertitudini pe anumite posturi. Mă voi hotărî până mâine la prânz.” De fapt, selecţionerul mai are doar două dileme şi ambele în linia din spatele unicului atacant, Marica. Cociş sau Bogdan Stancu şi Maxim sau Tănase sunt cele patru nume din care Piţurcă va alege două până astăzi, la prânz, când va avea loc o ultimă şedinţă de analiză video a adversarului şi când jucătorii vor fi anunţaţi cum va arăta primul “11” pentru confruntarea de diseară. Totuşi, Cociş şi Maxim par favoriţi, însă totul se va decide astăzi, la prânz. De partea cealaltă, selecţionerul Greciei, portughezul Fernando Santos, a declarat: “Nu cred că există o favorită în astfel de meciuri în care un mic detaliu poate schimba totul. Şi nu uitaţi că barajul are două manşe, una la noi şi una la Bucureşti. Vor fi două meciuri grele pentru ambele echipe. Bineînţeles că există o presiune psihologică, în ambele tabere. Am studiat bine adversarul, jucătorii noştri ştiu lucrurile pe care trebuie să le exploateze. România este o echipă puternică şi ne aşteaptă o confruntare dificilă. Nici noi, nici România nu vom juca la egal. Probabil, România se va axa pe defensivă şi va încerca să ne surprindă pe contraatac. Şi noi vom încerca să-i surprindem, să câştigăm”. 
____________________________

BARAJE CM 2014 – TUR
Iordania – Uruguay    0-5
Mexic – Noua Zeelandă    5-1
Ucraina – Franţa    azi
Islanda – Croaţia    azi
Portugalia – Suedia    azi


×