x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Jucătorii Ungariei: “Sperăm să îl demitem pe Victor Piţurcă”!

Jucătorii Ungariei: “Sperăm să îl demitem pe Victor Piţurcă”!

de Istvan Deak    |    05 Sep 2013   •   18:13
Jucătorii Ungariei: “Sperăm să îl demitem pe Victor Piţurcă”!
Sursa foto: Laurentiu Mich/Mediafax
Ultima victorie a Ungariei pe tărâm românesc a fost acum 55 de ani
Membrii selecţionatei de fotbal a Ungariei îşi pun mari speranţe că vor câştiga din nou pe tărâm românesc. Statistica nu e de partea lor. Ultima dată au făcut-o în 1958, acum 55 de ani. Începând cu 1936, cele două echipe s-au întâlnit de nouă ori la Bucureşti. Au fost consemnate patru victorii ale Ungariei, trei remize şi două victorii ale României. Ultima victorie a Ungariei în faţa României, datează şi ea deja de 32 de ani, 1-0 la Budapesta, în 1981. Ultima dată când Ungaria a reuşit să marcheze pe tărâm românesc s-a întâmplat acum mai bine de 40 de ani, 2-2 la Bucureşti în 1972.

Capul lui Piţurcă
În ciuda istoriei recente care nu îi avantajează deloc, actuala generaţie a selecţionatei Ungariei i-a pus gând rău lui Victor Piţurcă. Marcatorul primului gol al Ungariei în partida încheiată 2-2 împotriva României, în martie, Vanczak Vilmos, face apel la colegii săi să pună umărul la demiterea selecţionerului României, Victor Piţurcă.
“Un egal în deplasare nu este un rezultat rău, dar noi sperăm să câştigăm ca să ne apropiem de asigurarea locului secund. Este un meci de care pe care, chiar dacă noi mai avem de jucat în Olanda, iar România cu Turcia. Ne punem mari speranţe că selecţionerul Victor Piţurcă va fi demis după acest meci. Asta ar fi consecinţa victoriei noastre la Bucureşti. Meciul cu Turcia ar deveni de două ori mai important pentru români. Se va isca o campanie tensionată pe termen nelimitat la ei”, a declarat Vanczak pentru Nemzeti Sport.
“Nu cred ca meciul de vineri va fi decis de un singur gol, dar cu certitudine se va pune accent pe apărare. Nu pot să spun că este meciul vieţii mele. Am jucat destule meciuri cruciale cu naţionala, însă rezultatele nu au fost tocmai favorabile. Calificarea la baraj ar fi deja o performanţă pentru noi. Pentru asta trebuie să câştigăm vineri”, a mai spus fundaşul lui FC Sion.

Dzsudzsak nu se teme
Cel mai bun jucător al echipei Ungariei, Balazs Dzsudzsak, consideră că echipa sa este mai valoroasă decât cea a României. “Am curaj să o spun că suntem mai creativi şi avem jucători mai valoroşi în echipă decât românii. Cel mai important este să rămânem concentraţi din primul până în ultimul minut. Dacă vom avea avantaj pe tabelă în minutul 93 nu este o ruşine să şutăm mingea nu doar în afara stadionului, ci chiar în afara Bucureştiului. Nu putem să mai comitem aceeaşi greşeală ca la Budapesta”, a declarat Dzsudzsak.
“Nu avem voie să fim precipitaţi, nici să ne temem dacă vom fi îngrămădiţi în propriul nostru careu. Avem o poziţie avantajoasă, iar cei care au ceva de pierdut sunt românii. Ne aflăm în faţa unui examen crucial şi suntem obligaţi să îl depăşim cu brio. După fluierul final vom şti dacă mai avem şanse, dacă mai are rost să facem calcule. În cazul unui succes la Bucureşti, vom avea un moral fantastic împotriva Estoniei. Dacă vom câştiga şi acel meci, mi-e şi teamă să o spun, după foarte mult timp putem termina pe locul secund o grupă de calificare”, a mai adăugat mijlocaşul lui Dinamo Moscova.

Cel puţin 250 de “români” în galeria Ungariei
Deşi au primit 5.000 de bilete pentru partida de vineri cu România, doar 2800 de fani maghiari vor fi prezenţi pe National Arena. Aproape jumătate dintre aceştia vor ajunge în Bucureşti cu trenul special care va porni din Budapesta. Conform Magyar Nemzet, 880 de fani vor pleca din capitala Ungariei, alţi 250 de suporteri români de etnie maghiară li se vor alătura la gara din Braşov.  Sosirea în Bucureşti este preconizată pentru ora 14:00.
Deplasarea este organizată de Carpathian Brigade, care a anunţat că în galeria Ungariei vor fi prezenţi şi ultraşi polonezi. “Actorii speciali ai meciului sunt iar maghiarii din Transilvania. Nu lipseşte întrebarea: Cu cine ţineţi? Conform unui studiu realizat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, în 2007, în cazul unei partide România-Ungaria, patru din cinci, adică 80% dintre maghiarii din Transilvania ţin cu Ungaria. Sute de persoane şi-au procurat deja biletele în sectorul galeriei Ungariei”, notează Nemzeti Sport.

Provocarea lui Hajnal
Mijlocaşul Tamas Hajnal a declarat în presa ungară că a discutat cu colegul său de la VfB Stuttgart, Alexandru Maxim, care i s-a confesat că jucătorii tricolori nu-l suportă pe Victor Piţurcă. “Am auzit că românii au probleme, că unii dintre ei evoluează foarte puţin. Dar poate cea mai mare problemă a lor este relaţia dintre antrenor şi jucători. Alexandru Maxim, colegul meu de la Stuttgart, mi-a zis că mulţi jucători nu sunt de acord cu metodele de pregătire ale lui Piţurcă şi cu tactica pe care o adoptă. Jucătorii vor să joace un fotbal ofensiv, în timp ce antrenorul se limitează să se apere, ceea ce nu este pe placul multora. Există tabere formate pro-Mutu şi anti-Mutu, ceea ce înseamnă că nu au atmosferă potrivită. Poate fi un avantaj pentru noi că cel mai bun atacant al lor nu evoluează, dar şi în tur puteam câştiga pentru că am fost mai buni", a declarat Hajnal pentru csakfoci.hu.

Replica lui Mircea Sandu
"Unde e haosul, n-aţi fost la antrenamente? Haosul e la ei, la unguri! Ştiţi bine că Piţurcă este un tip foarte disciplinat. Din punct de vedere al procedeelor de lucru le cunoaşteţi. Sunt declaraţii de incitare, de încurajare. Unde să se plângă jucătorii noştri? La mine se plâng de altele, că le e foame, că n-au bani. Întrebaţi şi jucătorii, trăim într-o lume liberă şi putem să ne exprimăm. Bineînţeles că n-o să-l mai cheme pe ăla care e nemulţumit. La echipă este o concentrare mai mare decât ce am văzut în ultimul timp", a comentat preşedintele FRF, Mircea Sandu. “N-am avut nici o discuţie cu Maxim. Nu mă interesează ce apare în presă. Sunt vorbe de consum, care avantajează ziariştii, pentru a-şi vinde publicaţiile", a reacţionat Piţurcă.

Sfidarea rivalităţii
De-a lungul timpului, 13 jucători nu au ţinut cont de rivalitatea istorică şi au îmbrăcat tricoul ambelor echipe naţionale: România şi Ungaria.
Stefan Auer, (Aver Istvan), născut la Arad, a fost considerat unul dintre cei mai buni atacanţi ai Ungariei de la vremea sa. A jucat doar două meciuri în naţionala României, fiindcă la vârsta de 22 de ani s-a mutat la Budapesta şi a evoluat pentru Ujpest.
În 1944, şase dintre jucătorii campioanei Ungariei AC Oradea au evoluat pentru ambele naţionale: Bodola Gyula, Sárvári-Spielmann Ferenc, Perényi-Pecsovszki József, Kovács I. Miklós, Tóth Mátyás şi Mészáros Ferenc. Interesant este că un an mai târziu, în 1945, la un amical Ungaria-România, echipa română era formată din 7 jucători născuţi în Ungaria. Românul Teleki Pal a rămas în istoria fotbalului vecin fiind primul marcator al Ungariei la un Campionat Mondial: Italia 1934.

×
Subiecte în articol: România-Ungaria