x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Obiectiv în pericol

Obiectiv în pericol

de Dragos Stoica    |    22 Sep 2011   •   21:00
Obiectiv în pericol

Cand a semnat revenirea in functia de selectioner al nationalei Romaniei, lui Victor Piturca i s-a impus drept principal obiectiv calificarea la Campionatul European din 2016. Daca distanta mare temporala pana la momentul cu pricina a surprins, tehnicianului i s-au creat de fapt toate premisele pentru reconstruirea pe termen lung a echipei nationale, ciclu care ar urma sa se incheie cu o calificare mai mult decat accesibila.

In forma in care se disputa in prezent calificarile, turneul final care va avea loc in Franta va primi nu mai putin de 24 de reprezentative, ceea ce in­seam­na ca primele doua clasate din fiecare grupa se vor califica automat, plus cea mai buna reprezentativa de pe locul 3. De asemenea, restul de patru echipe vor fi alese dupa un play-off cu meciuri tur-retur, la care vor lua parte restul celorlalte locuri 3.

Presedintele UEFA, Michel Platini, are insa alte ganduri. Gazeta Sporturilor a prezentat ieri in editia online ideile conducatorului de la Nyon, care pare tot mai tentat sa le propuna federatiilor adoptarea unui sistem menit sa incurajeze seletionatele puternice, evident, in detrimentul celor mai slabe. In schimb, ca sa compenseze acest aspect, Platini doreste sa le dea mai multi bani reprezentativelor mai putin cotate.
Concret, preliminariile ar urma sa fie impartite in doua faze distincte. Prima, cu 13 grupe a cate 4 echipe, din care se vor califica direct primele clasate, dupa numai un singur an de meciuri. Celelalte formatii ar urma sa fie inscrise intr-o a doua faza a preliminariilor, tot cu 10-12 grupe, din care tot castigatoarele ar urma sa mearga in Franta.

Avantajele selectionatelor care se vor califica din prima faza sunt ca acestea vor avea un calendar foarte lejer al doilea an, doar cu meciuri amicale, iar in plus cluburile puternice din Europa vor beneficia mai mult de jucatori la programul propriu. In schimb, tarile mai slab cotate vor pierde retete financiare prin rarirea meciurilor cu granzii Europei, iar in plus le va fi si mai dificil sa se califice la CE 2016. Ca sa determine totusi adoptarea acestui sistem, Platini va milita concomitent ca banii din drepturile de televizare din preliminarii sa se duca cu precadere catre outsidere.

Piturca: 'Este ultima sansa!'
Selectionerul Romaniei, Victor Pi­tur­ca, a explicat ieri ratiunile care au stat la baza convocarii lui Adrian Mutu si Gabriel Tamas la na­tio­­nala Romaniei. 'Am discutat des cu Mutu in ultima perioada. Pe mine nu ma intereseaza scu­ze­le, ci faptul ca el sa constientizeze gravitatea gestului pe care l-a fa­cut impreuna cu Tamas, cand am­bii lipsit noaptea din cantonament inaintea meciului cu San Ma­­rino. M-am interesat ce simte Mutu, stiu ca el s-a consumat in­tens in aceasta perioada. Trebuie sa inteleaga ca este ultima sansa atat pentru el, cat si pentru altii, de a mai prinde un Campionat Mondial. Trebuie sa facem o echipa valo­roa­sa, care sa obtina victorii si sa ne ridice de acolo unde ne aflam acum in clasamentul FIFA', a spus selectionerul.

×