x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international A încetat din viaţă legendarul antrenor danez Moeller Nielsen

A încetat din viaţă legendarul antrenor danez Moeller Nielsen

13 Feb 2014   •   17:57
A încetat din viaţă legendarul antrenor danez Moeller Nielsen

 Richard Moeller Nielsen, antrenorul care a dus echipa de fotbal a Danemarcei la câştigarea titlului european în 1992, a murit azi, la vârsta de 76 de ani, după o grea suferinţă, a anunţat familia sa, potrivit EFE.

 
Starea sănătăţii lui Nielsen era foarte delicată după ce tehnicianul a fost operat în vara anului trecut pentru îndepărtarea unei tumori cerebrale, a indicat ziarul Fyens Stiftstidende, citat de Agerpres.
Federaţia Daneză de Fotbal prevăzuse ca Moeller Nielsen să intre în Hall of Fame-ul său pe 1 martie, cu ocazia unei gale la care va asista preşedintele UEFA, Michel Platini.
 
Ca jucător, Moeller Nielsen a evoluat la Odense BK, echipă cu care a devenit campion, în ipostaza de antrenor, în 1977 şi 1982. Între 1987 şi 1989, tehnicianul a pregătit echipa de tineret a Danemarcei, fiind în paralel secundul reputatului Sepp Piontek la prima reprezentativă. Cu el pe bancă, naţionala de tineret a Danemarcei a învins cu 8-0 România, la Aalborg, în toamna lui 1987, în preliminariile Jocurilor Olimpice 1988. 
 
Între 1990 şi 1996 Moeller Nielsen a fost selecţioner al Danemarcei, cu care a realizat o mare surpriză, câştigarea Campionatului European 1992, găzduit de Suedia. Danemarca a fost invitată la turneul final după ce Iugoslavia a fost exclusă în urma războaielor din Balcani. 
Danemarca a învins în finală cu 2-0 Germania. Echipa nordică nu a contat la Euro 1992 pe cel mai bun jucător al său, Michael Laudrup, aflat în conflict cu Nielsen din cauza stilului defensiv impus de acesta.
 
'Ricardo', cum era cunoscut tehnicianul în Danemarcei, a mai fost selecţioner al Finlandei şi Israelului, fără să aibă succes cu aceste reprezentative. Ultima formaţie pregătită de el a fost în 2003 modesta Kolding, din divizia a doua daneză. 
 
Richard Moeller Nielsen este al doilea antrenor câştigător al titlului de campion european care a decedat luna aceasta, după fostul selecţioner al Spaniei, Luis Aragones.

×
Subiecte în articol: Moeller Nielsen danemarca fotbal