Calculele hârtiei au fost confirmate în ultimele partide ale etapei a doua din grupe. Brazilia și Portugalia au învins Elveția, respectiv, Uruguay.
Brazilia fără Neymar, când bine, când rău
Fanii Seleção sunt nedumeriți. Până la urmă Brazilia joacă mai bine sau mai slab cu Neymar. De exemplu, în meciul cu Serbia, după ce starul lui PSG a ieșit accidentat, echipa a jucat excepțional, parcă eliberată de povara de a-i pasa mereu și mereu lui Neymar. În meciul cu Elveția, în schimb, Brazilia a jucat până la gol destul de haotic în atac, fiind nevoie de urcarea lui Casemiro în avanposturi ca să înscrie. Este adevărat că Elveția a fost mult mai disciplinată decât Serbia și a blocat cu succes 83 de minute poarta lui Sommer. În atac, elvețienii n-au contat, niciun șut pe poartă, însă jucătorii din linia de mijloc și apărătorii au făcut ca brazilienii să pedaleze în gol, fără soluții în spargerea unei defensive disciplinate și impenetrabile. Singura soluție ar fi fost doar o execuție de excepție, care a și venit în final, din piciorul lui Casemiro, jucător obișnuit să stea mai mult în fața careului propriu decât al adversarilor. Văzând însă că Vinicius, Richarlison și Raphinha nu reușesc mai nimic în atac, mai mereu înconjurați de 3-4 adversari, și-a asumat el sarcina să fie elementul surpriză, inspirație care a și adus victoria și calificarea.
În ceea ce privește jocul Elveției, obsesiv de disciplinat, fără erori în apărare, fără pase greșite, acesta ar trebui să-l pună pe Edi Iordănescu serios pe gânduri. Dacă vrea să câștige grupa din preliminariile Euro 2024, conform propriilor declarații, ar trebui să găsească până în luna iunie niște soluții tactice speciale contra Elveției. În caz contrar, naționala noastră poate încasa chiar scoruri rușinoase, cum de altfel, s-a tot întâmplat în ultimele două campanii.
Portugalia lui Fernandes
La fel ca în cazul Braziliei, și la lusitani se pune aceeași întrebare: ne ajută sau nu megastarul echipei, în cazul acesta Ronaldo. Până acum, CR7 a fost mai degrabă o frână pentru coechipieri și abia după ieșirea lui de pe teren jocul Portugaliei s-a luminat. Eliberat de obligațiile tactice, Bruno Fernandes a ieșit în evidență, a înscris din nou și toată suflarea lusitană s-a liniștit. De altfel, căpitanul lui Manchester City a fost declarat meritat „omul meciului”. În ceea ce-l privește pe Ronaldo n-a avut nicio realizare. Se vede la el uzura, nu mai are nici detenta, nici viteza, nici driblingul de altădată.
Cine pleacă azi acasă? Messi sau Lewandowski?
Zi decisivă pentru trei puteri fotbalistice, Polonia, Argentina și Danemarca. Dacă Danemarca are un meci în care pornește ca mare favorită, cu Australia, cealaltă „finală”, între Argentina și Polonia, este o partidă care pe care. Cine pierde părăsește competiția. Polonia s-ar mulțumi cu un egal, Argentinei însă nu-i este suficient, pentru că în celălalt meci al grupei, Mexic-Arabia Saudită, orice rezultat în afara egalului ar trimite acasă naționala lui Messi.
Gestul ciudat al lui Ronaldo, taxat imediat de fani
Ronaldo a fost protagonistul a două momente controversate la acest Mondial. Primul, în meciul cu Ghana, a cerșit și obținut un penalty gratuit. L-a fructificat și a intrat în istorie ca primul jucător care înscrie la 5 Mondiale consecutive. Dacă în meciul cu Ghana s-a bucurat că „a păcălit arbitrul”, în meciul cu Uruguay s-a bucurat ca și cum ar fi marcat el golul lui Bruno Fernandes, deși nu a atins mingea. Arbitrii chiar l-au creditat inițial pe Ronaldo ca marcator. Ulterior, după ce s-a văzut clar la VAR, Bruno Fernandes a fost creditat ca autor. Fanii l-au taxat imediat pe CR7, numindu-l „hoț”: „Să furi arbitrajul pentru un penalty e una. Toți jucătorii încearcă asta. Dar să furi unui coleg bucuria marcării unui gol la CM, este josnic. Incalificabil! Rușine CR7!”.
Vinicius (nr. 20) a avut tot timpul 4 elvețieni în preajmă și rar și-a putut face jocul
„Luft cu capul”. CR7 nu
a atins mingea la golul
lui Bruno Fernandes
Bucuria lui Ronaldo i-a păcălit inițial pe arbitrii, creditându-l pe el autor