In istoria fotbalului exista cateva meciuri care au ramas in amintirile suporterilor, indiferent de trecerea anilor. Partida disputata marti seara la Dortmund se inscrie in aceeasi categorie, Germania si Italia oferind un spectacol de exceptie si un final electrizant.
|
Corespondenta din Dortmund |
In istoria fotbalului exista cateva meciuri care au ramas in amintirile suporterilor, indiferent de trecerea anilor. Partida disputata marti seara la Dortmund se inscrie in aceeasi categorie, Germania si Italia oferind un spectacol de exceptie si un final electrizant.
Purtati pe valuri de peste 60.000 de suporteri, nemtii nu s-au putut impotrivi realitatii de pe
teren.
TACTIC. Excelent asezate in teren, cele doua echipe au inceput destul de precaut. Daca nemtii au fost tentati mai repede sa se arunce in jumatatea italienilor, asta se datoreaza in primul rand propriilor suporteri, care, imediat ce mingea trecea de linia de centru, incepeau sa se manifeste. Cu aceasta permanenta infuzie de energie, Germania a sperat ca-si va vedea visul cu ochii, finala de la Berlin fiind scopul declarat de Klinsmann de la inceputul turneului. Dar pe teren a fost Italia, iar statistica pe care organizatorii au oferit-o tipizata la pauza a vorbit de la sine despre primele 45 de minute: Germania - 42% posesie, Italia - 58%.
|
LACRIMI. Toti germanii au intrat de marti seara in zodia tristetii |
LUPTA. Cea de-a doua parte a mai pierdut din ritmul primei reprize, lucru de inteles daca te gandesti ca la ora meciului se inregistrau 31 de grade, iar umiditatea era aproape insuportabila. Cravasati permanent de Lippi, "azzurii" s-au multumit sa stapaneasca tactic meciul. Jucatorul promovat candva de Lucescu la Brescia, Andrea Pirlo, s-a aflat la originea majoritatii atacurilor italiene, in vreme ce colegul sau de linie, Gattusso, a avut un rol-cheie in distrugerea fazelor ofensive ale gazdelor, si nici macar n-a facut-o cu duritatea care i se atribuie ca drept principal argument al prezentei pe gazon.
|
FIESTA. Putini la Dortmund, italienii au petrecut acasa |
RISC. Paradoxal, intrarea in cele doua reprize de prelungiri a adus si spectacolul. Italienii au lasat garda jos, apropiindu-se fulgerator de buturile lui Lehmann. Cel care l-a scos insa pe Kahn la pensie a avut linia lui directa cu Cerul, pentru ca bara laterala din stanga si transversala l-au salvat consecutiv la executiile lui Gilardino si Zambrotta. Ca un mare antrenor, Lippi a fortat in continuare, aruncandu-l in lupta si pe Iaquinta, pentru ca mutarea castigatoare sa o faca la inceputul celei de-a doua reprize de prelungiri, cand a fost introdus Del Piero. Cand toata lumea se resemnase cu gandul executarii penaltyurilor, Grosso a explodat bomba, marcand printr-un sut plasat din interiorul careului in minutul 119, iar Del Piero si-a pigmentat aparitiile sporadice la acest turneu final cu un gol superb inscris in ultima secunda.
|
TRIUMFATOR
"Ar fi fost nedrept ca soarta unei asemenea partide sa se
stabileasca la loviturile de la 11 metri si mai nedrept daca noi nu ne-am fi calificat. Sunt multumit de cum am facut fata
presiunii celor peste 60.000 de suporteri germani"
Marcello Lippi
antrenor Italia
|
DRAMA
|
Daca inaintea inceperii turneului final, a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Klinsmann, fosta mare glorie Franz Beckenbauer si-a schimbat opinia: "Klinsmann a realizat foarte multe lucruri bune, a format un grup compact de jucatori intr-un timp foarte scurt si merita sa-si duca munca mai departe. Sper sa ramana selectioner si avem incredere totala in el", a afirmat "Kaiserul". Desi Klinsmann n-a dat nici un raspuns, Federatia i-a propus un contract pe doi ani, pana dupa CE 2008.
|
|
SARBATOARE
|
Suporterii italieni au iesit pe strazile din Roma pentru a-si manifesta bucuria, in timp ce fanii Germaniei de la Dortmund nu isi puteau ascunde dezamagirea. Romanii au sarbatorit pe strazi, cu claxoane, petarde si fumigene. Masini si motociclete s-au adunat in centrul orasului, provocandu-se mari ambuteiaje. Mii de suporteri au iesit pe strazi. In schimb, la Dortmund, fanii erau deceptionati, unii chiar cu lacrimi in ochi. Cativa tineri furiosi au inceput sa urle, dand cu pumnii in ziduri. Altii au inceput sa strige: "Scheiss Italiener!" ("Italieni de rahat!").
|
|