x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Ne mai funcționează norocul?

Ne mai funcționează norocul?

de Adi Munteanu    |    14 Iun 2023   •   07:15
Ne mai funcționează norocul?

A sosit testul verii pentru Edi Iordănescu. Dubla cu Kosovo și Elveția ne poate face favoriți cel puțin pentru locul 2 în grupă. De asemenea, ne poate îngropa șansele de calificare la EURO 2024. Obiectivul selecționerului este obținerea a cel puțin patru puncte. Asta ar însemna victorie în Kosovo și să scăpăm neînvinși din Țara Cantoanelor.

 

 Primul, realizabil, însă cu Elveția va fi mult mai dificil. Iordănescu mai are însă o problemă: majoritatea jucătorilor au un moral scăzut după finalurile de sezon la echipele de club. Man și Mihăilă au ratat promovarea cu Parma, grupul FCSB a ratat titlul în Liga 1 și nici clujenii CFR-ului nu se simt mai bine, după cele 63 de meciuri jucate în ultimul an. 

Naționala a pornit încurajator în primăvară, cu două victorii în fața celor mai slabe echipe ale grupei I, Andorra și Belarus, însă jocul nu a fost deloc convingător. În Andorra, de exemplu, naționala României a înscris abia spre finalul primei reprize și s-a impus cu 2-0 (goluri Man și Alibec) și datorită eliminării unui jucător al gazdelor. În celălalt meci din luna martie, acasă cu Belarus, elevii lui Iordănescu jr, s-au chinuit mult, prăbușiți fizic după minutul 60 și victoria cu 2-1 a avut și un mare procent de șansă, belarușii dominându-ne categoric în repriza a doua. Noroc cu startul bun de meci, cu cele două goluri marcate de Stanciu și Burcă în primele 20 de minute. Îngrijorător este faptul că naționala noastră își pierde suflul prin minutul 60, iar schimbările n-au adus niciun pic de prospețime. 

Două jocuri, două formule

Pentru că meciurile sunt programate în trei zile, Edi Iordănescu este nevoit să folosească în mare două formule de echipă diferite. Jucătorii sunt obosiți după acest sezon și cu siguranță nu pot evolua la un nivel ridicat și pe 16 iunie, și pe 19 iunie.  Alegerea selecționerului e dificilă. Ori va avea o prioritate victoria din Kosovo folosind cel mai în formă „11”, ori va risca un rezultat bun în Elveția și va folosi cei mai buni fotbaliști în al doilea meci. „Nu știm în ce formă sunt elvețienii. Majoritatea au avut un sezon greu la campionatele la care joacă în Europa, mulți au jucat multe meciuri și în cupele europene. Am avea șansa să-i prindem mai obosiți. Importantă este însă victoria în Kosovo. Nu știu ce echipă va alinia selecționerul în primul meci, dar este necesară victoria. Apoi, în Elveția ne jucăm șansa”, a declarat Mihai Stoichiță, directorul echipelor naționale. 

Florinel Coman are gânduri mari: vrea să joace „afară”

Cel mai în formă fotbalist din lot, Florinel Coman promite că o să joace cu mai multă ambiție, dorind să iasă în evidență și să prindă un transfer în străinătate. De altfel, el a reușit să-l convingă pe Gigi Becali să-i micșoreze clauza de transfer. „Merge la două capete. Vrea în primul rând să impresioneze la națională. Dacă va fi decisiv și în preliminariile UECL, sigur va prinde un transfer”, ne-a spus un apropiat al jucătorului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: calificare euro 2024 EDI IORDANESCU