x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Premieră în istorie: fiecare jucătoare de la Cupa Mondială 2023 va primi bani pentru participare

Premieră în istorie: fiecare jucătoare de la Cupa Mondială 2023 va primi bani pentru participare

de Redacția Jurnalul    |    10 Iun 2023   •   06:40
Premieră în istorie: fiecare jucătoare de la Cupa Mondială 2023 va primi bani pentru participare
Sursa foto: Hepta

FIFA a anunțat vineri că a garantat ca fiecare jucătoare ce va participa la Cupa Mondială de fotbal feminin din 2023 își va primi o primă de participare, ceea ce este o decizie fără precedent.

FIFA va acorda premii în valoare de 110 milioane de dolari celor 32 de echipe participante, ceea ce reprezintă o creștere de aproape patru ori față de cele 30 de milioane de dolari din 2019, alocate pentru 24 de echipe.

Fiecare jucătoare din noul sistem are garantată o primă de 30.000 de dolari, în timp ce membrele echipei câștigătoare vor încasa 270.000 de dolari fiecare - este pentru prima dată când jucătoarele vor primi o primă garantată la o Cupă Mondială.

Se așteaptă ca FIFA să distribuie 152 de milioane de dolari celor 32 de echipe, sumă care include fonduri bazate pe performanță (110 milioane de dolari), programul de beneficii pentru cluburi (11,5 milioane de dolari) și bani de pregătire (30,7 milioane de dolari).

Echipa câștigătoare urmează să primească 10,5 milioane de dolari, din care 6,2 milioane de dolari vor merge direct la jucători. Totodată, suma rămasă va fi predată federației, pe care FIFA se așteaptă ca federațiile naționale să o reinvestească în programele de fotbal feminin din întreaga piramidă a națiunii respective.

FIFPro a emis o declarație în urma acestei evoluții, în care se arată astfel: "Confirmarea condițiilor egale și a compensației garantate pentru performanța fiecărui jucător la Cupa Mondială de luna viitoare reprezintă nu numai rezultatul unei acțiuni colective globale extraordinare a peste 150 de jucători ai echipelor naționale, sub umbrela FIFPRO și a sindicatelor sale membre; ci și o negociere constructivă cu FIFA în ultimele luni.

Aceștia au ascultat vocea jucătorilor și am făcut pași spre o mai mare echitate de gen în jocul nostru la cele mai înalte niveluri. Moștenirea acestei acțiuni vine dinspre jucători, pentru jucători, atât cei de astăzi, cât și cei de mâine."

Cupa Mondială feminină FIFA 2023 va începe pe 20 iulie, cu meciul de debut având la star Noua Zeelandă, coorganizatoare, care va întâlni Norvegia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Cupa Mondială 2023 primă fotbal feminin