x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international (P) UEFA Nations League 2023 Final Four 14-18 iunie

(P) UEFA Nations League 2023 Final Four 14-18 iunie

14 Iun 2023   •   11:17
(P) UEFA Nations League 2023 Final Four 14-18 iunie

UEFA Nations League a fost introdusă pentru prima oară în 2019, atunci când Portugalia a reușit să câștige ediția inaugurală. Lusitanii au învins-o la acea vreme pe Olanda. Doi ani mai târziu, Franța și-a adjudecat trofeul, după o finală cu Spania.

La doi ani distanță, 4 granzi din Europa încearcă să se impună în finala Nations League. Este vorba despre Olanda, Italia, Spania și Croația. Ediția din 2023 va încorona o nouă campioană, deoarece Portugalia și Franța nu au ajuns în ”Final 4”.

Semi-finals: Match Schedule | UEFA Nations League 2023 Finals.

Finalele Nations League din acest an sunt găzduite de către Olanda, în perioada 14-18 iunie 2023. Astfel, olandezii sunt pe locul 2 în topul favoritelor, la o distanță destul de mică de reprezentativa Spaniei. De Kup din Rotterdam și De Grolsch Veste din Esnchede au fost alese pentru duelurile din semifinale și finale. Acestea au o capacitate de 51.117 respectiv 30.205 de locuri.

Ambele finale au fost programate pe data de 18 iunie. Lupta pentru locul 3 se va da pe De Grolsch Veste, în timp ce noua campioana UEFA Nations League va fi încoronată seara pe De Kuip – din Rotterdam. În cazul semifinalelor și finalei mari, partidele vor avea parte de două reprize de prelungiri și lovituri de departajare, dacă meciurile se încheie la egalitate în 90 de minute. Acest lucru se schimbă la finala mică, acolo unde nu vor exista prelungiri, ci direct penalty-uri. Evident această măsură a fost necesară, deoarece mai târziu începe finala mare.

2023 UEFA Nations League Finals Predictions!

Ibericii, favoriți în final four – fără surprize la pariuri?

Reprezentativa Spaniei este favorită să câștige trofeul Nations League în 2023, iar întrebarea de un milion de euro este dacă aceștia își vor respecta acest statut. Adversarii sunt redutabili: Italia, Olanda si Croația, echipe cotate cu șanse mai mici la pariuri sportive fotbal, pot oricând sa pună probleme, mai ales că, pe lângă trofeu, câștigătoarea își asigură automat și prezența la turneul final Euro 2024.

14 iunie: Olanda și Croația, prima întâlnire oficială din 1998

Pe data de 14 iunie 2023, de la ora locală a României 21:45, Olanda și Croația se întâlnesc în prima semifinală de Nations League. Meciul are loc pe De Kup din Rotterdam.

Batavii s-au calificat în finalele Nations League, după ce au terminat pe prima poziție într-o grupă cu Belgia, Polonia și Tara Galilor. Reprezentativa Olandei a dominat categoric acel cvartet, cu 16 puncte acumulate. O singură remiză a avut naționala lui L. Van Gaal, pe teren propriu – 2-2 cu Polonia. Despre înfrângeri nu s-a pus problema, iar celelalte 5 dueluri au fost câștigate. În ultima partidă, Virgil van Dijk a fost decisiv contra Belgiei – marcând în minutul 73 singurul gol.

Pentru olandezi a urmat un Campionat Mondial în Qatar foarte bun, unde s-au oprit în sferturile de finală. Aceștia au fost învinși de Argentina la loviturile de departajare. Debutul în preliminariile EURO 2024 a fost cu stângul, cu o umilință în Franța, scor 4-0. Apoi, Olanda a trecut de Gibraltar fără emoții, 3-0 acasă.

De partea cealaltă, Croația provine dintr-o grupă cu Danemarca, Franța și Austria, pe care a câștigat-o cu 13 puncte. Croații au avut o remiză, o înfrângere și 4 victorii. Ultimul succes a fost în Austria, scor 3-1. La Mondialul din Qatar, Modric & co. au obținut medalia de bronz. Croația a disputat finala mică în fața Marocului și a câștigat-o cu scorul de 2-1. În semifinale, croații s-au oprit după un 0-3 cu Argentina.

15 iunie: Spania vs. Italia, finala din semifinale

Spania vs. Italia putea să fie fără probleme un meci cu trofeul pe masă. Cele două naționale de mare anvergura din Europa se întâlnesc însă în semifinale, pe 15 iunie – de la ora 21:45. Duelul are loc pe De Grolsch Veste din Enschede.

Spaniolii au terminat pe primul loc într-o grupă cu Portugalia, Elveția și Cehia. Calificare a fost obținută chiar în Portugalia, acolo unde ibericii s-au impus în ultima rundă cu scorul de 1-0. Apoi însă, Torres & co. au dezamăgit crunt. La Mondialul din Qatar, Spania s-a oprit în optimile de finală, după un eșec la penalty-uri cu Maroc. Preliminariile EURO 2024 au început modest pentru fosta campioana europeană, cu un succes în fața Norvegiei și o înfrângere la 0 în Scoția.

Spain vs Italy 4-0 Highlights & Goals - Final | Εurо 2012

De partea cealaltă, Italia nici măcar nu s-a calificat la turneul final din decembrie 2022. În Nations League, campioana europeană a terminat pe primul loc, la un punct deasupra Ungariei și la mare distanță de Germania și Anglia.

×
Subiecte în articol: UEFA Nations League