x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Globetrotter-ul

Globetrotter-ul

de Vlad Ionescu    |    09 Iul 2008   •   00:00
Globetrotter-ul

ATLETISM  ●  Campionatul Mondial de juniori
Bedros Bedrosian, fostul campion şi recordman naţional la triplu salt, este prezent la Bydgoszcz în calitate de antrenor al echipei Republicii Dominicane.



ATLETISM  ●  Campionatul Mondial de juniori
Bedros Bedrosian, fostul campion şi recordman naţional la triplu salt, este prezent la Bydgoszcz în calitate de antrenor al echipei Republicii Dominicane.

Bedrosian şi-a petrecut ultimii 18 ani din viaţă numai printre străini, pînă să preia conducerea tehnică a exoticei ţări din America Centrală, armeanul născut pe plaiuri mioritice desfăşurîndu-şi activitatea în ţările arabe.  

PERSECUTAT.
Ca sportiv, Bedrosian ar fi putut da lovitura vieţii la JO de la Los Angeles în 1984. Era în formă, tocmai bătuse recordul naţional, şi spera la o medalie. A rămas însă acasă, pentru că autorităţile i-au refuzat viza, pe motiv că are rude în SUA. Mai mult, i s-a sugerat să se retragă, deoarece nu va mai prinde deplasări în străinătate. La 29 de ani s-a apucat de antrenorat, iar o vreme a fost preparator fizic la echipa de fotbal Victoria, pregătită la vremea aceea de vărul său, Florin Halagian. Imediat după Revoluţie a plecat din ţară şi nu s-a mai întors decît în vacanţe. După o scurtă şedere în SUA a fost solicitat în ţările arabe, unde a rămas 15 ani. Mai întîi în Qatar, apoi în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite. A învăţat limba, s-a acomodat cu specificul locului şi nu regretă nici un moment alegerea făcută: "Dacă le respecţi religia şi tradiţiile, te respectă şi ei. Arabii bagă bani mulţi în sport, plătesc foarte bine. Eu pot spune că m-am realizat în Golf atît material, cît şi profesional. Nu m-am îmbogăţit, dar îmi permit o viaţă decentă". Bedrosian nu are o părere foarte bună despre atletismul românesc. "În afară de Marian Oprea şi de Nicoleta Grasu, restul e zero. Am încredere totuşi în Sorin Matei şi Ion Buligă, actualii conducători ai federaţiei", a spus antrenorul care va fi prezent şi la JO de la Beijing la invitaţia şeicului care conduce federaţia din Arabia Saudită. 

Hilar

În atîţia ani petrecuţi printre arabi, Bedros Bedrosian a trecut prin multe întîmplări, unele amuzante. În 2000, la JO de la Sydney, a fost demis, pentru că unul dintre atleţi ratase la limită calificarea în finală. După nici 24 de ore, şeicul a venit la el şi, ca şi cînd nimic nu s-ar fi întîmplat, l-a anunţat că i-a mărit salariul cu o mie de dolari! Altă dată, acelaşi şeic, mulţumit că sportivii săi cîştigaseră un concurs important, i-a dăruit un automobil Hyunday

×
Subiecte în articol: sport