x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Handbal / Steluţa Luca renunţă definitiv la naţională. Meciul de retragere se va produce în 2009

Handbal / Steluţa Luca renunţă definitiv la naţională. Meciul de retragere se va produce în 2009

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Noi 2008   •   00:00
Handbal / Steluţa Luca renunţă definitiv la naţională. Meciul de retragere se va produce în 2009

Anunţată în exclusivitate de jurnalul.ro, retragerea Steluţei Luca din naţională pentru Campionatul European a devenit una definitivă. "Am anunţat retragerea înaintea Jocurilor Olimpice şi am sperat că voi putea ajuta acum la Europene, dar sănătatea nu-mi permite. Am trei operaţii, sufăr de hernie de disc şi efectiv nu mai pot” a spus Luca în cadrul unei reuniuni la care au mai participat Cristian Gaţu şi antrenorul Radu Voina.



Jucătoarea în vârstă de 33 de ani a venit special pentru reuniune de la Râmnicu Vâlcea, unde a şi plecat imediat după încheierea declaraţiilor. Steluţa Luca s-a arătat emoţionată, declarând că şi-ar fi dorit să mai poată ajuta echipa naţională şi la Campionatul European din Macedonia. Mulţumesc antrenorului Radu Voina şi federaţiei că m-a înţeles, dar şi că mi-a fost alături în toţi aceşti ani, cu bune şi cu rele. Regret că trebuie să spun stop, mi-ar fi plăcut să pot fi alături echipei la Europene. România are jucătoare bune, trebuie doar să formeze o familie, să se încurajeze şi să fie mândre că joacă pentru ţara lor. Chiar dacă se vor pierde meciuri la Europene, trebuie puse în urmă, să treacă peste ele. România, când pierde, nu ştie să treacă peste asta, să-şi revină, să nu se facă o tragedie naţională", a declarat fostul căpitan al naţionalei feminine, citat de Mediafax. Steluţa Luca a mai afirmat că îşi va duce la bun sfârşit contractul cu clubul Oltchim Râmnicu Vâlcea, scadent în iunie 2010, după care şi-ar dori să continue activitatea tot în lumea handbalului: "Mi-ar plăcea să antrenez, dar la nivel de copii".

Chiar dacă nu îi convine decizia luată de Luca, Radu Voina a părut să accepte situaţia: "Pe lângă partea emoţională, trebuie să spun că Steluţa Luca ne lipseşte enorm de mult şi personal speram că va fi alături de noi". Nici preşedintele FRH, Cristian Gaţu nu a avut un discurs cu mult diferit faţă de cel al antrenorului primei reprezentative: "Cu regret sunt obligat să accept dorinţa Steluţei Luca, dar şi cu promisiunea că anul viitor îi vom organiza un meci de retragere, atât ei, cât şi altor jucătoare care se vor retrage. Steluţa a venit la convocare, dar este indisponibilă din cauza problemelor de sănătate. Am vorbit cu ea şi cred că este mai bine să ştii să-ţi alegi momentul de retragere, astfel încât oamenii să te iubească în continuare şi să te întrebe de ce te-ai retras, nu să ajungă să întrebe de ce nu te-ai retras. Aşa trebuie organizată retragerea oricărei jucătoare, care din motive obiective, nu mai poate continua la naţională. Refuz să cred că pot exista handbaliste sau handbalişti, care să boicoteze echipa reprezentativă".

Steluţa Luca a debutat la nivelul echipelor naţionale în 1992, la 17 ani (tineret), adunând şapte participări consecutive la Campionatele Mondiale (record mondial), patru participări la Campionatele Europene şi una la Jocurile Olimpice (Sydney, 2000). Are în palmares un titlu de campioană mondială de tineret (1995) şi unul de vicecampioană mondială de senioare (Rusia, 2005). De asemenea a fost recompensată cu şase titluri de golgeter la turnee finale internaţionale şi a adunat 206 jocuri oficiale pentru naţionala României, în care a marcat peste 1000 de goluri. A fost căpitanul reprezentativei României între anii 2005 şi 2008.

×
Subiecte în articol: sport steluţa steluţa luca luca