x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport J.O. Beijing / Atentatul din Kashgar nu afecteaza Olimpiada

J.O. Beijing / Atentatul din Kashgar nu afecteaza Olimpiada

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Aug 2008   •   00:00
J.O. Beijing / Atentatul din Kashgar nu afecteaza Olimpiada

10:52 • Luni, un atentat vizind un post de politie din Kashgar, in regiunea Xianjiang, cu majoritate musulmana, s-a soldat cu 16 morti. Atacul, care ar fi fost de origine "terorista", a fost comis de doi agresori, potrivit autoritatilor chineze. Cei doi suspecti sunt de etnie uigura, musulmani turcofoni, a anuntat agentia China Noua.Masurile de securitate au fost sporite marti la Kashagar, iar atmosfera era tensionata, a doua zi dupa atentatul in care au murit 16 politisti si pentru care au fost arestati uiguri.

Luni, un atentat vizînd un post de poliţie din Kashgar, în regiunea Xianjiang, cu majoritate musulmană, s-a soldat cu 16 morţi. Atacul, care ar fi fost de origine "teroristă", a fost comis de doi agresori, potrivit autorităţilor chineze. Cei doi suspecţi sunt de etnie uigură, musulmani turcofoni, a anunţat agenţia China Nouă.Măsurile de securitate au fost sporite marţi la Kashagar, iar atmosfera era tensionată, a doua zi după atentatul în care au murit 16 poliţişti şi pentru care au fost arestaţi uiguri.

 

 

 

CRIZĂ. Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Beijing au afirmat marţi că pot "asigura securitatea" evenimentului, a doua zi după atentatul sîngeros din Xianjiang. "Putem asigura securitatea Jocurilor Olimpice", a declarat purtătorul de cuvînt al Comitetului de Organizare (BOCOG), Sun Weide, cu trei zile înainte de ceremonia de deschidere. "Am desfăşurat deja un sistem de securitate impresionant, sîntem pregătiţi să facem faţă la tot felul de ameninţări", a adăugat Sun.  Potrivit China Nouă, doi bărbaţi aflaţi la bordul unui camion au intrat luni într-un grup de 70 de poliţişti care făceau jogging, la Kashgar, apoi au aruncat grenade şi i-au înjunghiat pe unii dintre ei. La locul atacului au fost găsite resturile a cinci dispozitive explozibile. Cei doi agresori au fost arestaţi şi sunt uiguri, musulmani turcofoni ce reprezintă principala etnie din Xinjiang. Aceştia fac parte probabil din ETIM, Partidul Islamic din Turkestanul de Est, a afirmat marţi cotidianul oficial de limbă engleză China Daily. ETIM a fost plasată, la presiunile chineze şi americane, pe lista organizaţiilor teroriste a ONU.  Marţi, poliţia a anunţat că cei doi arestaţi aveau asupra lor documente islamiste: "La locul atacului, poliţia a găsit doi cuţite folosite în atac şi documente de propagandă îndemnînd la războiul sfînt". Poliţia afirmă şi că a găsit la locul atacului componente de dispozitive explozibile similare celor confiscate într-un raid din ianuarie 2007 dintr-o tabără a ETIM. China Nouă citează oficiali locali care au spus că au cules recent informaţii "sugerînd că ETIM preconiza atacuri între 1 şi 8 august". Gruparea uigură, care doreşte instituirea unui stat independent în Xinjiang, a revendicat mai multe atentate. Locuitorii comunei Kashagar din regiunea majoritar musulmană Xinjiang, situată la 4.000 de kilometri vest de capitala chineză, nu erau prea dispuşi marţi să vorbească despre atac. Cîte ceva se mai poate afla însă de la turiştii care au asistat la el. "A fost înspăimîntător", a povestit Wlodzislaw Duch, un turist polonez care a fost martor la atacul soldat cu 16 morţi, unul dintre cele mai grave atentate din China din ultimii ani. Marţi, la Kashagar securitatea fusese consolidată, potrivit China Nouă, iar tensiunea era palpabilă. Accesul la internet a fost suspendat, potrivit oaspeţilor unui hotel. Poliţiştii au intrat cu forţa în camera unui fotoreporter al AFP şi l-au forţat să şteargă fotografiile pe care le făcuse la locul atacului. Pe de altă parte, jurnaliştii sunt urmăriţi constant de poliţişti în civil.

 

GARANŢII. Autorităţile chineze nu au stabilit dacă atentatul, nerevendicat, are legătură cu Jocurile Olimpice care încep vineri, dar au dat asigurări că nu se tem pentru securitatea evenimentului. "Putem asigura securitatea Jocurilor Olimpice", a afirmat marţi purtătorul de cuvînt al Comitetului de organizare al JO, Sun Weide. "Am instaurat deja un sistem impozant de securitate, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror ameninţări", a adăugat el.

"Există un risc pentru securitatea Jocurilor Olimpice, de aceea am pregătit sute de planuri", a mai spus purtătorul de cuvînt, fără a da detalii. Potrivit experţilor independenţi, riscul unui atac islamic în China în timpul JO există, dar capitala chineză ar fi o ţintă dificil de lovit, mai ales pentru radicalii uiguri ale căror deplasări sunt strict controlate. Statele Unite au condamnat "viguros" atacul de luni. Preşedintele american George W. Bush a plecat luni de la Washington pentru o călătorie de o săptămînă în Asia, cu o escală prevăzută vineri la Beijing, pentru a asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

 

×
Subiecte în articol: sport China marţi jocuri olimpice