x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport J.O. Beijing / Scandalul dopajelor ia amploare

J.O. Beijing / Scandalul dopajelor ia amploare

de Veronica Micu    |    01 Aug 2008   •   00:00
J.O. Beijing / Scandalul dopajelor ia amploare

11:35 • Atletele romance Elena Antoci si Cristina Vasiloiu nu vor mai face deplasarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, fiind suspectate de consum de de eirtropoetina (EPO), o substanta interzisa. Cele doua sportive au fost descoperite pozitiv in urma testului antidoping efectuat de laboratorul de la Lausanne, la solicitarea Agentiei Nationale Antidrog.

Atletele românce Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu nu vor mai face deplasarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, fiind suspectate de consum de de eirtropoetină (EPO), o substanţă interzisă. Cele doua sportive au fost descoperite pozitiv în urma testului antidoping efectuat de laboratorul de la Lausanne, la solicitarea Agenţiei Naţionale Antidrog.


SUSPICIUNI.
Cu doar o săptămînă înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Beijing, scandalurile sportivilor suspectaţi de dopaj iau amploare. Asta dupa ce, joi noapte, altor cinci sportive din lotul Rusiei li s-a interzis deplasarea în China, în urma suspiciunilor de dopaj, anunţă Daily Mail. Pînă în prezent, nu mai puţin de 20 de atleţi au rămas acasă din cauza suspiciunilor de dopaj. Mai mult, noul sistem de testare mult îmbunătăţit ameninţă să descopere alte cazuri. În acest context, speranţele pentru o Olimpiadă mai curată decît cea de acum patru ani de la Atena scad vertiginos. Jocurile Olimpice din Grecia au stabilit un adevărat record, de 26 de teste doping pozitive, care au inclus şase medaliaţi, dintre care doi cu aur. Briton Jason Gardener, medaliat cu aur la Atena la proba de ştafetă, spune că s-au schimbat puţine lucruri de atunci şi că Jocurile Olimpice de la Beijing sunt departe de a fi curate. "Aş vrea să mă uit la aceste Jocuri Olimpice şi să am convigerea că sunt curate, dar istoria m-a învăţat că n-o pot face. Este trist că, indiferent cine va caştiga proba de 100 de metri, va plana o suspiciune asupra sa. Organizatorii ar trebui să facă progrese, dar, de fapt, nu se întîmplă acest lucru", a declarat Gardener.

PROBE. Atletele rusoaice suspectate de dopaj sunt Yelena Soboleva, liderul mondial care va concura la Beijing atît la 800 m, cît şi 1.500 m, rivalele Yulia Fomenko şi Tatyana Tomashova, campioana la 1.500 m în 2003 si 2005. Celelalte două sportive scoase din lot sunt aruncatoarea de discuri Darya Pishchalnikova şi aruncătoarea de ciocan Gulfiya Khanafeyeva. Sportivele au fost descoperite în urma unui control al Comitetului Olimpic Internaţional care a arătat că atletele au folosit probe de urină de la alte persoane.
Reprezentanţii Comitetului Olimpic Internaţional au declarat că vor păstra probele timp de opt ani şi le vor supune din nou testelor cînd vor fi descoperite noi metode de cercetare. Nu mai puţin de 4.500 de teste vor fi făcute la Beijing, cu 25 la sută mai multe decît la Atena, teste care vor cuprinde primii cinci atleţi la fiecare probă şi alţi doi finalişti aleşi la întîmplare.

Eritropoietina (EPO) este o proteină hormonală produsă de rinichi, care, după ce este eliberată în sînge, stimulează producţia de celule roşii. În medicină EPO, este folosită pentru a trata anumite forme de anemie. Deoarece EPO accelerează producţia de celule roşii, ea creşte şi capacitatea de oxigenare a organismului, lucru care face ca rezistenţa unui sportiv la efort să crească. EPO poate fi produsă şi sintetic, cea folosită de sportivi pentru dopaj, destul de greu de diferenţiat faţă de substanţa normală, din organismul uman.

×
Subiecte în articol: sport beijing