x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport JO 2008 : China aruncă mănuşa

JO 2008 : China aruncă mănuşa

de Dragos Stoica    |    04 Ian 2008   •   00:00
JO 2008 : China aruncă mănuşa
Sursa foto: TEH ENG KOON/

Incredinţată in premieră Beijingului, cea de-a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară se anunţă cea mai grandioasă manifestare sportivă organizată in epoca modernă.

Incredinţată in premieră Beijingului, cea de-a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară se anunţă cea mai grandioasă manifestare sportivă organizată in epoca modernă.

Creditate in mod justificat drept cel mai important eveniment sportiv al anului, Jocurile Olimpice din acest an vor avea o incărcătură specială. După ce capitala Beijing a fost desemnată, in vara lui 2001, căştigătoarea dreptului de organizare, la finalul unei competiţii dure alături de oraşe precum Paris, Toronto, Osaka şi Istanbul, oficialii chinezi şi-au pus in minte să şocheze cu orice preţ. Dincolo de dorinţa, tot mai evidentă in ultimii ani, de a se bate pentru supremaţie in lumea sporturilor olimpice cu "giganţii" SUA şi Rusia, ediţia din acest an este ocazia perfectă pentru o dublă lovitură de proporţii, una economică şi deopotrivă de imagine. Intuind potenţialul publicitar adus de găzduirea unui asemenea eveniment, autorităţile chineze au făcut eforturi supraomeneşti pentru ca totul să fie perfect. Rezultatul? Cu peste şapte luni inainte de deschiderea oficială, care va avea loc la 8 august, aproape toate pregătirile sunt incheiate. Şi, ca să vă faceţi o idee despre aceste pregătiri, este suficient de menţionat că in urmă cu un an şi jumătate, in septembrie 2006, China a lansat pe orbită un satelit a cărui unică menire este să asigure un nivel căt mai bun al telecomunicaţiilor in timpul Jocurilor Olmpice.

DRUM. Ca o dovadă suplimentară a grandorii pe care China vrea s-o acorde evenimentului, traseul pe care flacăra olimpică il va parcurge pănă la deschiderea oficială măsoară 137.000 de kilometri. Urmănd să plece din Olympia (Grecia), torţa va traversa intreaga Peninsulă Elenă, urmănd apoi să fie transportată in China. Ajunsă la Beijing, flacăra va fi purtată de-a lungul a cinci continente, periplu in timpul căruia este prevăzut să atingă şi cel mai inalt punct al planetei, Vărful Everest (8.848 de metri). Iniţial, traseul prevedea şi o "escală" in Insula Taiwan, pe care guvernanţii chinezi o consideră parte integrantă a Chinei, dar oficialităţile de la Taipei au refuzat să găzduiască orice fel de festivitate in legătură cu Jocurile Olimpice.

Deocamdată nu se cunoaşte numărul ţărilor care vor avea reprezentanţi la startul probelor, dar organizatorii estimează că vor fi inscrişi aproximativ 10.500 de sportivi, aceştia urmănd să se dueleze in cadrul a 31 de discipline, care sunt, in ordine alfabetică, atletism, badminton, baseball, baschet, box, caiac-canoe, canotaj, ciclism, echitaţie, hochei pe iarbă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, inot sincron, judo, lupte, nataţie, pentatlon modern, polo, iahting, sărituri nataţie, scrimă, softbal, taekwondo, tenis de masă, tenis de cămp, tir, tir cu arcul, triatlon şi volei.

FESTIVITATE. Ceremonia de deschidere va avea loc la 8 august, adică in cea de-a opta zi a celei de-a opta luni din cel de-al optulea an al actualului mileniu. Bineinţeles, la ora 8:00 dimineaţa. Alegerea acestor repere temporale nu este o coincidenţă, ci se datorează faptului că cifra 8 este asociată in cultura chineză cu ideea de reuşită şi prosperitate. Oficiile de gazdă vor fi făcute de preşedintele Chinei, Hu Jintao, ocazie cu care va fi inaugurat Stadionul Naţional, cunoscut totodată şi sub numele de "Cuibul păsării". Urmănd să fie finalizată in totalitate la jumătatea lui martie, această arenă este deja contabilizată in Top Ten-ul mondial al realizărilor arhitectonice din 2008. Pentru construirea acestui edificiu, care se intinde pe 250.000 de metri pătraţi, au fost folosite materiale de ultimă generaţie, aici fiind planificate concursurile de atletism şi finalele competiţiei la fotbal. Stadionul Naţional din Beijing este insă numai una dintre cele 12 construcţii complet noi, realizate special pentru Jocurile Olimpice, cărora li se adaugă alte 19 edificii, renovate aproape din temelii şi regăndite la nivelul mileniului actual. De exemplu, arena acoperită, unde vor avea loc intrecerile la gimnastică şi handbal, este alimentată cu energie regenerabilă, curentul elecric fiind produs cu ajutorul unor panouri solare.

Ambiţii mari

Ambiţiile cu care China pregăteşte Olimpiada din acest an nu sunt doar de ordin economic, turistic sau de imagine. Antrenorii şi sportivii asiatici sunt decişi să depăşească SUA şi Rusia la numărul medaliilor de aur şi să obţină cel mai strălucitor palmares al acestor jocuri. La tenis de masă, sportivii chinezi ţintesc patru medalii de aur, cu una in plus faţă de Olimpiada din 2004. La badminton, patru sau cinci titluri olimpice ar satisface aşteptările federaţiei chineze de profil, după ce la Atena numărul medaliilor de aur obţinute a fost de trei. Totodată, China domină săriturile in apă de 20 de ani, cucerind tot atătea medalii de aur. "Echipa de vis" pregătită pentru concursul din acest an şi-a propus să obţină peste şase titluri olimpice, incurajată şi de rezultatele de la Campionatul Mondial de anul trecut, unde a căştigat nouă medalii de aur. La gimnastică artistică, China visează la nu mai puţin de şase locuri intăi la acest sport, după ce la Atena şi-a trecut in cont un singur titlu. Mai departe, la tir, ţintaşii chinezi visează la cinci medalii de aur, iar la judo, Tong Wen şi Shi Junjie, campioanele mondiale din 2007, vor incerca să obţină şi titlurile olimpice la categoria +78 şi - 52 de kilograme. Poate cel mai aşteptat rezultat va fi insă cel de la atletism, acolo unde Liu Xiang, campionul en-titre al probei de 110 metri garduri şi deţinătorul recordului mondial al probei, are ca obiectiv declarat căştigarea aurului olimpic.

  • Irina Cristea

dragos.stoica@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: sport China olimpice