x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Locul 2 în grupă și barajul!

Locul 2 în grupă și barajul!

de Adi Munteanu    |    11 Noi 2021   •   08:00
Locul 2 în grupă și barajul!

Rădoi pare să se fi sucit după ce a anunțat că vrea să părăsească banca naționalei după meciul de duminică, din Liechtenstein și „parcă ar mai rămâne”. La conferința de presă de ieri, selecționerul a mai nuanțat „decizia fermă” de după victoria cu Armenia, când zicea: „Nici soția mea nu mă poate convinge”. Acum spune că decizia finală va fi luată după ultimele două meciuri din grupă. Totul depinde de partida cu Islanda, în care este obligatorie victoria, oricare alt rezultat scoate din discuție o eventuală prelungire a înțelegerii cu Federația Română de Fotbal.

 

Aventura lui Mirel Rădoi la echipa națională se poate încheia diseară, dacă nu învingem Islanda. Fără victorie cu Skulason & Co. nimeni nu-și va mai pune problema ca Rădoi să continue, dar ce va face FRF dacă învingem? Va încerca să-l convingă să conducă naționala și pentru barajul din primăvară? Mirel ne ține în suspans: lasă că vă zic duminică seară. 

Chiar dacă a fost mult contestat de suporterii naționalei la începutul campaniei, mai ales după rușinoasa înfrângere din Armenia și jocul mizerabil din amicalul cu Belarus, acum s-a mai schimbat opinia generală. Argumentul suporterilor este că orice variantă de înlocuitor este mai proastă dacă naționala n-ar continua cu Rădoi. „Dan Petrescu? Doamne ferește! Ăsta îl naturalizează și pe Culio să joace cu Camora. Victor Pițurcă? E expirat. Adi Mutu? Este mai neexperimentat ca Rădoi. Olăroiu? O să-i învețe chineza și araba pe jucători”, spun fanii naționalei. 

 

Atacanții din lot, fără gol 

 

Ciudată este decizia lui Rădoi de a chema la lot doi atacanți care au arătat în ultima vreme că nu sunt deloc în formă, niciunul nu a înscris vreun gol de mai multe luni și mai mult au fost rezerve la echipele de club. „Avem variantă de rezervă pe Florin Tănase să joace atacant central”, a spus Rădoi, însă Tănase, proaspăt revenit după accidentare, nu a mai jucat nici la FCSB în centrul atacului, post ocupat la club, acum, de Keșeru, care Keșeru, surprinzător, nu a fost selecționat. Cu cine va alege să înceapă „vârf” cu Islanda dintre Pușcaș și Alibec? Probabil vor juca amândoi câte o repriză. În stânga atacului Andrei Ivan pare sigur de titularizare, așa cum Ianis Hagi va intra din primul minut în dreapta.

Cea mai simplă pare alcătuirea liniei de mijloc, unde diseară titulari incontestabili vor fi Stanciu, Răzvan Marin și Cicâldău, jucători în formă bună la echipele de club. Apoi, în locul lor ar putea apărea pe parcursul meciului Moruțan, Florin Tănase sau Maxim. În ceea ce privește apărarea, în centru bătuți în cuie sunt Nedelcearu și Chiricheș. Alături de ei Mirel are de ales între Bancu și Toșca în stânga și între Andrei Rațiu și Cristi Manea pe dreapta. Dacă-și  păstrează principiile, Rădoi va începe cu axa olteană Bancu-Cicâldău-Ivan pe stânga, pentru că se cunosc bine. În dreapta, Rădoi i-a acordat multă încredere lui Andrei Rațiu, care joacă constant în liga secundă din Spania, la Huesca. Teoretic, pe hârtie, un „11” Niță - Rațiu, Nedelcearu, Chiricheș, Bancu - Stanciu, Răzvan Marin, Cicâldău - Ianis Hagi, Ivan - Alibec nu arată rău. La urma-urmei chiar și Alibec, jucător de execuție, ar putea face o figură frumoasă cu Islanda. Calculele ne dau favoriți cu islandezii și ne-ar mai rămâne doar meciul-școală din Liechtenstein, unde Rădoi poate juca chiar și cu Enes Sali. Practic, o victorie diseară ne asigură locul 2, că doar nu ne-om umple de rușine cu ultima clasată. Dacă nu bați Liechtensteinul ce pretenții să mai emiți că visezi să mergi la Campionatul Mondial?

 

Maximum 19 puncte = baraj greu

 

Privind clasamentele din celelalte grupe, România nu va prinde urna capilor de serie la tragerea la sorți. Naționala noastră poate obține maximum 19 puncte și va fi în spatele multor alte clasate pe locul 2. Până acum, în Grupa A Serbia și Portugalia au ambele punctaj mai bun. În Grupa B, Spania și Suedia sunt sigure de locurile 1-2, iar ordinea depinde de meciul direct, însă ambele vor avea punctaj peste noi. În Grupa C, Italia  este favorita la locul 1, noi putând însă să depășim Elveția în clasamentul separat al locurilor 2, dacă Italia bate acasă Elveția. Din Grupa D am putea avea contracandidate Ucraina sau Finlanda, dar noi avem punctaj superior acestora. În Grupa E, locul 2 este disputat de Cehia și Țara Galilor, ambele, momentan, cu punctaj mai slab ca al nostru. Locul 2 din Grupa F, Scoția, ne depășește, ca și Norvegia din Grupa G. Și în ultimele două grupe, H și I, ocupantele pozițiilor secunde, Croația și Polonia, au punctaj peste noi. 

Rezumând, naționala noastră s-ar putea clasa pe locurile 6-7 în clasamentul separat al echipelor de pe locul 2, și astfel, vom fi în urna a doua valorică, urmând ca în primul meci de baraj, din primăvară, să jucăm în deplasare în Polonia, Serbia, Croația, Suedia sau chiar Spania sau Italia, misiuni extrem de grele, dacă nu imposibile. Însă toate aceste calcule sunt făcute doar dacă învingem Islanda. Oricare alt rezultat ne scoate din cărți și vom oferi locul 2 Macedoniei de Nord, care are ultimele două meciuri la îndemână: cu Armenia, în deplasare, și acasă cu Islanda.

 

Am ales ca întrebările vizavi de eventuala continuare la națională să fie puse după aceste două meciuri, pentru că o decizie va fi luată atunci. Le mulțumesc jurnaliștilor că au înțeles că nu vreau să discut despre această situație acum. A rămas, în urma unei întâlniri pe care am avut-o cu președintele și directorul tehnic al FRF, să luăm o decizie după aceste două meciuri.

 

 

Cu Islanda vom ataca cu toate liniile, vom avea ocazii, posibil să și batem, însă indiferent de scor, cel mai bun jucător al nostru va fi din nou portarul Florin Niță.

Suporter al echipei naționale

Lotul României pentru meciurile cu Islanda și Liechtenstein

Portari: Florin Niță (Sparta Praga), Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Farul Constanța), Horațiu Moldovan (Rapid)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Andrei Rațiu (Huesca), Vlad Chiricheș (Sassuolo), Ionuț Nedelcearu (Crotone), Adrian Rus (Fehérvár), Andrei Burcă (CFR Cluj), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alin Toșca (Gaziantep), Nicușor Bancu (CSU Craiova)

Mijlocași: Dragoș Nedelcu (Fortuna Düsseldorf), Răzvan Marin (Cagliari), Alexandru Cicâldău (Galatasaray), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Olimpiu Moruțan (Galatasaray), Ianis Hagi (Rangers), Florin Tănase (FCSB), Dennis Man (Parma), Alexandru Maxim (Gaziantep), Enes Sali (Farul Constanța)

Atacanți: George Pușcaș (Reading), Andrei Ivan (CSU Craiova), Denis Alibec (CFR Cluj)

×
Subiecte în articol: mirel rădoi