x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport MIRCEA SANDU / “Liga 1 se va restructura pe cale naturală”

MIRCEA SANDU / “Liga 1 se va restructura pe cale naturală”

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    19 Dec 2008   •   00:00
MIRCEA SANDU / “Liga 1 se va restructura pe cale naturală”

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a analizat pentru Jurnalul Naţional situaţia echipei naţionale, a evoluţiei cluburilor în cupele europene, dar a mai vorbit şi despre impactul crizei financiare asupra Ligii 1 sau despre implicarea UEFA în cazul pariurilor ilicite.




  • Jurnalul Naţional: Cum caracterizaţi acum, la mult timp după încheierea turneului, prezenţa echipei naţionale la Euro 2008?

Mircea Sandu: Dacă ne uităm strict statistic, rezultatele sunt pozitive. În grupa din care am făcut parte, cele două puncte obţinute nu au fost prevăzute de multă lume implicată în fotbal. Eu am fost mai optimist, am vizat chiar calificarea, dar n-a fost să fie. Se poate spune că am fost la un pas. Dezamăgirea a venit de la ultimul meci, cu Olanda, unde în principal starea de oboseală a turnat plumb în picioarele jucătorilor. S-a jucat cam cu aceeaşi oameni şi n-au mai rezistat. După ce s-a făcut o analiză la rece, corectă, cele două puncte au fost considerate un câştig pentru imaginea fotbalului românesc.

  • A venit toamna şi startul preliminariilor CM 2010...

A venit toamna, cu un meci amical contra Letoniei, care ne-a avertizat. A fost adversarul perfect pentru a pregăti meciul cu Lituania, dar, din păcate, după un meci slab câştigat cu 1-0 la Urziceni, n-am reuşit să punem pe picioare o echipă care să poată să stopeze elanul şi dăruirea jucătorilor din Lituania. Asta pentru că execuţiile sunt execuţii, nu le poţi opri, au marcat un gol de la 30 de metri, senzaţional, încă unul de la vreo 18 metri în vinclu, iar ultimul nici n-a mai contat. N-am fost pregătiţi pentru a putea învinge Lituania. Veneam după un Campionat European, unii jucători se gândeau poate la transferuri, mulţi dintre ei erau accidentaţi, ne-au prins şi într-o situaţie mai grea. A urmat meciul cu Franţa, unde am jucat o primă repriză foarte bună, dar iarăşi am căzut fizic, dar suntem încă cu şanse de calificare la CM 2010.

  • Cum vedeţi şansele de calificare la CM din Africa de Sud?

Mai sunt încă şapte jocuri. Din 21 de puncte noi trebuie să facem minimum 16 pentru a avea şanse. Depindem şi de jocul rezultatelor, care au fost şocante în această grupă. Austria bate Franţa, Lituania bate România şi Austria. România face 2-2 cu Franţa, după ce am condus cu 2-0 şi la pauză ne dădeam deja învingători. Încă, după părerea mea, nu ne putem compara cu marile forţe, Germania, Italia, Franţa, Spania, chiar dacă uneori mai obţinem rezultate bune cu ei. Adică am bătut Spania la ea acasă, am învins Rusia acasă, detaşat, am bătut Muntenegru detaşat, în Ghencea, echipă cu care Italia s-a chinuit. Ne putem compara cu Serbia, Bulgaria, Croaţia, Polonia, Ucraina sau Cehia.

  • Este decisiv meciul cu Serbia?

Nu, dar este foarte important. Decisivă este “dubla” cu sârbii. Avem la ora actuală 4 puncte, dacă mai facem 16, cu 20 de puncte putem să terminăm pe locul 2. Există posibilitatea să mai pierzi cinci puncte şi totuşi încă să mai ai şanse.

  • Federaţia a anunţat că meciul cu sârbii va avea loc la Constanţa...

Preponderent, decizia privind locul de disputare al meciului cu Serbia aparţine preponderent antrenorului. Stadionul Ghencea îţi oferă condiţii foarte bune de organizare a unui meci de înalt nivel, în care se înregistrează o afluenţă foarte ridicată de spectatori. Nouă ne e greu să organizăm un meci în provincie, în general. Plecând de la producţia de bilete, înregistrarea în zona fiscului, transportul, cazarea, deplasarea ziariştilor şi aşa mai departe. Nu există o cale ferată foarte bine dezvoltată şi în general avem probleme de infrastructură.

  • Are vreo legătură atitudinea fanilor din Ghencea împotriva lui Mutu?

Mutu poate să fie aplaudat sau înjurat pe orice stadion din lume. Din punctul meu de vedere, modul golănesc în care se comportă unii suporteri faţă de unii jucători care evoluează pentru alte echipe, vezi şi cazul Adrian Ilie, cu Valencia, este de neînţeles.

  • Cum s-a ajuns la contractul pe doi ani cu selecţionerul?

Piţurcă are contract pentru aceste preliminarii şi pentru turneul final. Dacă doreşte, la solicitarea lui, poate fi negociat şi pentru 2010. El a vrut un contract pe patru ani. Şi noi am fi făcut un contract pe patru ani, dar doar dacă în negocierile pe care le-a avut Ionuţ Lupescu cu el se accepta obiectivul calificarea la turneul final CM 2010, care în fond încă se poate realiza. Piţurcă încearcă de a găsi o serie de jucători care în doi ani să devină jucători de bază ai echipei naţionale. Cam asta viza el când şi-a exprimat dorinţa de a face un contract pe patru ani. Dar asta se poate realiza dacă el obţine o performanţă, calificarea, şi apoi doreşte renegocierea. Şi-a schimbat mult atitudinea. Am avut o serie lungă de discuţii şi a înţeles că nu are nimic de câştigat în războiul cu presa.

  • Caracterizaţi puţin prima parte a sezonului intern?

Pe undeva, faptul că este foarte strâns campionatul la ambii poli arată că este o competiţie care se derulează bine dintr-un anumit punct de vedere. Valoric, am anumite îndoieli, atât prin prisma jucătorilor români, cât şi referitor la jucătorii străini. Sunt câţiva fotbalişti de excepţie, Lobonţ şi Dănciulescu de la Dinamo sau Rădoi şi Goian de la Steaua. De la Urziceni pot să mă refer la întreaga echipă, ca un monom. Dintre jucătorii străini, mie îmi plac în mod deosebit Didi de la Cluj, unde mai sunt şi Culio şi Dubarbier sau fundaşul stânga, Pereira.

  • Dar prezenţa în cupele europene?

Am văzut lucruri îmbucurătoare la Vaslui şi la Urziceni, două echipe debutante. Vasluiul a mers prin Intertoto până în prima fază din Cupa UEFA şi a fost la un pas să elimine o echipă cu mai multă experienţă, iar Urziceniul a jucat foarte bine, mai ales în Germania. Celelalte trei din Cupa UEFA, Dinamo, Timişoara şi Rapid, sunt dezamăgiri. În Liga Campionilor, la început, eu am mizat pe patru puncte Steaua şi două puncte CFR Cluj. Spre bucuria mea, Clujul a făcut patru puncte, care înseamnă foarte bine, având prestaţii bune în fiecare meci.

  • Ce ne facem cu coeficientul UEFA?

Aş prefera să nu avem atât de multe echipe în cupele europene, care să nu poată trece nici de turul de calificare, iar punctele pentru coeficient se împart şi ajungem vai de mama noastră. N-avem valoare de două echipe în Liga Campionilor, s-a demonstrat, n-avem valoare de cinci echipe în Cupa UEFA, s-a demonstrat, mai bine să avem una în Ligă şi două în UEFA, de mare valoare, care să ne aducă puncte pentru anii viitori, pentru a putea continua.

  • Cum comentaţi situaţiile de la Steaua şi de la Rapid?

Acum vreo trei săptămâni am prezis că Dorinel Munteanu nu va mai fi la Steaua după turul de campionat. Altfel, sunt situaţii şi situaţii. Analizând ceea ce fac Gigi Becali şi George Copos, aş spune că unul a ştiut să folosească imaginea şi influenţa creată de fotbal, respectiv Copos, iar celălalt nu, vezi Becali. Copos a beneficiat, dar trebuie să mai şi scoată din buzunar. El este cel care trebuie să repună Rapidul în echilibru. Spune de zece ani că nu mai vrea să stea în fotbal. Pregăteşte-ţi, domnule, plecarea în doi ani de zile, dar până atunci încheie-ţi socotelile.

  • Care credeţi că vor fi efectele crizei financiare?

Cred că vor fi cluburi care nu-şi vor mai putea continua activitatea, la toate eşaloanele. Inclusiv în Liga 1. Am şi semnale în acest sens. Este Rapidul, cu datorii de atâtea milioane, la fel Timişoara şi Iaşiul. Sunt şi declaraţiile în acest sens ale preşedinţilor, investitorilor. Oricum, până la 31 martie 2009 trebuie să-şi depună documentele pentru procesul de licenţiere, cu bugetul consolidat etc. Vor fi probleme mari în tot spectrul fotbalului şi pentru asta deja sunt pregătit cu câteva propuneri.

  • Ce soluţii aveţi pentru rezolvarea situaţiei?

Am nişte proiecte de reorganizare a sistemului competiţional, mai ales că se întrevede, din păcate, reducerea pe cale naturală a numărului de echipe. Chiar dacă lucrurile nu se precipită repede, oricum este necesară o restructurare, pentru că din punctul meu de vedere situaţia se va înrăutăţii, din punct de vedere financiar şi valoric, mă refer şi la jucători, antrenori etc. Din ianuarie voi începe un periplu prin toată ţara, unde voi purta discuţii cu primari, preşedinţi de cluburi, de asociaţii judeţene. Va trebui să le explic, să le argumentez de ce este necesară o restructurare, mai ales la nivelul ligilor 2 şi 3. La Liga 1 pot să fie minimum 12 şi maximum 18 echipe. Vom discuta totul în Adunarea Generală de la începutul lunii mai.

  • De curând, aţi participat la Comitetul Executiv al UEFA...

A fost o şedinţă care a durat circa şapte ore. Am discutat mai bine de două ore pe tema contracarării pariurilor ilicite. Există un proiect de alarmă precoce, chiar aşa se numeşte, subvenţionat de UEFA, şi care se adresează tuturor federaţiilor afiliate. UEFA va aloca 5.100.000 de euro pe an pentru prevenirea pariurilor ilicite. Cei mai implicaţi în aceasta sunt jucătorii, dar nu numai ei, ci şi antrenorii şi preşedinţii de cluburi. Ei sunt contactaţi de către reprezentanţii acestor case de pariuri, sunt puşi în temă cu sumele care sunt alocate, se pariază mult chiar şi la numărul de goluri marcate într-o perioadă de timp a meciului respectiv. Au fost cazuri în Cupa Intertoto când obsevatorii unui meci au fost înştiinţaţi că au căzut cotele la o anumită casă de pariuri, iar imediat după aceea au fost anulate peste tot pariurile pe meciul respectiv. Dovada era că la acel meci erau interese ilicite. UEFA va face un grup de lucru, deja a fost alocat un buget de 300.000 de euro, cu doi specialişti în probleme de finanţe şi juridice şi un poliţai, tot pe probleme juridice.

  • Cum stăm noi la acest capitol?

Legea europeană va obliga casele de pariuri să plătească către deţinătorul de drepturi. Statul român este cel mai deficitar vizavi de loterie, pariuri sportive, în ceea ce priveşte reîntoarcerea acestor bani în activitate de sport de bază. Prin Ministerul de Finanţe, aiurea, statul român interpretează legea numai în interesul caselor de pariuri.

×
Subiecte în articol: sport două meci puncte uefa echipe