x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Nicu Gheară: "Îşi atacă familiile. E grav!"

Nicu Gheară: "Îşi atacă familiile. E grav!"

de Mihai Igirosanu    |    13 Sep 2008   •   00:00
Nicu Gheară: "Îşi atacă familiile. E grav!"

Deşi, momentan, preferă să stea departe de scandalurile interminabile, unul dintre cei mai importanţi oameni din fotbalul românesc, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Români, Nicu Gheară, simte că lucrurile au ajuns prea departe.



Deşi, momentan, preferă să stea departe de scandalurile interminabile, unul dintre cei mai importanţi oameni din fotbalul românesc, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Români, Nicu Gheară, simte că lucrurile au ajuns prea departe.

  • Jurnalul Naţional: Care credeţi că sînt cauzele eşecului echipelor naţionale?
Nicu Gheară: În primul rînd, atmosfera nu mai este cum era înainte şi asta din cauza certurilor, intereselor, jocurilor de culise, care afectează clar jucătorii, implicaţi fără voia lor în acest carusel. Parcă au înnebunit cu toţii. S-a răsfrînt şi asupra naţionalei de tineret, care pînă acum avusese un parcurs aproape fără greşeală.

  • Cum ne-am putea reveni?
E foarte simplu. Să dispară certurile, să nu mai apară în public cu tot felul de atacuri sau declaraţii. Să vorbească la telefon, să se întîlnească, dar să aibă această minimă diplomaţie şi discreţie. Jucătorii vin cu drag la echipa naţională, dar le e greu să se concentreze la campania de calificare cînd în jurul lor sînt numai scandaluri. Unii evoluează cu reţinere. Una este cînd toată lumea este alături de ei şi alta cînd sînt implicaţi în scandaluri din toate părţile.   

"Mutu nu va refuza niciodată naţionala!"

  • Cum comentaţi ştirile privind eventuala retragere de la echipa naţională a lui Adi Mutu?
El nu s-a gîndit niciodată să refuze echipa naţională. El vine cu sufletul, dă totul pe teren. A demonstrat-o la Euro, cînd ne-am bucurat cu toţii pentru golul lui cu Italia, dar nu-i este nici lui uşor să fie tot timpul atacat. Chiar şi Victor Piţurcă ar fi trebuit să fie mai aproape de el, dar şi de alţi jucători, măcar de cei importanţi. Între Mutu şi selecţioner nu există nici un conflict, dar Piţurcă ar trebui să fie mai aproape de el, mai ales în urma lucrurilor care vin din exterior. Cînd nu există diplomaţie şi este atacat tot timpul, e normal să fie sprijinit mai mult.

"Să termine cu certurile. Alegerile sînt abia în 2010"

  • Totuşi, în ultimele zile, scandalurile s-au înteţit…
Am citit, sînt la curent şi chiar nu înţeleg de ce au început aşa devreme. Alegerile sînt în 2010, iar noi sîntem abia în 2008… Ar fi bine să înţeleagă toţi, Mitică Dragomir, Prunea, Lupescu, să mai lase de la ei, pentru că s-a ajuns prea departe. Am văzut că s-a ajuns la atacuri în direcţia familiilor şi copiilor. E foarte urît ce se întîmplă. Fotbalul e o disciplină sportivă, iar sportul a fost creat pentru a nu se mai vărsa sînge, nu pentru a destrăma familii.

  • V-aţi vedea înapoi în acest fotbal?
N-aş putea să fiu implicat direct în asemenea scandaluri. Nu pot să mă cert, să dau în familii, în copii. Rămîn preşedinte la AFR, acolo unde fac ceva constructiv, sînt aproape de jucători, mai ales acum, cînd au mare nevoie. Mie nu-mi place să distrug, îmi place să construiesc.

  • Cum vedeţi continuarea ostilităţilor?
Vreau să spun că nu FRF, Piţurcă sau jucătorii au stricat acea familie şi acea atmosferă. Alţii din afară au făcut-o, cu orgolii, jocuri de culise.
Eu spun că oamenii din Federaţie şi selecţionerul Piţurcă, un antrenor bun şi un om inteligent, ar trebui să se adune. Să formeze un grup unit în jurul jucătorilor, aşa cum au făcut-o în preliminariile pentru Euro 2008. Atunci au fost o familie frumoasă, iar rezultatele s-au văzut. Dacă vor fi din nou uniţi, vom putea avea iar rezultate bune.

×
Subiecte în articol: sport sînt