x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Nole, între minciuni și un posibil veto al guvernului australian

Nole, între minciuni și un posibil veto al guvernului australian

de Adi Munteanu    |    14 Ian 2022   •   07:25
Nole, între minciuni și un posibil veto al guvernului australian

Apele s-au tulburat din nou în cazul tenismenului sârb Novak Djokovici, liderul clasamentului mondial.

 

Chiar dacă a obținut ieșirea din carantină și chiar a reușit să se antreneze pe terenul central pe care se va disputa primul Grand Slam al anului, participarea lui la turneu depinde de decizia ministrului Australian al Imigrării, Alex Hawke, care are drept de veto și poate anula viza sârbului, implicit alungarea lui din Australia. Deocamdată, Alex Hawke a declarat că situația lui Nole este analizată în continuare. În această situație confuză, organizatorii turneului au întârziat câteva ore tragerea la sorți și, în lipsa unei decizii guvernamentale, au fost nevoiți să-l treacă pe tabloul principal ca principal favorit.

Cu sau fără voia lui, Novak Djokovici a împărțit lumea în două și puțini sunt cei care se declară neutri. O parte îl susține ferm, ceilalți îl contestă la fel de ferm. Și unii, și ceilalți au argumentele lor pe care le exprimă până la extrem. 

A mințit când a intrat în Australia

Liderul ATP s-a declarat antivaccinist. În aceste condiții, știa că vor fi probleme la aterizarea la Melbourne. Totuși, el a obținut o derogare de la organizatorii turneului pe baza unei adeverințe emise de o comisie independentă din Serbia, cum că a trecut prin boală la mijlocul lunii decembrie. Teoretic, acest certificat ar fi fost suficient oriunde în Europa, nu și în Australia, țară care cere vaccinare cu schema completă la aeroport. Corectă sau nu, aceasta este legea la Antipozi. 

Numai că presupusa suferință a lui Nole din urmă cu o lună pare cusută cu ață albă. Pe scurt, tenismenul a declarat că a fost testat pozitiv cu COVID pe 16 decembrie, însă în următoarele două zile el a participat la două acțiuni cu scop publicitar, în care s-a îmbrățișat cu mai mulți copii, s-a fotografiat cu fanii, tot timpul fără mască și, mai mult, a dat un interviu pentru „L’Equipe” când știa că este pozitiv cu COVID. 

Suspiciunile vizavi de declarata trecere prin boală au apărut chiar la aterizarea la Melbourne. QR Code-ul de pe adeverința prezentată poliției de frontieră a dat inițial mesajul „Invalid Code”. Practic, Nole nu figura nicăieri că ar fi avut COVID.  A urmat o bâlbă a Ministerului Sănătății de la Belgrad, care, pe 8 ianuarie a anunțat că testul lui Nole a fost „negativ” pe 16 decembrie. După câteva ore, în comunicatul ministerului rezultatul testului a fost schimbat în „pozitiv”.

În cele din urmă, Nole a obținut permisiunea de a ieși din izolare în urma unei sentințe a tribunalului, însă pe un viciu de procedură. Argumentul judecătorului Anthony Allen a fost că, la ora 4 dimineața, Novak Djokovici nu putea face rost de alte dovezi. Ceea ce este corect. Însă Nole a mai comis o neregulă: a omis să declare că între Crăciun și Anul Nou a călătorit în Spania, la Marbella, unde s-a antrenat la vila sa pentru Australian Open. Spania figurează pe lista australienilor ca „zonă roșie” și, pentru nevaccinații care au călătorit acolo, este absolut interzis accesul în Australia. Presa din Melbourne a publicat imagini cu Djokovici de la Marbella datate 27 decembrie, iar omiterea vizitei în Spania este considerată o infracțiune extrem de gravă. Ulterior, când a văzut că au apărut dovezi incontestabile, Nole și-a pus cenușă-n cap și a recunoscut că a fost în Spania, că la întoarcerea în Serbia nu a stat în carantină (nici nu ar fi avut timp pentru o carantină de 10 zile) și că a plecat imediat spre Antipozi. Dar a dat vina pe agentul lui „care a greșit când a completat formularul de cerere a vizei”, a declarat Djokovici. 

Cu atâtea culpe, Novak Djokovici ar fi trebuit imediat trimis acasă, însă guvernul australian ezită să facă acest pas declarând doar că „se analizează în continuare probele și actele”. În această situație neclară, organizatorii turneului n-au avut încotro și l-au inclus pe Nole pe tabloul principal de la Australian Open ca principal favorit, iar dacă guvernul va decide ulterior expulzarea lui Djokovici, acesta va fi înlocuit de un „Lucky Looser”. 

Însă nici în această situație Nole nu se dă bătut. Avocații acestuia au și declarat că vor ataca din nou în instanță o eventuală nouă decizie guvernamentală de anulare a vizei.

Deocamdată, Nole are programat primul meci luni, 17 ianuarie, cu un compatriot, Miomir Kecmanovic, 22 de ani, locul 78 ATP, care nu ar trebui să-i pună probleme. 

„E normal ca un jucător sănătos să nu aibă voie să joace?”

De cealaltă parte a baricadei, fanii sârbului susțin că indiferent dacă este sau nu vaccinat, dacă este sănătos el are tot dreptul să-și apere titlul câștigat anul trecut. „Testați-l de trei ori pe zi și, dacă este sănătos, lăsați-l să joace!”, au scris aceștia pe rețelele de socializare. Desigur, este o regulă de bun-simț însă aceasta contravine legilor australiene. 

Acum rămâne de stabilit ce va cântări mai mult în decizia guvernului australian, partea sportivă sau partea legală. În oricare situație cei mai șifonați la imagine rămân oficialii statului Victoria, care, mai mult, sunt și în campanie electorală iar decizia în ceea ce-l privește pe Djokovici trebuie luată extrem de atent. În plus, organizatorii mai au o situație extrem de delicată: publicul. Acesta este deja împărțit și există pericolul ca la meciurile lui Djokovici să se producă incidente în tribune. Publicul australian, majoritar vaccinist, este posibil să-l huiduie, în timp ce puternica și numeroasa comunitate sârbă îl va aclama. 

Un alt aspect este cel financiar. O eventuală excludere a liderului ATP ar scădea mult veniturile turneului. Sponsorii doresc o vizibilitate cât mai mare și, prin prezența lui Nole, aceasta ar fi asigurată și mai mult în actualul context al acestui scandal. Novak nu ar fi însă la prima excludere de la un Grand Slam. La US Open el a fost descalificat după ce a lovit accidental o arbitră. La acel moment, Ion Țiriac a declarat că a fost cea mai proastă decizie pe care o puteau lua organizatorii. „S-au pierdut o grămadă de bani. Ce au câștigat că l-au exclus? Nimic. Au avut numai de pierdut. Și imagine, și bani. Un Grand Slam este mult mai sărac fără Novak, fără Nadal sau fără Federer”, a spus fostul nostru mare tenismen.

 

Novak Djokovici a cucerit de nouă ori titlul la Australian Open, în 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 și 2021, fiind recordmanul absolut.

 

O oră și 20 de minute au întârziat organizatorii de la Australian Open tragerea la sorți a tabloului principal a turneului, așteptând decizia guvernamentală.

×