x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport REFORMELE LUI PLATINI - Mai multe ţări la Euro

REFORMELE LUI PLATINI - Mai multe ţări la Euro

de Delia Gomoescu    |    27 Sep 2008   •   00:00
REFORMELE LUI PLATINI - Mai multe ţări la Euro

UEFA va mări numărul de echipe participante la turneele finale ale Campionatelor Europene de la 16, câte sunt în prezent, la 24. Noua variantă va intra în vigoare începând cu anul 2016.



UEFA va mări numărul de echipe participante la turneele finale ale Campionatelor Europene de la 16, câte sunt în prezent, la 24. Noua variantă va intra în vigoare începând cu anul 2016.

Comitetul Executiv al UEFA întrunit la Bordeaux a aprobat ieri în unanimitate noul format. Ideea creşterii numărului de echipe care iau parte la un turneu final al CE nu este nouă. Au existat însă şi voci care au criticat cu tărie adoptarea noii variante. Unul dintre argumentele celor care s-au opus modificării a fost limitarea serioasă a numărului potenţialelor ţări gazdă care să poată să susţină un turneu de asemenea anvergură. Cei mai mulţi însă se tem că o dată cu trecerea la formatul cu 24 de echipe se va diminua considerabil şi calitatea fotbalului prestat la turneele finale.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a dat însă asigurări încă de la Euro 2008 că preconizata mărire a numărului de echipe participante nu va afecta în nici un fel calitatea jocului. De aceeaşi părere este şi Franz Beckenbauer: “Sunt câteva motive întemeiate pentru a face acest lucru şi vă asigur că această competiţie nu-şi va pierde calitatea”. Formatul Campionatelor Europene a suferit mai multe modificări de-a lungul vremii, numărul de formaţii crescând considerabil.

Din 1996 şi până în 2012 au fost 16 participante la faza finală.

SE NAŞTE LIGA EUROPA
Cupa UEFA se va numi, începând din sezonul viitor, Liga Europa, a anunţat forul continental ieri la Bordeaux. Competiţia îşi va schimba nu doar numele, ci şi formatul, urmând să se dispute după un sistem asemănător cu cel din Liga Campionilor, cu preliminarii şi o fază a grupelor, cu meciuri tur-retur, la care vor participa 48 de echipe. Preşedintele UEFA, Michel Platini, speră ca prin aceste modificări să sporească atractivitatea celei de-a doua competiţii continentale intercluburi.

PIERDEM FINALA CUPEI UEFA DIN 2011

Arena Lansdowne Road din Dublin are cele mai mari şanse să găzduiască finala Cupei UEFA din anul 2011, ţinând cont de întârzierile înregistrate la construcţia noului Stadion Naţional din Bucureşti. “Finala Ligii Campionilor din 2011 va fi încredinţată aproape sigur stadionului Wembley din Londra, astfel că arena londoneză Emirates iese din calcule pentru finala Cupei UEFA din acelaşi an. În aceste condiţii, favorit este Lansdowne Road din Dublin, ţinând cont de faptul că Stadionul Naţional din Bucureşti este în întârziere faţă de grafic”, a precizat un oficial al UEFA pentru Reuters. Se năruie astfel unul din visele lui Mircea Sandu.

×
Subiecte în articol: sport uefa