x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Regină de Catalunya!

Regină de Catalunya!

de Daniel Stan    |    28 Mai 2009   •   00:00
Regină de Catalunya!
Sursa foto: CARL DE SOUZA/AFP

La finalul unui meci pe care l-a dominat aproape în totalitate, Barcelona a cucerit Liga Campionilor în faţa unei umbre a fostei deţinătoare a trofeului. Duelul dintre vedetele Messi şi Cristiano Ronaldo a revenit primului.

Au marcat: Eto'o ('10), Messi ('71)
Stadion: "Olimpico" - Roma
Spectatori: 60.000
Arbitri: M. Busacca - M. Arnet, F. Buragina (toţi Elveţia)

Deţinătoarea trofeului a plecat cu un avantaj din start. Manchester United ştia foarte bine că defensiva Barcelonei era "cârpită", fără titularii de drept Daniel Alves, Rafa Marquez şi Abidal. Englezii au pus presiune din start, Cristiano Ronaldo şi coreeanul Park dându-i emoţii lui Valdes.

Însă, uşor-uşor, BarÎa s-a "aşezat" pe gazonul de pe "Olimpico" şi, la primul atac mai consistent, a deschis scorul, camerunezul Eto'o finalizând o acţiune individuală. A scos capul şi Messi, care a început să se distreze cu apărătorii lui United, imposibilă de reacţie după reuşita catalană. Numai că argentinianul nu a găsit finalizarea, care putea veni de partea cealaltă, însă Valdes l-a oprit la timp pe Park.

Totul urma să se decidă la cabine. De-o parte, Guardiola avea avantajul unui 1-0 şi mai multe variante, în timp ce Fergusson trebuia să regândească o tactică prin care să stopeze maşina de fotbal a campioanei Spaniei. Tehnicianul scoţian a mutat ofensiv, cu Tevez în locul inutilului Anderson, dar BarÎa a început în forţă partea secundă, iar Henry şi Messi au irosit situaţii bune.

DECISIVUL MESSI
Norocul s-a mutat în tabăra lui United, Xavi lovind bara stângă dintr-o lovitură liberă de la 17 metri. Fergusson l-a aruncat în luptă şi pe bulgarul Berbatov, dar era clar că Guardiola a gândit mai bine finala. Geniul lui Messi a făcut 2-0, reluare cu capul dintre imenşii fundaşi centrali englezi, iar fiesta putea începe pentru BarÎa. Finalul a fost urât pentru fosta deţinătoare a trofeului, Cristiano Ronaldo şi Scholes fiind iertaţi de eliminare după intrări primitive, care nu îşi au locul la acest nivel.

Umilinţa era deja în contul englez, iar trofeul s-a mutat de la Manchester la Barcelona. A fost triumful unei echipe totale.

ECHIPELE:
Manchester: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidici, Evra - Giggs ('76 Scholes), Park ('68 Berbatov), Carrick, Anderson ('46 Tevez) - Rooney, Cr. Ronaldo. Antrenor: Alex Ferguson
Barcelona: Valdes - Puyol, Pique, Yaya Toure, Silvinho - Xavi, Iniesta, Busquets - Messi, Eto'o , Henry ('73 Keita). Antrenor: Pep Guardiola

 

Spanioli arestaţi
Trei suporteri ai echipei FC Barcelona au fost reţinuţi în apropiere de Roma, în urma unui filtru efectuat de Poliţie la intrarea în capitala Italiei. Oamenii de ordine au descoperit în maşina fanilor catalani mai multe obiecte contondente, susţine cotidianul Corriere dello Sport. Conform sursei citate, alţi trei fani ai BarÎei au fost denunţaţi după ce, în urma unui alt control, în oraşul Civitavechia, s-au descoperit în maşinile personale bâte şi suliţi. Poliţia italiană a confiscat obiectele contondente, iar trei dintre suporteri nu au mai ajuns la stadion, fiind nevoiţi să răspundă pentru port abuziv de arme albe.

 

Salutări de la Papa
Cei trei arbitri elveţieni ai partidei de seară, Massimo Busacca, Matthias Arnet şi Francesco Buragina, au fost primiţi la Vatican de către Papa Benedict al XVI-lea, care a ţinut să-i salute şi să le transmită succes. În tribuna oficială de pe "Olimpico" au fost prezente multe VIP-uri, printre care regele Spaniei, Juan Carlos, premierul Zapatero, suporter declarat al Barcelonei, prinţul William al Marii Britanii, precum şi preşedintete Italiei, Giorgio Napolitano. La Roma, au fost prezenţi 30.000 de suporteri englezi, respectiv 20.000 de catalani.

×
Subiecte în articol: sport