x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport REGULAMENTE SCHIMBATE - Amenzi crescute la stimulări

REGULAMENTE SCHIMBATE - Amenzi crescute la stimulări

de Dragos Stoica    |    26 Sep 2008   •   00:00
REGULAMENTE SCHIMBATE - Amenzi crescute la stimulări

După dilemele iscate de “Cazul valiza”, Comitetul Executiv a aprobat adoptarea unor noi prevederi disciplinare. Amenzile pentru stimularea unei echipe adverse pot ajunge la 300.000 de euro!



După dilemele iscate de “Cazul valiza”, Comitetul Executiv a aprobat adoptarea unor noi prevederi disciplinare. Amenzile pentru stimularea unei echipe adverse pot ajunge la 300.000 de euro!

Pentru a se evita pe viitor repetarea situaţiei iscate de “Cazul valiza”, care a avut parte de rezoluţii total diferite din partea unor comisii ale aceluiaşi for, respectiv FRF, Comitetul Executiv a decis ca noul Regulament Disciplinar al FRF să prevadă pentru tentativa de corupere amenzi ridicate, suspendare din fotbal, interzicerea accesului pe stadioane timp de doi ani şi retrogradarea echipei. În acelaşi cod de reguli a fost introdus un nou articol, prin care oficialii care vor să stimuleze alte echipe să îşi apere şansele corect sunt suspendaţi câte doi ani şi amendaţi cu 1 milion de RON! “O persoană care promite, oferă sau acordă sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-şi apere corect şansele într-un meci de fotbal, se sancţionează cu suspendare de doi ani şi penalitate sportivă de 1.000.000 lei. În caz de recidivă, sancţiunea aplicată anterior va fi întotdeauna dublată”, se arată în articol. Aceeaşi şedinţă a adus ceva nou şi în planul declaraţiilor făcute de oficiali prin intermediul presei. Dacă oamenii de fotbal se vor mai ataca prin intermediul mass-media, aceştia riscă o amendă usturătoare la prima abatere, în valoare de 150.000 RON. În cazul în care se va persista, amenda se va dubla la fiecare abatere, urmând ca sancţiunea în plan sportiv să ajungă până la declararea celui în cauză drept persona non grata în fotbal.

Precizări suplimentare

Comitetul Executiv al FRF a făcut câteva precizări regulamentare în sprijinul arbitrilor. Astfel, aceştia sunt obligaţi să nu înceapă jocurile atunci când terenurile de joc prezintă una sau mai multe dintre deficienţe, precum cazurile în care gardul împrejmuitor este deteriorat sau lipseşte, dacă nu este marcat sau este marcat neregulamentar, când lipsesc sau sunt deteriorate ori neregulamentare porţile, plasele şi steagurile de colţ. În situaţia în care echipa organizatoare nu remediază deficienţele menţionate mai sus în maximum 30 de minute de la ora oficială de începere, jocul nu se va mai disputa, iar echipa în cauză va fi sancţionată cu pierderea jocului. Acelaşi termen se aplică şi în cazul în care deficienţele arătate anterior apar după începerea jocului, fiind calculat de la momentul întreruperii jocului de către arbitru. Acest termen nu poate fi cumulat cu cel acordat pentru asigurarea asistenţei medicale.

Prevederi pentru nocturne

Aceeaşi şedinţă a consfinţit că jocurile oficiale programate în nocturnă care nu pot începe sau nu mai pot continua din cauza apariţiilor unor probleme la instalaţia de nocturnă şi care nu pot să înceapă sau să fie reluate în termen de maximum 60 de minute de la ora oficială de începere, respectiv de la momentul întreruperii, se omologhează cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipelor vizitatoare. Termenul de 60 de minute se aplică o singură dată fie înainte de începerea jocului, fie din momentul întreruperii jocului de către arbitru. Dacă după întreruperea sau reluarea jocului intervine o nouă defecţiune a instalaţiei de nocturnă, jocul se va omologa cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipei vizitatoare. Instalaţia de iluminat trebuie să cuprindă un generator electric de rezervă care să poată intra imediat în funcţiune în cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică de la reţeaua publică. Generatorul de rezervă trebuie să asigure iluminarea uniformă a suprafeţei de joc cu intensitate de minimum 800 de lucşi, în condiţiile în care instalaţia de bază trebuie să asigure 1.200-1.400 de lucşi pentru partidele din Liga 1 şi 1.000 de lucşi pentru eşalonul secund.

×
Subiecte în articol: sport