x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport România, eterna ratare

România, eterna ratare

de Vlad Ionescu    |    12 Mar 2008   •   00:00
România, eterna ratare

Recentul şoc produs de naţionala de polo, care a eşuat în tentativa de a se califica la Olimpiadă după o întrerupere de 12 ani, repune pe tapet situaţia dezastruoasă în care se află sporturile de echipă în România.

Recentul şoc produs de naţionala de polo, care a eşuat în tentativa de a se califica la Olimpiadă după o întrerupere de 12 ani, repune pe tapet situaţia dezastruoasă în care se află sporturile de echipă în România.

 

 

Sportul românesc trage astăzi ponoasele politicii aberante din anii ’80, când, din motive economice, s-a considerat că este mai rentabil să se investească în disciplinele individuale. În fond, la Jocurile Olimpice, o medalie adusă de un luptător conta la fel ca una câştigată la volei, de exemplu, dar costurile pentru obţinerea ei erau de câteva ori mai mici. În consecinţă, nu s-au mai băgat bani în săli, bazine, patinoare sau stadioane, situaţie care s-a perpetuat şi după 1989. Astfel, baza materială a sportului este azi învechită şi insuficientă, iar numărul practicanţilor a scăzut dramatic.

 

 

 

TRADIŢIE PIERDUTĂ. De-a lungul anilor, România a obţinut rezultate remarcabile în sporturile cu mingea. Stau mărturile cele şapte titluri mondiale obţinute la handbal, patru la masculin şi trei la feminin, la care se adaugă alte câteva trofee de argint şi de bronz, inclusiv patru medalii olimpice. Voleiul ne-a adus un titlu continental la băieţi şi multe alte clasări pe podium, iar baschetul era nelipsit de la turneele finale europene, unde ani buni nu s-a făcut de râs. La polo ne putem lăuda cu mai multe participări la JO, inclusiv cu un loc patru la Montreal, în 1976, în timp ce naţionala de hochei pe gheaţă era prezentă constant la întrecerile olimpice şi a evoluat o dată chiar în grupa de elită a Campionatului Mondial. În ultimii 18 ani, nu s-au mai consemnat însă decât două performanţe notabile, ambele la handbal: o medalie de bronz obţinută de băieţi la CM din 1990 şi un argint câştigată de fete în 2005, tot la CM. În rest, voleiul nu a mai fost la Olimpiadă din 1980, hocheiul tot de atunci, iar baschetul masculin nu a mai prins un turneu final de la Revoluţie încoace.

 

 

 

SPERANŢE. În această penurie de rezultate, doar fotbalul şi handbalul feminin mai ţin steagul sus. Victor Piţurcă a reuşit să aducă naţionala la turneul final al Euro 2008 după opt ani de secetă, în timp ce fetele de la handbal rămân ultima noastră speranţă de a avea o echipă calificată la JO de la Beijing.

 

vlad.ionescu@jurnalul.ro

 

 

 

Volei

 

 

Naţionala feminină a participat în ianuarie la turneul de calificare la JO de la Beijing, dar a fost eliminată din grupe, dovedind un psihic labil. Fetele noastre au învins Croaţia cu 3-2, dar au pierdut în faţa vicecampioanei Europei, Serbia, 2-3, după ce au condus cu 2-0, şi a Rusiei, 1-3. Băieţii şi-au încercat şi ei şansa, într-un turneu de precalificare desfăşurat în noiembrie, dar au fost învinşi în ambele meciuri: 0-3 cu Olanda şi 1-3 cu Grecia.

 

 

 

 

Fotbalul, în revenire

 

 

După un lanţ de calificări ratate, echipa naţională de fotbal reuşeşte să revină în lumea bună a fotbalului continental, obţinând biletele pentru Euro 2008 dintr-o grupă cu Olanda, Bulgaria, Slovenia, Belarus şi Luxemburg. Calificarea coincide cu revenirea la cârma tricolorilor a lui Victor Piţurcă, acelaşi selecţioner care fusese demis, deşi dusese echipa reprezentativă la Euro 2000. Generaţia lui Lobonţ, Contra, Chivu şi Mutu are parte însă de o grupă dificilă la CE, urmând să întâlnească în grupă, pe rând, Franţa, Italia şi Olanda. După peste un deceniu marcat de ratări frustrante, şi echipa de tineret se află în grafic pentru calificarea la barajul CE. Trupa lui Emil Săndoi se luptă cu Franţa şi cu Ţara Galilor pentru cele două poziţii din grupa a 10-a preliminară, pregătindu-se pentru “dubla” decisivă cu Ţara Galilor şi deplasarea dificilă din Bosnia-Herţegovina. Ultima calificare a tineretului la Campionatul European, se leagă tot de numele lui Piţurcă.

 

 

 

Polo

 

 

Faptul că turneul preolimpic a avut loc la Oradea a oferit o şansă imensă trupei lui Vlad Hagiu de a ajunge la Beijing, însă aceasta i-a dat cu piciorul, fiind învinsă în meciul decisiv cu 9-8 de modesta echipă a Canadei. La federaţie apele s-au tulburat, Hagiu, căruia nu i se mai recunosc acum meritele de a fi dus România pe locul 6 în lume şi pe 4 în Europa, ameninţând cu demisia. Preşedintele George Gaiţă şi-a anunţat şi el intenţia de a se retrage.

 

 

 

Baschet

 

 

Echipa feminină a României avea drept obiectiv clasarea pe unul dintre primele cinci locuri la CE din 2007, ceea ce i-ar fi permis să participe ulterior la turneul de calificare la JO de la Beijing. Tricolorele şi-au luat însă rapid gândul de la Olimpiadă, după ce au pierdut toate meciurile din grupă, cu Germania, Lituania şi Belgia, ele situându-se pe locurile 13-16 în clasamentul final, departe de aşteptări. De reţinut că baschetul românesc nu a fost niciodată prezent la JO.

 

 

Handbalul ne poate ridica

 

 

Prezentă pentru ultima oară la JO la Sydney, în 2000, reprezentativa feminină de handbal a României are ocazia să obţină în acest an o nouă calificare la întrecerile desfăşurate sub semnul celor cinci cercuri înlănţuite. Clasată pe locul 4 la CM de anul trecut, România va organiza unul dintre turneele preolimpice, care va avea loc în perioada 28-30 martie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Adversare vor fi Croaţia, Polonia şi Cote d’Ivoire, echipe care, în mod normal, nu ar trebui să ne încurce, primele două clasate urmând să obţină biletele pentru Beijing. Absentă de la turneele finale ale competiţiilor majore din 1996 încoace, naţionala masculină se află în cursa de calificare la Campionatul Mondial de anul viitor. După ce a trecut în grupe de Letonia şi de Cipru, România va disputa un baraj cu selecţionata Muntenegrului, la 7/8 şi 14/15 iunie. Adversarul pare unul accesibil, chiar dacă provine din şcoala ex-iugoslavă, fiind mai uşor de abordat decât Rusia, Norvegia, Spania sau Ungaria, cu care am fi putut nimeri.

 

 

 

Futsal

 

 

După ce în decembrie s-a clasat pe locul 6 la CE din 2007, performanţă remarcabilă având în vedere că a fost vorba despre un debut, România are şansa de a ajunge, în premieră, şi la CM. După grupa de calificare de la Buzău, România va disputa un baraj cu Cehia, învingătoarea urmând să obţină biletul pentru turneul final din Brazilia, din luna octombrie. Tricolorii au avut noroc la tragerea la sorţi, reuşind să evite echipe tari, precum Rusia, Italia, Portugalia sau Spania.

×
Subiecte în articol: sport romania