x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sa fie un scenariu al mafiei pariurilor?

Sa fie un scenariu al mafiei pariurilor?

19 Iul 2004   •   00:00

Meciul Otelul - Dinamo Tirana poate declansa un mare scandal. Cotidianul albanez Koha Jone a dezvaluit ieri ca Dinamo a cedat deliberat si ca galatenii nu ar fi straini de aranjament.

MARIUS IGIROSANU

Conform ziarului respectiv, dar si celor de la Sport Ekspres, singurul ziar care a avut trimis special la Constanta, presedintele lui Dinamo, Mihal Delijorgji, a mizat o suma uriasa de bani la o agentie de pariuri din Albania pe scorul corect 4-0! Se pare ca, din cauza zvonurilor care se amplificasera, casa de pariuri a blocat meciul, insa deocamdata nu se cunoaste exact daca Delijorgji a avut timp sa mizeze.

MAFIA. Cazul a ajuns si la urechile presedintelui Federatiei Albaneze, Armando Duka, aceasta promitand ca va demara o ancheta la inceputul acestei saptamani. In Albania, aranjamentele provocate de mafia pariurilor nu sunt un fenomen rar, iar fotbalul din tara respectiva este, practic, manjit de aceasta practica. Presedintii de cluburi, antrenorii sau jucatorii sunt implicati in asemenea aranjamente, insa doar la intalnirile din cupele europene. Asta pentru ca jocurile din campionatul intern nu sunt incluse in programul caselor de pariuri albaneze.

IMPLICARE. Sursele presei de la Tirana au mai dezvaluit ca si persoane de la Otelul Galati sunt implicate in aceasta regie. De fapt, ziaristii albanezi se "agata" de o fraza a carei logica este incontestabila: "In fotbal nu exista blaturi la care sa participe doar o parte". Mai mult, Koha Jone priveste cu suspiciune schimbarea radicala a jocului din repriza secunda a meciului de joi seara, cand Dinamo Tirana s-a aparat cu multa indarjire, portarul Lika tragea sanatos de timp la repunerile din careul de 6 metri (!), iar atacurile Otelului isi pierdusera incisivitatea.

CIRCUITUL BLATURILOR IN ALBANIA

Meciul Otelul - Dinamo Tirana nu este primul suspectat in Albania ca ar avea legatura cu mafia pariurilor. Chiar anul acesta s-au mai inregistrat doua cazuri oarecum similare. In Cupa UEFA - Intertoto, dupa ce pierduse pe terenul croatilor de la Slaven Belupo, 0-3, Vllaznia Skhodra a castigat cu 1-0 in Albania. Partida a fost blocata de doua dintre casele de pariuri din Romania, iar din Albania au "respirat" informatii cum ca s-au pariat aproximativ 3 milioane de dolari pe victoria echipei locale. In turul 1 preliminar al Ligii Campionilor, Partizani Tirana a invins cu 4-2 pe maltezii de la Birkirkara. Meciul a fost anulat din timp in Albania. Se pare ca patronul lui Partizani, Albert Xhanit, pariase o suma foarte mare ca in jocul respectiv se vor inscrie exact 6 goluri! Dinamo Tirana si Vllaznia sunt recunoscute drept echipele albaneze cele mai implicate in aceasta afacere. Cele doua grupari au fost subiectul unor scandaluri identice in 2003, in turul preliminar al Cupei UEFA.

PATRON

Patronul echipei Dinamo Tirana a fost la Constanta impreuna cu echipa. "Este si dansul aici, dar nu a stat in hotelul echipei. A locuit la "Iaki"", a dezvaluit antrenorul secund al albanezilor, Ilir Bojici, fost portar al lui FC Brasov din anii ’90. Cetatean de origine greaca, Delijorgji nu a fost joi seara prezent pe stadionul "Gheorghe Hagi", preferand, se pare, sa se ocupe cu rezolvarea unor afaceri personale. El a parasit Romania vineri dimineata, cu un avion personal.

FENOMEN

"La noi, in Albania, pariurile reprezinta un fenomen foarte dezvoltat. Se pariaza foarte mult pentru ca lumea nu are bani si spera sa castige. Nu am auzit de practici necurate, pentru ca nu ma intereseaza. Mie nu imi place sa pariez si n-am facut-o in viata mea" - Ilir Bojici, antrenor secund Dinamo Tirana

DEZMINTIRE

"Aberatii lansate de presa albaneza. Nu aveam cum sa discutam cu ei despre un asemenea rezultat. Pe noi alte probleme ne macinau. Nici nu stiam daca au ajuns la Constanta sau unde s-au cazat" - Sorin Cartu, antrenor Otelul Galati
×
Subiecte în articol: sport tirana dinamo tirana alban