Procesul arbitrilor Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean, precum şi al vicepreşedintelui CCA, Marcel Lică, s-a încheiat în jurul prânzului. Instanţa din Piteşti a decis, după ce a ascultat pledoaria avocaţilor, să ceară emiterea de mandate de arestare pe numele celor trei pentru o perioadă de 29 de zile!
Programat să înceapă în această dimineaţă, la ora 8.30, procesul a avut parte de o amânare de aproximativ două ore. Motivul a ţinut de faptul că avocaţii celor trei au cerut această amânare a judecării propunerilor de arestare preventivă a clienţilor lor, pentru studierea dosarelor. Într-un final, magistraţii piteşteni au decis ca cei trei să primească mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, aşa cum au propus procurorii DNA. Arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost arestaţi sub acuzaţia de luare de mită.
Probele DNA
Conform ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA, Marcel Lică, Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu au primit sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de dolari pentru a favoriza echipa FC Argeş în partidele la care au fost delegaţi. "La data de 23 decembrie 2008, inculpatul Corpodean Sorin a acceptat oferta făcută de Făcăleaţă Liviu Ilie, inculpat în acelaşi dosar, de a primi bani şi bunuri, iar la data de 24 decembrie 2008 a primit de la acesta suma de 15.000 de dolari SUA şi alte bunuri. Banii şi bunurile i-au fost remise lui Corpodean Sorin pentru prestaţia din partida FC Argeş Piteşti - Sporting Club Vaslui, desfăşurată în data de 19 octombrie 2008 şi pentru ca, în calitate de arbitru de fotbal al meciurilor din Liga I, să avantajeze prin arbitraj echipa FC Argeş Piteşti în meciurile viitoare", se arată într-un comunicat al DNA Piteşti. De asemenea, lui Corpodean i s-a mai cerut să acorde protecţie echipei FC Argeş în cazul în care va fi numit preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.
Marcel Savaniu este acuzat că pe 22 noiembrie 2008, în calitate de arbitru asistent, desemnat la partida FC Argeş Piteşti - Oţelul Galaţi, "a acceptat oferta de a primi suma de 3.000 de dolari pentru a favoriza la meciul respectiv echipa gazdă, ofertă formulată de inculpatul Făcăleaţă Liviu Ilie, din dispoziţia inculpatului Penescu Gheorghe Cornel". Marcel Lică este acuzat că, în calitate de observator la meciul FC Argeş - Oţelul Galaţi, i-a pretins lui Liviu Făcăleaţă, pe 22 noiembrie 2008, suma de 3.000 de dolari pentru a întocmi un raport de observare favorabil echipei gazdă. Procurorii susţin că Lică "a primit efectiv suma de 2.000 de dolari, banii fiindu-i daţi de inculpatul Făcăleaţă Liviu Ilie, din dispoziţia inculpatului Penescu Gheorghe Cornel". "În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane", se precizează în comunicatul DNA Piteşti, citat de Agerpres.
Rămân la "mititica"
În acelaşi dosar sunt cercetaţi Gheorghe Constantin, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită dintre care una în formă continuată, şi Dan Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut o infracţiune de luare de mită. De asemenea, procurorii DNA îl acuză şi pe Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş şi acţionar şi asociat la SC PIC SA Piteşti, de trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată. "Reţinând, pe lângă gradul de pericol social însemnat al infracţiunilor de corupţie şi datele referitoare la vârsta medie a inculpaţilor, starea de sănătate a acestora, lipsa antecedentelor penale şi celelalte date privind persoana inculpaţilor, instanţa constată că celelalte măsuri preventive, restrictive de libertate, nu sunt suficiente, iar măsură arestării preventive nu este incompatibilă cu ansamblul criteriilor legale de alegere", se arată în motivarea Tribunalului Argeş. Infracţiunile constatate în acest caz impun, conform motivării, "luarea unor măsuri adecvate de prevenire, combatere şi sancţionare a tot ceea ce se circumscrie noţiunii de corupţie". De asemenea, se precizează că, prin lăsarea în libertate a inculpaţilor, desfăşurarea cercetării penale ar fi îngreunată, ca urmare a autorităţii şi influenţei pe care aceştia le au în diferite medii.
Recurs la decizia de arestare preventivă
Imediat după pronunţarea sentinţei, avocaţii celor trei au declarat recurs la decizia de arestare preventivă a lui Savaniu, Corpodean şi Lică, acuzaţi de luare de mită în dosarul de corupţie din arbitraj. "O să vedem motivaţia, pentru că noi nu am văzut încă motivaţia instanţei. În momentul în care vedem această motivaţie vom putea aprecia justeţea acestei măsuri. Pot să vă spun că clientul meu, în raport cu probele din dosar, este nevinovat", a spus Octav Budişan, avocatul lui Corpodean.
Dosarul se judecă şi astăzi şi vineri
În această după amiază, la Tribunalul Argeş va fi adus şi Liviu Făcăleaţă, directorul general al societăţii Pic din Piteşti, urmând ca magistraţii să judece cererea de eliberare sub control judiciar a acestuia. Mâine, aceeaşi instanţă va judeca o cerere similară pentru Cornel Penescu, finanţatorul FC Argeş. Un alt inculpat, Cristian Libertatu, a solicitat eliberarea sa din arest, motivând faptul că are o situaţie familială grea, soţia şi copilul fiind bolnavi şi având nevoie de îngrijire medicală şi de susţinerea sa.
"Aproape sigur nu voi fi eliberat din arest pentru că trendul în România este ca milionarii să stea la puşcărie" - Cornel Penescu
"Eu sunt un om bolnav, am făcut cerere prin avocaţi să fiu eliberat pe motive medicale deoarece am suferit recent o operaţie la colon şi trebuie să iau permanent medicamente. Nu mi-am mai luat tratamentul de luni, de când am fost arestat şi am adus asta la cunoştinţă celor care ne-au reţinut, dar medicamentele nu au ajuns la mine până acum. Nu mai am nimic de adăugat decât că sunt un om onest, am un trecut cu realizări şi vă rog să mă credeţi că nu reprezint un pericol social" - Gheorghe Constantin
Citește pe Antena3.ro