x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Sorti" europeni: Pusi sa-si scoata ochii intre ei

"Sorti" europeni: Pusi sa-si scoata ochii intre ei

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    18 Mar 2006   •   00:00
"Sorti" europeni: Pusi sa-si scoata ochii intre ei

Bucurie si nemultumire sunt senti-mentele cu care a fost primita tra-gerea la sorti pen-tru sferturile de finala in Cupa UEFA. Bucurie - pen-tru ca Romania va avea automat o echipa in semifinale; nemultumire - pentru ca multi vedeau trecerea Rapidului si a Stelei spre careul de asi al competitiei. Asa, trebuie sa ac-ceptam o confruntare romano-romana, care se anunta cu scantei. Copos si Becali incep un nou razboi.

Sortegiul efectuat ieri la Eindhoven a adus fata in fata cele doua echipe romanesti calificate in sferturile de finala. La 30 martie in Giulesti si 6 martie pe "Lia Manoliu", Rapid si Steaua vor juca pentru calificare in semifinale.

In vara anului 1989, Steaua a disputat ultima semifinala de cupa europeana a unei formatii din Romania. Dupa 4-0 in Ghencea, ros-albastrii au remizat, 1-1, la Izmir, eliminand pe Galatasaray in penultimul act al Cupei Campionilor Europeni. Finala a fost pierduta, 0-4, cu AC Milan. Momentul unic pe care destinul l-a oferit ieri istoriei fotbalului romanesc a starnit opinii contradictorii. Totusi, reactiile din cele doua tabere au avut si un numitor comun, acela ca, indiferent de rezultat, Romania va avea o reprezentanta in penultimul act al celei de-a doua competitii continentale.

TRASEU. Tot ieri au fost trase la sorti si potentialele intalniri din semifinale. Astfel, castigatoarea confruntarii dintre Rapid si Steaua va juca impotriva echipei care va iesi invingatoare in "dubla" dintre englezii de la Middlesbrough si elvetienii de la FC Basel. Se poate spune ca aceasta imperechere este una favorabila, nici britanicii, nici trupa lui Tara Cantoanelor nereprezentand adversari inaccesibili.

REACTII. "Este un avantaj ca o echipa romaneasca va juca o semifinala de cupa europeana. Singurul lucru pe care-l regret este ca nu putem merge impreuna in semifinale. Este un fapt unic in istoria fotbalului romanesc, dar nu stiu daca ne dam seama de importanta acestui lucru, pentru ca suntem inca sub socul tragerii la sorti", a declarat antrenorul Rapidului, Razvan Lucescu. Antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu, a adoptat si el o pozitie rezervata, nedorind sa inflameze inca spiritele. "Este clar ca singurul castig dupa aceasta tragere la sorti il reprezinta faptul ca vom avea o echipa in semifinale. In privinta celor doua meciuri pot sa spun ca se vor infrunta echipe care se cunosc, cu jucatori care stiu multe unul despre celalalt. Este totusi prematur sa discutam acum despre aceste lucruri, mai ales ca, atat pe noi, cat si pe ei, ne asteapta meciuri foarte grele in Divizia A."

PROCENTE
"Steaua are 90% sanse, iar Rapid - doar 10%. Si aceste procente le vor avea doar daca vom avea noi ghinion. Apoi, probabil ca vom juca impotriva englezilor. Nu vom avea probleme. 80% suntem in finala"
Gigi Becali, patron Steaua

SOCAT
"Of, este exact de ceea ce ma temeam mai mult! Nu este deloc bine ca s-a intamplat acest lucru atat de repede dupa aceste doua performante. Va rog sa ma intelegeti ca sunt socat si nu am ce comenta" - George Copos, patron Rapid

SPERANTE
"Trebuie sa fim pozitivi, deoarece asta inseamna ca vom avea o echipa in semifinale. E adevarat si ca le-am fi putut avea si pe Steaua, si pe Rapid in aceasta faza, dar la fel de bine puteam sa nu avem nici una. Poate ca in 2009 vom avea chiar o finalista. Oricum, echipa care va merge mai departe poate sa ajunga chiar de acum in finala. Totul e posibil din acest moment" - Mircea Sandu, presedinte FRF

NEMULTUMIT
"Mie nu mi-a convenit rezultatul tragerii la sorti. As fi dorit alti adversari pentru Steaua si Rapid, pentru ca ambele echipe ar fi avut posibilitatea sa se califice in semifinale si sa traiasca o noua experienta. Sansele sunt egale, poate cu un plus pentru Steaua, gratie experientei europene din ultimii ani" - Victor Piturca, selectionerul Romaniei

OPTIMIST
"Nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat. E ghinion curat. E incredibil ce s-a intamplat la aceasta tragere. Trebuie sa ne bucuram ca vom avea o echipa in semifinale. O sa vada si UEFA ca avem fotbal valoros. Una dintre aceste doua echipe va castiga finala. Vor fi meciuri corecte, cu scantei" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF

INCANTAT
"Sunt surprins, dar in acelasi timp bucuros, pentru ca vom avea o echipa in semifinalele Cupei UEFA. Va fi un spectacol de calitate. Sa nu uitam ca la mijloc este vorba de orgolii imense" - Florin Prunea, director Departament Relatii Internationale FRF

EXTAZ. Miile de fani ai Stelei au transformat joi noaptea Piata Universitatii intr-o mare ros-albastra
VISINIU. Noaptea de miercuri a fost una alb-visinie pe strazile din Bucuresti
PRIMIRE. Jucatorii Stelei au fost intampinati ca niste idoli la Aeroportul Baneasa de suporterii fericiti
DELIR. Sustinatorii giulestenilor s-au inghesuit pentru a-i atinge pe eroii de la Hamburg

PRIME MARI
Aeronava care a adus delegatia Stelei de la Sevilla a aterizat in jurul orei 13:50 pe Aeroportul Baneasa, in fata caruia se adunasera aproximativ 1.000 de suporteri ai ros-albastrilor. Primul care a iesit din terminalul sosirii a fost finantatorul Gigi Becali, care a anuntat ca va mari primele jucatorilor stelisti de la 10.000 la 15.000 de euro, pentru calificare. Desi veneau dupa o victorie importanta, jucatorii Stelei au fost tacuti, doar Nicolita, Dica si Carlos oprindu-se sa dea declaratii presei. "Sunt fericit pentru aceasta calificare, desi nu credeam ca batem cu 3-0", a spus Dica. "Nu am facut meciul vietii mele. Ma bucur ca am scos romanii in strada", a declarat si Nicolita. Majoritatea elevilor lui Cosmin Olaroiu a mers direct la autocar, coborand sa salute fanii veniti la aeroport, la insistentele sefului galeriei, Gheorghe Mustata. Dupa ce au cantat si s-au imbratisat cu suporterii, fotbalistii s-au urcat din nou in autocar si au plecat spre arena din Ghencea. Dupa meciul de la Sevilla, in Bucuresti au iesit pe strazi pentru a saluta calificarea peste 15.000 de suporteri.

INCREDERE
Dupa rezultatul tragerii la sorti, pe care a prins-o acasa, la televizor, patronul Stelei, Gigi Becali, a dat startul razboiului psihologic inaintea "dublei" cu Rapidul vicepremierului si rivalului sau, George Copos. Intrebat ce parere are despre faptul ca omul numarul 1 din Giulesti a parut afectat de tragerea la sorti, Becali a raspuns: "Nu am ajuns eu acum sa comentez gesturile lui Copos, pentru ca nu e de talia mea. Probabil ca si-a pus mainile in cap, fiindca si-a dat seama ca n-are nici o sansa. Nu e nici un razboi psihologic, pentru ca eu sunt prea puternic pentru a ma bate cu licuricii. La tragerea la sorti eu am trimis contabilul, iar de la Rapid au venit Dinu «Vama» si Zotta. Asta e valoarea lor, sa fie egali cu contabilii lui. In al doilea meci nu vor mai fi emotii asa mari, pentru ca ii batem in tur, la ei acasa, si se termina totul", a declarat boss-ul gruparii din Bdul Ghencea. Steaua n-a gasit legatura aeriana de la Sevilla la Eindhoven si a fost nevoita sa-l trimita la tragerea la sorti pe Iulian Gheorghisor, directorul economic al clubului, printre putinii oficiali ramasi in tara.

"HORA UNIRII" LA COTROCENI
Programata, initial, in cursul zilei de ieri, primirea celor doua echipe romanesti calificate in sferturile de finala ale Cupei UEFA la Palatul Cotroceni va avea loc in aceasta dimineata, la ora 11:00. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, prezent in tribuna oficiala la ultimele doua meciuri de pe teren propriu ale celor doua cluburi, ii va decora pe jucatorii, antrenorii si conducatorii Rapidului si Stelei pentru performanta realizata in acest sezon. Intentia sefului statului este aceea de a asista, in incinta cladirii prezidentiale, la o inedita hora a unirii in care sa se prinda rapidistii si stelistii, chiar daca vor fi rivali la 30 martie si 6 aprilie, in "sferturi". "Eu i-am transmis deja presedintelui ca nu intru in hora cu George Copos sau Dinu «Vama». Eu fac acest lucru doar cu razboinicii adevarati, asa ca mine", a declarat finantatorul campioanei en-titre, Steaua, Gigi Becali. Ultima echipa sportiva care a avut parte de aceasta onoare a fost lotul feminin de handbal.

IRONII RAPIDISTE
Portarul Rapidului, Danut Coman, ale carui interventii au salvat echipa giulesteana pe Stadionul "AOL Arena", a preferat o declaratie plina de ironie despre meciurile cu Steaua, din "sferturi". "Sper din tot sufletul ca, dupa aceasta dubla, stelistii sa ne tina pumnii pentru meciurile din semifinale!", a declarat ex-pitesteanul. Unul dintre cei mai constanti jucatori ai Rapidului, mijlocasul Valentin Badoi, a declarat: "Vor fi doua meciuri foarte grele. Speram ca Rapidul sa treaca mai departe. Asa a fost sa fie. Mergem si jucam cu ei. Putem sa-i depasim. Sansele sunt egale". La randul sau, Mugurel Buga a spus: "Inevitabilul s-a produs. Vom intalni Steaua, dar macar exista avantajul ca o echipa romaneasca va ajunge sigur in semifinale. Suntem peste tot acasa, si pe Giulesti, si pe Lia Manoliu". Atacantul Rapidului, Viorel Moldovan, a fost rezervat: "Vor fi doua meciuri pe viata si pe moarte. Este o premiera pentru fotbalul romanesc. Sper ca Rapidul sa ajunga in finala".

LUPTA CU RUSII PENTRU LIGA!
Romania are asigurate 5 puncte UEFA in clasamentul coeficientilor, dupa sferturile de finala, ceea ce inseamna ca formatia care va cuceri titlul in campionatul viitor va fi automat cap de serie in cel de-al treilea tur preliminar al Ligii Campionilor, editia 2007-2008. Cu aceste cinci puncte, Romania ocupa cea de-a zecea pozitie in clasamentul oficial, in urma Rusiei. Pentru ca Romania sa poata avea calificata direct o reprezentanta in grupele Ligii Campionilor este necesar ca formatia invingatoare dintre Steaua si Rapid sa obtina in semifinale cel putin o victorie si un egal, ceea ce inseamna 3 puncte-coeficient UEFA, la care se adauga punctul acordat din oficiu pentru calificare. Romania ar trece pe cea de-a noua pozitie, ultima care da dreptul la prezenta direct in grupele Ligii. Principalul adversar al Romaniei este Rusia, care, prin Zenit St. Petersburg, ramasa in competitie, ar putea obtine aceleasi performante, pastrandu-si pozitia.

CUPA UEFA - PROGRAM
Sferturi de finala
  • FC Sevilla (Spania) - Zenit St. Petersburg (Rusia)
  • FC Basel (Elvetia) - Middlesbrough (Anglia)
  • RAPID (Romania) - STEAUA (Romania)
  • Levski Sofia (Bulgaria) - Schalke 04 (Germania)
  • Meciurile se vor disputa la 30 martie (turul) si 6 aprilie (returul).

    Semifinale
  • Invingatoare meci 4 - Invingatoare meci 1
  • Invingatoare meci 3 - Invingatoare meci 2
  • Meciurile se vor disputa la 20 aprilie (turul) si 27 aprilie (returul)

    Finala
  • Invingatoare semifinala 2 - Invingatoare semifinala 1
    Partida va avea loc la 10 mai, la Eindhoven (Olanda).
  • ×