x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Spectacolul poate sa inceapa

Spectacolul poate sa inceapa

12 Iun 2004   •   00:00

Incepand de astazi si pana la 4 iulie, microbistii din intreaga lume vor manca "euro fotbal". Din pacate, romanii lipsesc de la sarbatoarea din Portugalia. Insa vor putea savura spectacolul prin intermediul postului national de televiziune.

MADALINA CORBEANU, MIHAI IGIROSANU

Organizatorii manifesta un entuziasm deosebit, sperand intr-o reusita totala. "Dupa ce Portugalia a descoperit lumea, este timpul ca lumea sa descopere Portugalia la Euro 2004".

DESCHIDEREA. Festivitatea de dechidere se vrea una deosebita, plina de muzica, lumina si culoare. Inainte ca acordurile muzicii sa cuprinda stadionul Dragao, din Porto, locul unde se va da startul celei de-a 12-a editii a Campionatului European, 700 de actori vor incerca sa creeze un ocean uman si sa imprime pe retina spectatorilor imagini despre istorie, lume si fotbal. La finalul celor 9 minute, cat dureaza momentul, cei prezenti in tribunele stadionului vor ramane sigur cu un prim suvenir de la Euro: trecutul, prezentul si viitorul Portugaliei.

SECURITATE LA MAXIMUM. Pentru prima data in istoria Campionatului European, inainte de fiecare meci, va fi organizata o scurta ceremonie de primire a echipelor la mijlocul terenului, care va dura trei minute. Ca la orice eveniment de o astfel de amploare, masurile de securitate sunt drastice. Vor fi pazite nu numai cele zece stadioane, ci si imprejurimile acestora, orasele si zonele de acces catre arene. Vor fi masate importante forte ale politiei si vor fi folosite cele mai noi sisteme video de paza si control.

VENITURI. Campionatul European reprezinta cea mai importanta sursa de venit pentru organizatori, dupa Olimpiada si Campionatul Mondial. Sunt asteptati zeci de mii de sustinatori ai echipelor participante, de la tumultosii suporteri ai Albionului, la cei mai inversunati bautori de bere, fanii danezi, cat si fanaticii si galagiosii greci, sau tifossi italieni. Una peste alta, iubitorii sportului rege asteapta fluierul de start al lui Euro 2004, cu fotbal de calitate, goluri multe si, nu in ultimul rand, spectacol.

EUROFLASH

FAVORITE. Reprezentativele Frantei si Portugaliei sunt considerate favorite la castigarea Campionatului European de majoritatea selectionerilor celor 16 formatii participante. Alte echipe care apar mai des in preferintele tehnicienilor sunt Italia, Olanda si Spania. Dintre cei 16 selectioneri, doar cel al Angliei, Sven Goran Eriksson, si cel al Greciei, Otto Rehhagel, au nominalizat Germania printre principalii favoriti. "In comparatie cu alte echipe, germanii se bat mereu ca nebunii pentru un titlu, chiar si atunci cand nu joaca bine", a precizat Eriksson.

VENITURI. Campionatul European va genera venituri estimate la 1,5 miliarde de euro pentru economia Marii Britanii. Potrivit unui studiu realizat de o societate de cercetare, britanicii vor cheltui in total 659 de milioane de euro pentru achizitionarea de televizoare, precum si pentru procurarea de drapele si de replici ale tricourilor echipei nationale. De asemenea, se estimeaza ca barurile vor inregistra venituri estimate la 175,8 de milioane de euro numai in timpul disputarii grupelor turneului final. O crestere a veniturilor obtinute se va inregistra si in mass-media, in urma difuzarii de spoturi publicitare, dar si pentru agentiile de voiaj si companiile aeriene, in urma deplasarii suporterilor in Portugalia. Din cauza decalajului de fus orar, industria din Marea Britanie nu a avut prea mult de castigat de pe urma editiei din 2002 a Cupei Mondiale de fotbal.

SPERANTE. Presedintele clubului Bayern München, Franz Beckenbauer, a declarat intr-un interviu aparut in publicatia "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ca spera ca reprezentativa Germaniei sa ajunga in semifinalele Campionatului European. Beckenbauer considera ca echipa Frantei are cele mai multe sanse sa castige competitia, fiindca Zinedine Zidane "este un jucator exceptional". "Cred ca Portugalia va profita de avantajul faptului ca joaca acasa si ca italienii, englezii, spaniolii si germanii au si ei sanse. Sper ca Germania sa ajunga in semifinale", a spus oficialul german, precizand ca cel mai important pentru Germania este sa treaca de prima faza a competitiei, unde va intalni Olanda, Cehia si Letonia.

TINERETE. Atacantul nationalei Angliei, Michael Owen (foto), considera ca varsta coechipierului sau Wayne Rooney (18 ani) nu reprezinta un impediment pentru a evolua la Euro 2004. "Cred ca toata lumea trebuie sa fie de acord cu faptul ca Wayne poate sa faca un campionat european bun. El joaca foarte bine si, cu toate ca este tanar, importanta acestui turneu nu il va afecta", a spus Owen, care i-a luat apararea colegului sau din atacul nationalei engleze, dupa ce fundasul francez Lilian Thuram afirmase ca Wayne Rooney este un jucator talentat, dar ii lipseste experienta intr-o competitie internationala de acest gen. Rooney este unul dintre cei mai tineri jucatori care va participa la aceasta editie a europenelor, el fiind depasit la acest capitol doar de portarul rus Igor Akinfeev si de atacantul elvetian Johann Vanlaten.

DECES. Mijlocasul danez Jesper Gronkjaer nu va participa la partida de debut a echipei sale la EURO 2004 impotriva Italiei, din cauza decesului mamei sale, Irmelin Gronkjaer. Atacantul lui Chelsea nu a facut inca deplasarea in Portugalia alaturi de ceilalti coechipieri, el primind permisiunea antrenorului Morten Olsen sa ramana langa mama sa, bolnava de cancer. Nationala Danemarcei se afla in grupa C la Euro 2004, alaturi de selectionatele Bulgariei, Italiei si Suediei.

Interdictie la sex pentru portughezi?

Antrenorul Portugaliei, Luiz Felipe Scolari, le-a interzis cu desavarsire elevilor sai sa faca sex in timpul CE. "Cei care nu se pot controla sunt niste animale", si-a motivat Scolari decizia. Abstinenta nu este insa o cerinta a tuturor selectionerilor, multi permitand fotbalistilor sa se intalneasca dupa meciuri cu sotiile sau prietenele. Un caz special este cel al Croatiei: antrenorul Otto Barici le da voie jucatorilor sa-si vada consoartele, dar le-a interzis sa foloseasca "pozitii acrobatice", pentru a evita eventuale accidentari.

Scholes ii avertizeaza pe francezi

Prima mare confruntare a Campionatului European, Franta-Anglia, este prefatata de declaratiile "razboinice" ale jucatorilor celor doua echipe. Dupa ce saptamana trecuta Robert Pires pronostica un 3-1 pentru "cocosi" in derby-ul grupei B, englezii au replicat prin Paul Scholes. "Francezii vor regreta ca sunt asa increzatori. Au spus ca avem o aparare slaba, dar aceste cuvinte se vor intoarce impotriva lor. Noi vom vorbi dupa meci", a spus mijlocasul lui United. In schimb, vedeta echipei franceze, Zinedine Zidane, s-a aratat mult mai rezervat in declaratii: "Este important sa nu pierdem primul meci. Ideal ar fi sa invingem, dar si egalul este un rezultat bun", a spus Zizou.

PORTUGALIA - GRECIA

Porto e deja in fierbere. Nimeni nu concepe ca trupa brazilianului Scolari sa nu bifeze primele trei puncte in fata unei selectionate elene despre care toata lumea opineaza ca si-a depasit deja varful de forma. Se asteapta un meci in sens unic, spre poarta batranului Nikopolidis, iar portughezii asteapta si un start lansat al lui Pedro Pauleta catre titlul de golgeter al turneului final. La randul lor, grecii au probleme. Atmosfera din lot e destul de tensionata. Vedetele Tsartas si Nikolaidis, noul patron al lui AEK Atena, se afla in razboi deschis, iar raportul medical ii da mari batai de cap selectionerului Otto Rehhagel.

Portugalia: Ricardo - Paulo Ferreira, Rui Jorge, F. Couto, Andrade - Figo, Costinha, Rui Costa, Deco - Pauleta, Simao Sabrosa. Antrenor: Luis Scolari

Grecia: Nikopolidis - Seitaridis, Dellas, Dabizas, Fyssas - Giannakopoulos, Basinas, Tsartas, Karagounis - Vryzas, Haristeas. Antrenor: Otto Rehhagel

SPANIA - RUSIA

Despre Spania se spune ca are cel mai estetic fotbal din Europa. Inclusa mai mereu printre favorite, echipa iberica a dezamagit insa cu regularitate. Spaniolii sustin ca foamea de performanta e mai puternica decat oricand, iar partida cu rusii reprezinta pentru ei doar o simpla "lucrare de control". Uneori penibili la Real, Casillas, Helguera sau Raul au de luat o revansa, iar turneul final este marea lor ocazie. Rusia vine cu o trupa noua, in care doar Ovcinikov si "regizorul" Mostovoi o mai leaga de trecut. Noii "copii minune", Karjaka si Kerzakov, vor sa paraseasca fosta Uniune Sovietica pentru campionatele din Occident.

Spania: Casillas - Marchena, Puyol, Helguera, Juanito - Valeron, Baraja, Albelda, Joaquin - Raul, Morientes. Antrenor: Inaki Saez

Rusia: Ovcinikov - Senikov, Bugaev, Aniukov, Evseev - Izmailov, Loskov, Mostovoi, Karjaka - Kerzakov, Bulikin. Antrenor: Georgi Iartev

ELVETIA - CROATIA

Tara Cantoanelor revine la cel mai inalt nivel, dupa ce a traversat cativa ani de seceta sau chiar de decadenta. Echipa inspirata de vesnic tanarul Stephane Chapuisat (35 de ani) si explozia marii sperante, Alexander Frei, va incerca sa anuleze plusul de experienta la nivel inalt si de imaginatie al trupei conduse de Otto Barici. Confruntarea poate prilejui si revenirea lui Dado Prso, omul care a calificat Croatia la turnirul din Portugalia. Intrat in penumbra la Monaco, Prso e constient ca o "explozie" la turneul final ii poate asigura un contract linistitor in Europa. Ciocnirea outsider-ilor grupei B poate decide deja prima nationala iesita din calcule.

Elvetia: Zuberbuhler - Zwyssig, Henchoz, M. Yakin, P. Muller - Celestini, Vogel, H. Yakin, Magnin - Chapuisat, Frei. Antrenor: Kobi Kuhn

Croatia: Pletikosa - Simici, Tomas, Tudor, Zivkovici - Srna, Leko, Rapaici, Babici - Prso, Olici. Antrenor: Otto Barici

FRANTA - ANGLIA

Doua campioane mondiale. O rivalitate incredibila. Franta - Anglia este capul de afis al primului week-end de la Euro 2004. Momentul ofera Frantei pozitia de favorita. Anglia lui Sven-Goran Eriksson pare o echipa de pluton, inspirata doar de executiile de mare acuratete ale lui Beckham sau de sprinturile ucigatoare ale lui Owen. Duminica, pe noul "Da Luz" din Lisabona, duelul dintre Thierry Henry si gigantul stoper englez, Sol Campbell, poate fi cheia meciului. Daca Franta asteapta totul de la colaborarea uneori magica dintre Zidane si Henry, Anglia mizeaza aproape totul pe fazele fixe ale lui David Beckham.

Franta: Barthez - Silvestre, Desailly, Gallas, Lizarazu - Pires, Vieira, Makelele, Zidane - Henry, Trezeguet. Antrenor: Jacques Santini

Anglia: James - G. Neville, Campbell, Carragher, A. Cole - Beckham, Gerrard, Lampard, Hargreaves - Owen, Heskey. Antrenor: Sven-Goran Eriksson
×