MUNTE ● Oameni care nu ar da niciodată zăpada pe nisip
Pîrtiile mai sînt deschise doar la Sinaia şi la Muntele Mic. În rest,
doar free-ride. Cine nu dă doi bani pe beţiile de la Vama Veche merge
la Bîlea Lac sau la Cabana Capra, acolo unde stratul de zăpadă are cam
doi metri grosime. În Masivul Bucegi va fi agitaţie mare. Bucureştenii
amatori de senzaţii tari vin pe Valea Prahovei pentru schi de tură. În
Poiana Braşov sau la Predeal, instalaţiile de transport pe cablu au
intrat în vacanţă de multă vreme.
MUNTE ● Oameni care nu ar da niciodată zăpada pe nisip
Pîrtiile mai sînt deschise doar la Sinaia şi la Muntele Mic. În rest, doar free-ride. Cine nu dă doi bani pe beţiile de la Vama Veche merge la Bîlea Lac sau la Cabana Capra, acolo unde stratul de zăpadă are cam doi metri grosime. În Masivul Bucegi va fi agitaţie mare. Bucureştenii amatori de senzaţii tari vin pe Valea Prahovei pentru schi de tură. În Poiana Braşov sau la Predeal, instalaţiile de transport pe cablu au intrat în vacanţă de multă vreme.
Dacă nu îţi plac beţiile care se termină cu un somn pe nisip e cazul să te orientezi către munte, mai ales că preţurile la cazare au scăzut în această perioadă cu 50%. Mai punem la socoteală că zăpadă mai este prin cîteva locuri, ascunsă pe văi, şi iese un 1 Mai de vis. Scoatem schiurile cele mai rele din magazie, le ştergem de praf, după care ura şi la gară, unde urcă şi coboară!
AMORŢEALĂ. Pe Valea Prahovei lucrurile sînt foarte clare. Toată lumea vrea să meargă la Sinaia. Carpul e poveste deja. Pe acolo se culeg brânduşe, lucru care se petrece şi în Valea Dorului. Se schiază totuşi pe cîteva fîşii de zăpadă. Una dintre ele este în stînga telescaunului, iar cealaltă pe Valea Soarelui, spre firul văii. Mai este o variantă care coboară pe lîngă parapeţii din lemn, numai că înaintea ultimei ruperi de nivel zăpada a dispărut, astfel că trebuie să vă daţi jos de pe schiuri şi să o luaţi la vale pe bocanci. Nasol momentu’, nu? Ca avantaj punem faptul că vă puteţi bronza mult mai uşor ca la mare, iar coada la telescaun nu va mai exista pînă iarna viitoare. Cam aceeaşi stare de amorţeală este şi în Banat, la Muntele Mic. Se mai poate schia, dar zăpada este moale. Timişorenii sînt cei care merg să schieze aici, atraşi mai mult de Munţii Retezat, care se văd în zare. Cei mai înrăiţi vin cu schiurile de tură şi merg pînă la Vf. Tarcu. Practic, iarna a intrat în comă şi aşteaptă primăvara să o deconecteze de la aparatele care o menţin artificial în viaţă.
DE ELITĂ. Schiorii se împart în două categorii. Schiorii de dîmb, care strîmbă din nas dacă trebuie să meargă 200 de metri cu schiurile în spate, şi practicanţii de schi alpin, care ar ţine post în fiecare zi numai să nu se topească zăpada. Munţii Făgăraş vor fi colindaţi în aceste zile de turişti pentru care schiul înseamnă totul. Ei trebuie să ţină cont de faptul că la altitudini de peste 2.000 de metri vremea se schimbă de la o oră la alta. În plus, riscul producerii de avalanşe este unul însemnat. La Bîlea Lac lumea se va aduna pentru a petrece un 1 Mai Muncitoresc total opus de cel de la Vama Veche. Şi aici va curge berea în valuri, dar nu se va dormi pe zăpadă şi nici măcar în hotelul de gheaţă. Cu plăci de snowboard sau schiuri de free-ride, toţi vor căuta zăpada cea mai bună. De luni, aici începe SummerJib 2008. Despre chestia asta aflaţi mai multe de pe www.summerjib.ro, unde găsiţi şi un filmuleţ despre cum să-ţi faci de cap pe zăpadă. Organizator este Radu Lungu, de la Sibiu, cel care a organizat la Braşov Revelionul Riderilor. Pe faţa sudică, la Cabana Capra, snowpark-ul nu a fost închis, aşa că cine are chef de rupt şale este liber să-şi facă de cap. Apropo de băieţii care se dau cu placa. În România există două găşti mari şi late. Una la Sibiu, cealaltă la Bucureşti. Taberele se urăsc de moarte şi evită să participe la aceleaşi concursuri pentru a nu fi umiliţi. Din păcate, în Făgăraş, locurile de cazare sînt foarte puţine şi au fost rezervate de cîteva luni. Mai rămîne dormitul la cort, dar e prea periculos. Noroc că în Bucegi accesul este mai uşor şi se poate coborî pînă aproape de Buşteni. Pe salvamontiştii de pe Valea Prahovei îi aşteaptă cîteva zile grele. Pe Vf. Omu stratul de zăpadă se apropie de doi metri.
PROVINCIA. Sezonul de schi s-a închis pînă şi la Borşa, dar pe creste şi pe văi zăpada încă se mai ţine. În Munţii Rodnei şi în Munţii Călimani trebuie să mergeţi cu grijă, deoarece meteorologii au prognozat vreme foarte rea, cu vînt puternic. La Vatra Dornei, sezonul de schi s-a încheiat din februarie, dar pe munte nu e linişte deloc. Amatorii de parapantă au promis un spectacol special. Ei vor urca pe Vf. Ouşoru şi vor încerca să traverse toată depresiunea Dornelor.
Citește pe Antena3.ro