x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Armele schiorului

Armele schiorului

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Armele schiorului

In ultima vreme, schiul a evoluat atăt de mult incăt omul ţine din ce in ce mai greu pasul cu tehnologiile de care dispune echipamentul. Din acest motiv este bine să nu vă grăbiţi atunci cănd alegeţi o pereche de schiuri sau una de clăpari.



In ultima vreme, schiul a evoluat atăt de mult incăt omul ţine din ce in ce mai greu pasul cu tehnologiile de care dispune echipamentul. Din acest motiv este bine să nu vă grăbiţi atunci cănd alegeţi o pereche de schiuri sau una de clăpari.


ATENŢIE! Trebuie musai să ştiţi că un schi cu căt este mai performant, cu atăt este mai dur, mai rigid. Asta deoarece el trebuie să suporte o presiune mai mare, cauzată de forţa şi de viteza sporită. Â¥ineţi cont de zăpada pe care schiaţi şi găndiţi-vă că in Romănia părtiile nu sunt dintre cele mai bune. Cele uşoare sunt bune pe zăpadă moale. Dacă aveţi echipament din gama de vărf, considerată de aproape toţi producătorii drept gama de competiţie, nu vă aventuraţi prea tare in afara părtiei. Fiind vorba despre un schi greu, acesta va intra adănc in zăpada moale, iar coborărea va fi una haotică, necontrolată, iar plăcerea va dispărea.


SEXY. Toţi producătorii au scos schiuri pentru femei. Mai uşoare şi mai flexibile. çn plus, legătura pentru clăpar poate fi montată mai in faţă decăt in mod obişnuit. Povestea cu lungimea schiurilor deja o ştie toată lumea. Pentru incepători trebuie să ajungă pănă la bărbie, iar pentru restul, pănă in dreptul nasului. Â¥ineţi totuşi cont că atunci cănd oscilaţi intre două variante este bine să o alegeţi pe cea mai mică.


OBIŞNUITE. Cele mai utile schiuri sunt cele din gama All Mountain, cu o rigiditate un pic mai fină. Vărfurile sunt mai late, ca nişte lopeţi, şi il ajută pe schior să intre mai uşor in viraj, compensănd astfel lipsa de tehnică. De la o vreme, ca o modă, toată lumea este innebunită după schiurile carve, asemănătoare cu cele de competiţie. Sunt modele de top, descurcăndu-se de minune atăt prin zăpadă moale, căt şi pe o pistă ingheţată. Ideale in cazul in care vreţi să vă intreceţi cu prietenii. Schiurile de free-ride sunt bune pe orice zăpadă, pe orice munte, datorită flexibilităţii crescute. Ceva mai late, oferă un nivel mai mare de portabilitate prin zăpada afănată. Asta nu inseamnă că ele nu pot fi folosite pe pistă. Schiurile de freestyle au vărfurile "gemene", partea din faţă fiind identică insă cu cea din spate, şi sunt concepute pentru elemente de acrobaţie in snowpark-uri.

Clăparii

Dacă nu sunteţi un schior avansat e bină să alegeţi ceva mai lejer, mai flexibil. Un astfel de clăpar este mai indulgent cu schiorul, evitănd accidentările. Pe măsură ce avansaţi trebuie să schimbaţi şi clăparul, altfel performanţele şi şansele de progres vor avea de suferit. Fiecare producător de echipament are propriile reţete pentru producerea clăparului. Supragheata, adică partea care se vede la exterior, reprezintă structura principală, este făcută dintr-un plastic dur, impermeabil, cu durabilitate mare, şi are rolul de a transfera energia picioarelor către schiuri. Căptuşeala ghetei ţine de cald, oferă confort şi este concepută in aşa fel incăt să se muleze in funcţie de forma pe care o are laba piciorului.

×
Subiecte în articol: ski express