x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Avalanşe - Cod portocaliu la peste 1.800 de metri altitudine

Avalanşe - Cod portocaliu la peste 1.800 de metri altitudine

de Sorin Anghel    |    16 Mar 2008   •   00:00

Ministerul Mediului şi Dezvolt`rii Durabile avertizeaz` asupra riscului de declanşare a avalanşelor la în`l]imi de peste 1.800 de metri, fiind instituit Cod portocaliu, în timp ce pentru în`l]imi de 1.600-1.800 exist` avertizare de Cod galben.



Ministerul Mediului şi Dezvolt`rii Durabile avertizeaz` asupra riscului de declanşare a avalanşelor la în`l]imi de peste 1.800 de metri, fiind instituit Cod portocaliu, în timp ce pentru în`l]imi de 1.600-1.800 exist` avertizare de Cod galben.

MMDD informeaz` c`, în ultimele 24 de ore, local a nins slab, iar stratul de z`pad` a suferit varia]ii mici crescând cu pân` la patru centimetri la Predeal şi sc`zând cu pân` la trei centimetri la Sinaia. În zonele înalte vântul a suflat tare, viscolind z`pada.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri, la suprafa]` este un strat de z`pad` recent` de pân` la 15-20 de centimetri, iar dedesupt se întâlne[te un strat sub]ire de ghea]`, sub care, în special pe versan]ii cu orientare sudic`, se afl` un strat de aproximativ 30 de centimetri cu rezisten]` redus` şi structur` ce favorizeaz` propagarea fisurilor în strat. Pe versan]ii cu orientare SE şi E se reg`sesc pl`ci de vânt formate în zilele precedente.

"Pe pantele suficient de înclinate pot avea loc avalanşe de tip pulver, dar şi de tip plac` în zonele unde stratul este mai compactat, mai ales în condi]ii de supraînc`rcare (cu turişti sau schiori), avalanşe care pot antrena în anumite situa]ii şi volume mai mari de z`pad`", precizează MMDD.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri stratul de z`pad` proaspat` este redus, fiind mediu stabilizat doar pe anumite pante mai înclinate, în rest fiind stabil. Pe v`i şi în zonele ad`postite sunt acumulari mai însemnate aduse de vânt. La suprafa]` stratul de z`pad` se va umezi semnificativ ca urmare a înc`lzirii vremii, iar noaptea şi diminea]a se vor forma cruste de înghe]-dezghe]. Pe pantele suficient de înclinate, mai ales la supraînc`rc`ri cu turişti sau schiori se pot produce unele avalanşe de suprafa]` de mici dimensiuni.

"Pentru înal]imi de peste 1.800 de metri, riscul de declanşare al avalanşelor va fi însemnat (3 - cod portocaliu), iar pentru înăl]imi între 1.800-1.600 de metri, riscul de declanşare a avalanşelor va fi moderat (2 - cod galben)", informează Ministerul Mediului.



×
Subiecte în articol: metri ski express