x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Borsec, lider în Harghita

Borsec, lider în Harghita

de Sorin Anghel    |    01 Mar 2012   •   21:00
Borsec, lider în Harghita

Pentru ca drumurile din tara sunt foarte proaste, turistii isi aleg statiunea unde merg la schi in functie de distanta pe care o au de parcurs de acasa pana la partie. Astfel, in Romania nu exista nici un domeniu schiabil care sa-i atraga pe schiorii din toate regiunile tarii.

Judetul Harghita este alintat 'Elvetia Romania'. E drept, peisajele sunt frumoase, drumurile sunt desenate prin paduri de brad, organizarea e un pic superioara, iar curatenia te incanta. Lipseste insa o statiune de schi veritabila. La Baile Harghita exista un proiect de dezvoltare a domeniului schiabil, astfel incat turistii sa beneficieze de transport pe cablu exact ca in Alpi. Daca planul va fi dus pana la capat, in statiunea de langa Miercurea Ciuc va exista o telegondola, trei telescaune si patru teleschiuri. Mai trebuie doar rabdare si bani. Multi bani! Zeci de milioane de euro! Dupa succesul inregistrat de Poiana Brasov, o investitie intr-o statiune unde iarna vine in octombrie si pleaca in mai ar fi perfect justificata.

Pana atunci, turistii trebuie sa se multumeasca cu teleschiurile de la Baile Homorod, Baile Harghita, Baile Tusnad, Harghita – Madaras, Toplita sau Borsec. Cel mai important domeniu schiabil este acum la Harghita – Madaras. Din pacate, accesul in aceasta statiune este unul anevoios. In plus, cabanele nu sunt racordate la reteaua de energie electrica, astfel ca nu se poate discuta de un confort prea mare acolo.

Cea mai spectaculoasa ascensiune a inregistrat-o Borsec. Dintr-un oras saracacios, cu doar 3.000 de locuitor, localitatea harghiteana s-a transformat intr-o statiune de schi foarte cautata de catre turistii care practica sporturile de iarna. Partia Speranta are 700 de metri lungime, beneficiaza de zapada artificiala si nocturna, iar transportul pe cablu este asigurat de un teleschi monopost. Turistii care preferau sa mearga pana acum la Toplita si Baile Homorod s-au mutat acum la Borsec. Autoritatile locale au reusit resuscitarea statiunii folosind bani de la Guvern. Si n-au de gand sa se opreasca la acest nivel. Pentru anul acesta, se incearca finalizarea unui centru SPA de ultima generatie, astfel incat Borsec sa devina o destinatie si pe timp de vara. In acest moment, o problema importanta a statiunii o reprezinta locurile de cazare. Acestea sunt destul de putine si nu se ridica la un nivel foarte ridicat de confort.

Statiunea Borsec, supranumita 'Perla Carpatilor', este situata la o distanta de 26 km de orasul Toplita, pe drumul national Toplita – Piatra Neamt, in depresiunea Borsec, din nord-vestul judetului Harghita, la o altitudine de 900 de metri fata de nivelul marii, ceea ce ii confera o microclima specifica, cu un caracter benefic, datorata padurilor masive de conifere care o inconjoara. Pe langa ambianta de o rara frumusete in care este situat Borsecul, calitatea apelor sale minerale ii asigura o situatie privilegiata intre statiunile balneo-climaterice din lume.

×
Subiecte în articol: staţiuni sporturi schi alpin