x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Canadianul Milos Raonic, noua senzaţie din tenis

Canadianul Milos Raonic, noua senzaţie din tenis

22 Feb 2011   •   09:26
Canadianul Milos Raonic, noua senzaţie din tenis

Canadianul Milos Raonic, care a împlinit 20 de ani în decembrie, este jucătorul momentului în circuitul ATP, el ajungând în ceva mai mult de o lună de pe locul 156 ATP pe locul 37 în această săptămână, în urma unei impresionante serii de succese obţinute în turneele de la începutul acestui an.

Raonic, 1,96 metri şi 90 de kilograme, s-a născut la 27 decembrie 1990, la Podgorica în Muntenegru. El şi familia sa au emigrat în Canada trei ani mai târziu. Sora şi fratele său au revenit în Muntenegru, în timp ce tânărul tenisman locuieşte la Thornhill (Ontario). Raonic este dreptaci, loveşte reverul cu două mâni şi are un serviciu "devastator". El joacă în circuitul profesionist din 2008 şi este antrenat din toamna trecută de spaniolul Galo Blanco.

Lumea tenisului a fost uimită de "explozia" din ultimele săptămâni a canadianului, care a urcat 120 de poziţii în clasmentul ATP, după victorii înregistate în faţa unor tenismeni experimentaţi, clasaţi în prim-planul ierarhiei mondiale.

Raonic s-a distins la Australian Open, la prima sa participare la acest turneu de Grand Slam, reuşind o calificare surprinzătoare în optimile competiţiei în care a început din preliminarii. Printre învinşii săi s-au numărat francezul Michel Llodra, locul 24 ATP, şi rusul Mihail Iujnâi, locul 10 ATP. El a cedat în patru seturi partida din optimi disputată cu spaniolul David Ferrer, locul 7 ATP, care avea să acceadă până în penultimul act al turneului.

După ce a fost eliminat în turul doi la Johannesburg, competiţie pe care a început-o tot din calificări, Raonic a obţinut primul său trofeu din carieră într-un turneu din calendarul ATP, impunându-se la San Jose (turneu de 250 de puncte). Belgianul Xavier Malisse, americanul James Blake, fost numărul 4 mondial, acum pe 144, lituanianul Richard Berankis, locul 74 ATP, de asemenea o speranţă a tenisului mondial, francezul Gael Monfils, locul 12 ATP, şi spaniolul Fernando Verdasco, locul 9 ATP, au trebuit să se recunoască învinşi de noul star canadian.

După finala de la San Jose, Raonic i-a ieşit din nou în cale rutinatului Verdasco, săptămâna trecută, în primul tur al turneului de 500 de puncte de la Memphis, iar tânărul jucător a arătat că victoria din urmă cu câteva zile nu fusese întâmplătoare: scor 6-4, 3-6, 7-6 (5) pentru Raonic (după 7-6/6, 7-6/5 la San Jose).

Raonic a ajuns în finala de la Memphis trecând de cehul Radek Stepanek, locul 65 ATP, şi de americanii Robert Kendrik, locul 110 ATP, şi Mardy Fish, locul 17 ATP. Andy Roddick, locul 8 ATP, s-a întrebuinţat serios pentru a-l învinge pe canadian în trei seturi extrem de disputate: 7-6 (7), 6-7 (11), 7-5.

"Astăzi am fost norocos, pentru că am avut impresia că am fost dominat de la început până la sfârştit", a recunoscut Roddick după meciul de 157 de minute cu Raonic. "Tipul ăsta este jucătorul cel mai interesant care ajunge în circuit de ceva timp. Cu serviciul lui va câştiga multe meciuri, chiar dacă restul jocului îi va merge sau nu. Este unul dintre cele mai bune servicii pe care le-am văzut până acum. Cred că mai poate acumula şi nu voi fi surprins să-l văd în Top 10 ATP, mai devreme sau mai târziu", a afirmat Roddick, iar americanul ştie ce înseamnă un serviciu bun în tenisul de astăzi.

Raonic a servit 32 de aşi numai în finala de la Memphis, totalizând 129 în tot turneul, nou record al competiţiei. Vechiul record data din 2001, când Mark Philippoussis a servit 106 aşi. Totodată, canadianul a reuşit 38 de aşi în meciul cu Stepanek, stabilind un alt record al competiţiei.

Milos Raonic a devenit în această săptămână cel mai bine clasat canadian din istoria ATP, depăşind perfomanţa lui Greg Rusedski, fost locul 41 ATP în iunie 1994.

"În acest moment, îmi trăiesc visul. Niciodată nu mi-aş fi imaginat că acest lucru se va petrece atât de repede. Cred că la un moment dat voi realiza ce s-a întâmplat în aceste ultime săptămâni", a spus Raonic despre seria sa de succese.

Victor Hănescu s-a întâlnit o dată cu Raonic, anul trecut, în primul tur al turneului de 1.000 de puncte de la Toronto, la care canadianul a primit un wild card. Românul s-a impus atunci în două seturi, scor 6-4, 6-4.

Specialist al suprafeţelor dure, canadianul va schimba tipul terenului şi îşi va face debutul în 2011 pe zgură la Acaplco, unde este programat în această săptămână un turneu de 500 de puncte cu premii de 1,1 milioane de dolari. Adversarul lui Raonic în primul tur va fi argentinianul Carlos Berlocq, locul 71 ATP.

×