x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ciclism: "Minciunile lui Lance Armstrong", dezvăluite de un film documentar din 2009

Ciclism: "Minciunile lui Lance Armstrong", dezvăluite de un film documentar din 2009

12 Sep 2013   •   12:17
Ciclism: "Minciunile lui Lance Armstrong", dezvăluite de un film documentar din 2009

Minciunile fostului ciclist american Lance Armstrong cu privire la dopaj au fost scoase şi mai mult în relief de un documentar turnat încă din 2009, când neîncetatele dezvinovăţiri ale texanului începuseră să nu mai fie crezute. Acest documentar, prezentat la Festivalul de film de la Toronto, a fost realizat de Alex Gibney, posesorul unui Oscar pentru film documentar în 2007, deci mare specialist al genului, care a realizat pelicule despre scandalul falimentului Enron sau despre site-ul WikiLeaks.

"Minciunile lui Armstrong" dezvăluie toate acele negări ale fostului campion, suspendat pe viaţă şi scos, practic, din arhivele ciclismului, cu imagini turnate înaintea mărturisirilor sale publice. Iniţial, realizatorul a vrut să facă un cu totul alt documentar, având acces la Lance Armstrong şi la anturajul lui. În 2010, în momentul în care termina montajul, realizatorul consideră că lucrarea sa "nu mai este de actualitate" şi decide să lase documentarul în casetele lui. Luând din nou la triat probele, cu câteva luni în urmă, incredibilul adevăr "ascuns în plină lumină" le sare în ochi lui Gibney şi producătorului său Frank Marshall, a spus la Toronto chiar realizatorul documentarului.

"Ne-am dat seama că aveam tot acest material de a cărui importanţă nu ne-am dat seama în epocă, dar care se dezvăluia acum", a adăugat Frank Marshall.

Lance Armstrong, acuzat de mărturisirile foştilor săi coechipieri în faţa instanţelor americane anti-doping, a recunoscut, în cele din urmă, în ianuarie că s-a dopat în timpul carierei sale. Pentru Alex Gibney, documentarul său relevă întregul mecanism al unei minciuni orchestrate savant, în fapt "anatomia minciunii".

"Unul dintre lucrurile cele mai interesante la revenirea sa în competiţie în 2009 a fost că echipa lui Lance Armstrong şi tot grupul cu toată aroganţa lor credeau că nu este nimic de descoperit şi, astfel, mi-au permis acces la persoane care nu vorbiseră sau vorbiseră puţin până atunci, aşa cum este faimosul doctor Michele Ferrari, care a apărut în final ca fiind medicul consilier" în materie de dopaj al lui Lance Armstrong, a continuat Gibney.

Pe lângă imaginile turnate în 2009, Alex Gibney a filmat un întreg ansamblu de discuţii cu Armstrong, evident, dar şi cu foştii apropiaţi ai alergătorului, precum Jonathan Vaughters, care a recunoscut dopajul organizat anul trecut, dar şi Betsy Andreu, soţia lui Frankie Andreu, un fost coechipier al lui Armstrong. Betsy Armstrong a fost printre primii care au vorbit deschis de dopajul organizat din jurul lui Armstrong.

În acest context, documentarul ridică, totodată, interogaţii cu privire la tăcerea responsabililor ciclismului profesionist şi arată cu degetul "muţenia intenţionată" a multor persoane faţă de dopajul rutierului american.

"Aveţi un organ de control care, într-o manieră complice, cum arată Alex Gibney, explică lui Lance Armstrong cum să scape de un control pozitiv, aveţi Federaţia americană de ciclism, ruşine să-i fie, aveţi sponsorii şi o majoritate de oameni din media care au fost complici", a explicat Betsy Andreu la Toronto.

×