x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Cocktail Vancouver

Cocktail Vancouver

14 Feb 2010   •   00:00

Hocheistul american Jack Johnson, care evoluează în NHL cu Los Angeles Kings, a închiriat un avion pentru face naveta vineri între Los Angeles şi Vancouver, unde a ţinut cu tot dinadinsul să participe la ceremonia de deschidere a JO.





Johnson va reveni săptămâna viitoare pentru turneul olimpic cu SUA, dar în aşteptare a luat avionul după încheierea ceremoniei de deschidere, pentru că aveam meci sâmbătă seara cu Kings, înaintea pauzei instituite de NHL pentru JO. Avionul închiriat de Johnson este unul de 6 locuri, iar hocheistul s-a oferit să ia cu el şi alţi coechipieri sau prieteni. În lipsă de amatori, a călătorit singur.

x

Ceremonia de deschidere a fost urmărită din plin şi la Whistler, unde pe strada principală, o lungă arteră exclusiv pentru pietoni, barurile care retransmiteau evenimentul au fost arhipline. Trecătorii s-au regrupat cu sutele pe terasele pe care televiziunea retransmitea ceremonia. Mai multe mii de spectatori s-au reunit în jurul ecranului uriaş instalat în piaţa care va găzdui concerte pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice.

x

Curlingul a devenit, se pare, un sport care atrage tinerii. Dacă la Torino, acum 4 ani, americanul Scott Baird, 54 de ani, a fost sportivul cel mai vârstnic al Jocurilor, efectivele au fost întinerite la Vancouver. Eve Muirhead, căpitanul echipei feminine a Marii Britanii, de exemplu, nu are decât 19 ani. Şi totuşi, pare matură faţă de germana Stella Heiss, 17 ani. Postul de ultimă lansatoare, un post de mare responsabilitate, este asigurat, de altfel, de tinere de 25 de ani la echipele Japoniei (Moe Meguro) şi Chinei (Wang Bingyu). Totuşi, la masculin 7 din cele 10 echipe au o medie de vârstă de 31 de ani.

x

Japonezul Kazuhiro Kokubo, candidat serios la podium la snowboard, a fost certat în public de şefii delegaţiei pentru ţinuta pe care a afişat-o în situaţii oficiale; cravata pusă neglijent, cămaşa şifonată şi pantaloni cu talia lăsată. 'Nu este o manieră de a purta ţinuta plătită de contribuabilul japonez', a declarat pentru presă secretarul general al Comitetului olimpic nipon, Noriyuki Ichihara, care, la un moment dat, s-a gândit să-l trimită acasă.

x

Rusul Evgheni Pluşenko, care va lupta săptămâna viitoare să-şi păstreze titlul olimpic la patinaj artistic, a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti, după antrenamente, la Vancouver. 'Nu vreau să vorbesc pentru că sunt superstiţios', a declarat campionul. De fapt, explicaţia pare să fie tocmai faptul că vorbeşte prea mult, aprecierile sale recente legate de arbitraj şi arbitri au făcut multă vâlvă.

x

Schiorul de fond canadian Brian McKeever, 30 de ani, va intra în istorie, devenind primul sportiv care participă deopotrivă la Jocurile Olimpice de iarnă şi la Jocurile Paralimpice. McKeever şi-a pierdut treptat vederea, din cauza unei maladii care s-a declanşat la 19 ani. El are acum o acuitate vizuală de sub 10 la sută, ceea ce îl califică şi pentru Jocurile Paralimpice. La aceste Jocuri, canadianul are 7 medalii, dintre care 4 de aur, iar recent a câştigat o cursă de 50 km, care i-a permis să se califice pentru JO de iarnă de la Vancouver. De obicei, concurează după fratele său Robin, dar se poate folosi şi de un adversar de nivelul său, pe care îl urmează şi îl ia drept punct de reper când concurează cu valizii. Cinci sportivi au concurat şi la JO şi la Jocurile Paralimpice, dar toţi au fost la Jocurile de vară.

x

Deşi majoritatea sportivilor canadieni sunt noi, delegaţia având 112 'rookies' din cei 206 în total, trei reprezentanţi ai frunzei de arţar au o experienţă de invidiat, disputând la Vancouver a 5-a ediţie a JO: pilotul de bob Pierre Lueders, patinatoarea de viteză Clara Hughes şi jucătoarea de hochei pe gheaţă Hayley Wickenheiser. Clara Hughes a şi fost desemnată port-drapel la deschidere. Wickenheiser, care prezintă rara particularitate că a participat şi la JO de vară (Sydney-2000, la softball) şi de iarnă (Nagano-1998, Salt Lake City-2002 şi Torino-2006), a avut onoarea să prezinte jurământul olimpic.

×
Subiecte în articol: jo 2008