x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Cristea, părintele schiului romănesc

Cristea, părintele schiului romănesc

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Cristea, părintele schiului romănesc

Pentru că schiul reprezintă doar un sport de sezon in ţara noastră, Romănia este privită destul de ciudat la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.



Pentru că schiul reprezintă doar un sport de sezon in ţara noastră, Romănia este privită destul de ciudat la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.


VÃ...RF. Cea mai importantă performanţă obţinută vreodată de un romăn la Olimpiadă ii aparţine lui Dan Cristea, actualmente antrenor federal. "çn 1968, la Grenoble, am ieşit pe locul 25 in proba de slalom special. A fost o performanţă uriaşă, de care toată lumea a rămas surprinsă. Eu eram dintr-o ţară exotică in schiul alpin, aveam numai 19 ani şi nimeni nu se aştepta să vin atăt de bine", povesteşte braşoveanul. Pregătirea a făcut-o in ţară, lucru care la acea vreme nu reprezenta un handicap. "Nu era nici o diferenţă intre părtii. Se formau peste tot taluzuri, chiar şi acolo unde se ţineau competiţii. Dacă nu apucai să iei startul printre primii schiori, atunci aveai mari probleme, pentru că părtia devenea din ce in ce mai grea. Acum este cu totul altfel in străinătate. Pistele sunt ingheţate şi suferă foarte puţine modificări in timpul concursurilor. Noi, in Romănia, am rămas tot ca pe vremuri. çn plus, nu aveam nici probleme cu transportul pe cablu, aşa cum se intămplă astăzi. De fapt, aceasta este cea mai mare problemă pe care o au schiorii din Romănia. Transportul pe cablu este mai scump ca in Austria".


RECOMPENSE. Ajuns la 58 de ani, Dan Cristea poate fi numit fără nici o exagerare drept părintele schiului alpin din Romănia şi rememorează cu plăcere momentele sale de glorie. Rezultatul obţinut in Franţa nu i-a schimbat cu nimic viaţa. S-a ales doar cu căteva bonuri de masă in plus şi felicitările superiorilor săi. "Eu eram totuşi foarte măndru pentru ceea ce realizasem. Eram in elita mondială. Romănia era o naţiune mică, ce nu işi permitea prea multe. Schiam de prin decembrie pănă prin martie sau aprilie. O mai lungeam noi pe la Bălea Lac şi pe Valea Albă, la Buşteni, pănă aproape de Paşte, apoi nu mai vedeam zăpadă. Â¥ările bogate au alte condiţii. çşi duc schiorii in emisfera sudică, numai să nu ducă lipsă de zăpadă", explică actualul antrenor federal. A mai fost prezent şi la următoarele două Olimpiade, Sapporo (1972) şi Innsbruck (1976), dar nu a reuşit să egaleze rezultatul obţinut in Alpii Francezi. Lucru pe care nu l-a reuşit nici un alt schior romăn pănă acum.


  • Jurnalul Naţional: Mai poate ajunge cineva din Romănia să se claseze pe locul 25 la Jocurile Olimpice de Iarnă?
Dan Cristea: Nu se ştie niciodată. Acum avem o schioare foarte bună, pe Edit Miklos, care va beneficia şi ea de pregătire cu echipa secundă a Austriei. Sezonul trecut a realizat cea mai importantă performanţă din istoria schiului alpin romănesc, austriecii au remarcat-o imediat şi au luat-o in pregătire cu ei. Lucrul ăsta este foarte bun. Dacă Dumnezeu o ţine sănătoasă pănă la Olimpiada de la Vancouver, din 2010, ea poate face o figură frumoasă acolo.


  • E clar, Miklos este cea mai bună schioare, probabil că ii bate şi pe băieţi, dar restul? Căt de departe este Lilla Petroczki?
ßi ea schiază bine. A avut două accidentări şi acum sperăm cu toţii să se apropie căt mai mult de Miklos, care nu are totuşi adversar in Romănia. Petroczki a avut o perioadă in care a vrut să renunţe, dar părinţii au insistat şi au trimis-o in Finlanda. Acolo beneficiază de toate condiţiile şi face şi şcoală aşa cum trebuie.


  • Amăndouă au suferit accidentări grave, chiar dacă abia au ajuns la vărsta majoratului.
Asta este o problemă cu care se confruntă toată lumea. De vină este echipamentul, care a evoluat foarte mult in ultimii ani. Schiul este foarte scurt, inălţătorul de la legătură este prea sus, iar carvul este foarte mare. Practic, nu se mai schiază in derapaj, cum era inainte, ci de pe un cant pe altul. Se merge ca pe patine. Sunt multe accidentări in lume, dar ele pot fi evitate dacă schiorul este bine pregătit din punct de vedere fizic. O musculatură bine dezvoltată poate face genunchiul să suporte mai uşor schimbările de direcţie.


  • Dintre băieţi, care este cel mai bun?
Nan! I-a bătut mereu pe toţi. Nu are rival la slalom şi slalom uriaş.


  • Da, dar Florentin Nicolae a participat la Olimpiada de la Torino, in vreme ce Nan s-a uitat la televizor!
Nicolae merge bine la coborăre, in vreme ce Nan este tehnic. Nan a avut o răceală puternică atunci cănd era mic şi părinţii nu l-au lăsat să facă probele de viteză, mai ales că nici părtiile nu erau asigurate cu plase de protecţie. çn Romănia el nu are rival. Căştigă fără probleme Campionatele Naţionale. Cănd merge la concursuri in străinătate ii bate şi mai rău pe ceilalţi romăni, pentru că acolo sunt părtiile mai inclinate. Nicolae are un mare dezavantaj. çn Romănia nu se mai poate ţine proba de coborăre pentru că nu avem nici o părtie asigurată.


  • Se poate face schi alpin profesionist in Romănia?
Atăta vreme căt nu avem o părtie doar pentru schiorii legitimaţi va fi foarte greu. Dacă ii duci unde sunt turişti, există pericolul producerii unor accidente. Nu se pot face antrenamente in asemenea condiţii. çn plus, părtiile nu sunt bătute cum trebuie, nu au zăpadă artificială. Mai intervine şi problema echipamentului. Un schior cu pretenţii foloseşte un schi la două, cel mult trei concursuri, in vreme ce noi incercăm să ţinem de o pereche de schiuri un sezon intreg. Pe vremea mea puteam să mă dau cu o pereche vreme de trei sezoane, dar acum acest lucru nu mai este posibil, pentru că schiurile nu mai au "inima" de lemn.


"Din 1970 pănă in 1972 am beneficiat de pregătire in Austria, cu echipa lor olimpică. Era o reciprocitate intre cele două ţări"

"Eu mă pregăteam cu austriecii in Alpi, iar ei veneau in vacanţă, vara, pe Litoral. Statul romăn le oferea masă şi cazare celor cu care mă antrenam eu"
Dan Cristea

×
Subiecte în articol: romania ski express