x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Dakar 2023 - Etapa 1 - Sunderland a abandonat, românul Gyenes pe locul 38. Sainz primul lider la auto

Dakar 2023 - Etapa 1 - Sunderland a abandonat, românul Gyenes pe locul 38. Sainz primul lider la auto

de Redacția Jurnalul    |    01 Ian 2023   •   23:40
Dakar 2023 - Etapa 1 - Sunderland a abandonat, românul Gyenes pe locul 38. Sainz primul lider la auto
Sursa foto: Facebook Emanuel Gyenes - Mani

Campionul mondial în exercițiu și deținătorul titlului în Raliul Dakar, Sam Sunderland, a fost duminică victima unei căzături în proba specială a primei zile și a fost nevoit să abandoneze după 52 de kilometri. Românul Emanuel Gyenes a rulat prudent și a terminat pe locul 38.

Etapa 1, desfășurată în buclă sub denumirea oficială Sea Camp - Sea Camp, a avut un total de 603 km, din care 368 km de probă specială. Emanuel Gyenes a plecat prudent în cursă și la final a povestit pe pagina sa de socializare cum a decurs ziua:

„Am avut o secțiune de 40-50 kilometri de piatră, în care a trebuit să avem foarte mare grijă. Viteza a fost foarte mică și mi s-a părut că am avut o probă foarte lungă. Au urmat vreo 20 de kilometri de dune, foarte faine. Din păcate la kilometru 52 am văzut că Sam Sunderland a ieșit din concurs și am decis să merg cu mai multă atenție. Erau multe pietre ascunse sub nisip, mai ales în albia uscată a râurilor.
În acea parte a etapei, cu multe pietre, am lovit discul spate, iar după aceea a fost mai dificil să frânez.
Per total, totul amers bine în prima zi și m-am simțit bine. Intru în bivuac, schimb discul, uleiul..., foarte mult nu am de lucru la motocicletă.”

Gyenes (Autonet Motorcycle Team) a terminat pe locul 38, cu timpul de 04H 49' 23'', la puțin peste 35 de minute față de câștigătorul etapei, americanul Ricky Brabec, aflat la cea de a noua etapă câștigată în carieră.

Kevin Benavides și Toby Price completează podiumul provizoriu în fața lui Joan Barreda, care a lăsat și el să scape o potențială victorie din cauza unei penalizări.

Cursa a făcut și prima victimă notabilă, campionul mondial în exercițiu de raly ride și deținătorul titlului în Raliul Dakar la clasa moto, britanicul Sam Sunderland, a abandonat, în urma unei căzături.

Pilotul britanic a început etapa pe locul 22 și a înregistrat cel mai bun timp la primul punct de control, la 37 de kilometri de cursă, pentru ca mai apoi să cadă decisiv după alți 15 kilometri. Conștient și mobil, dar cu mari dureri de spate, Sunderland a fost transportat cu avionul la Yanbu, unde a fost diagnosticat cu o omoplat rupt.

"SunderSam" nu a reușit să termine Dakar de șase ori de la debutul său în 2012, dar și-a asigurat un loc pe podium ori de câte ori a reușit să termine cursa, inclusiv două victorii (2017 și 2022). Două victorii, două locuri pe podium și 6 retrageri reprezintă totuși un palmares impresionant.

La categoria auto, Carlos Sainz a câștigat a 42-a sa specială din carieră - a șasea din cariera sa de când a pornit în aventura Dakar anul trecut - sub privirile fiului său Carlos Sainz Jr, care a vizitat duminică bivuacul.

Sébastien Loeb, al doilea în specială, s-a regăsit intercalat între Sainz și Mattias Ekström, clasat pe locul trei.

Etapa a doua se va desfășura între Sea Camp și Alula și include o probă specială dificilă de 430 de kilometri, mare pparte din ele traversând zone cu dune de nisip.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dakar 2023 emanuel gyenes