x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Dopaj: Rusoaica Antyukh este pe cale să piardă aurul olimpic

Dopaj: Rusoaica Antyukh este pe cale să piardă aurul olimpic

24 Oct 2022   •   23:28
Dopaj: Rusoaica Antyukh este pe cale să piardă aurul olimpic
Sursa foto: Hepta

Atleta rusă Natalia Antyukh, campioană olimpică la 400 de metri garduri în 2012, va pierde medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce Unitatea de Integritate în Atletism (AIU) i-a descalificat luni rezultatele din perioada iulie 2012 - iunie 2013, relatează Reuters.

Antyukh, în vârstă de 41 de ani, a câștigat titlul la Jocurile Olimpice de la Londra în august 2012, învingând-o pe americanca Lashinda Demus, care va deveni campioană dacă Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va da curs deciziei AIU.

"În urma acuzațiilor AIU bazate pe datele LIMS, atleta rusă Natalia Antyukh a fost interzisă pentru utilizarea unei substanțe/metode interzise. Rezultatele DQ din 15 iulie 2012 până la 29 iunie 2013", a declarat AIU într-un comunicat.

Rezultatele obținute de Antyukh au fost descalificate după ce Agenția rusă antidoping (RUSADA) a dat o decizie săptămâna trecută. Hotărârea va deveni definitivă și obligatorie dacă nu se va face apel după 45 de zile.

Antyukh ispășește deja o interdicție de patru ani, până în 2025, pentru încălcarea regulilor antidoping. Decizia a fost pronunțată anul trecut de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

La vremea respectivă, TAS a spus că toate rezultatele ei competiționale din iunie 2013 până la începutul perioadei de ineligibilitate (aprilie 2021) au fost descalificate.

Antyukh mai câștigase un bronz la 400 m în 2004 și un argint la ștafeta de 4x400 m în 2008. Ea și-a pierdut argintul de la ștafeta de 4x400m din 2012, când colega de echipă Antonina Krivoshapka a fost găsită vinovată de dopaj.

De asemenea, altor câțiva atleți ruși le-au fost retrase medaliile de la Jocurile Olimpice din 2012 din cauza încălcării regulilor antidoping.

Pe listă se află Mariya Savinova (800 m), Olga Kaniskina (20 km marș), Svetlana Shkolina (săritura în înălțime), Tatyana Lysenko (aruncarea ciocanului), Darya Pishchalnikova (aruncarea discului) și Tatyana Chernova (heptatlon).

În probele masculine, rușilor Serghei Kirdyapkin (50 km marș) și Ivan Ukhov (săritura în înălțime) le-au fost retrase medaliile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: acuzatii de dopaj Natalia Antyukh