x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Eduard Carol Novak, terapie cu medalii

Eduard Carol Novak, terapie cu medalii

de Sorin Anghel    |    11 Sep 2011   •   21:00
Eduard Carol Novak, terapie cu medalii

De zece ori campion national, locul zece la "mondialele" de juniori si o calificare la Jocurile Olimpice. Acesta este palmaresul de patinator viteza al lui Eduard Carol Novak. Un accident de masina de pe urma caruia s-a ales cu o proteza la piciorul drept i-a curmat cariera. N-a renuntat insa la sport. Si-a dat semn ca este singurul mod prin care poate sa treaca peste orice durere. N-a mai putut face patinaj viteza, astfel ca a trecut la ciclism. Acum face parte din Tusnad Cycling Team, una dintre echipele reprezentative pentru sportul cu pedale din tara noastra.

Novak nu s-a limitat doar la cursele de paraciclism, fiind mai mult prezent in cursele la care participa sportivi valizi. Prima oara a atras atentia in 2007, in Turul Romaniei, atunci cand a terminat pe locul patru. In 2009 a devenit campion mondial la paraciclism, in vreme ce anul trecut a fost al doilea. In 2011 a iesit prima oara in evidenta in Polonia, acolo unde a participat in Turul Mazoviei, competitie pe care a incheiat-o pe locul al saptelea. Acolo a concurat cu rutieri veritabili. Unul dintre acestia, Rudi Selig, a semnat cu echipa Leopard Trek si va fi coleg cu Fabian Cancellara si fratii Schleck, oameni care participa an de an in Turul Frantei, acolo unde se lupta pentru castigarea tricoului galben.

In week-end, la Roskilde, in Danemarca, si-a atins varful de forma din acest sezon, castigand medalia de aur in proba de contratimp desfasurata cu ocazia Campionatului Mondial de Paracilism. Un rezultat senzational, salutat de toata lumea sportului romanesc, nu doar de iubitorii sportului cu pedale. "Sunt foarte bucuros pentru rezultatul obtinut in Danemarca, mai ales ca in locul unde am concurat eu va avea loc Campionatul Mondial de Ciclism. Sunt nerabdator sa-i vad pe cei mai buni rutieri din lume. Favoritii mei sunt Tony Martin si Phillipe Gilbert. Nu ma asteptam ca romanii sa se bucure atat de mult pentru rezulta­tul meu. Ciclismul este un sport care a crescut foarte mult in ultimii ani in Romania, chiar daca nu avem piste. Pe plan personal, imi doresc ca anul viitor sa ating aceeasi forma de anul acesta si sa ma intorc cu o medalie de aur de la Jocurile Paralimpice de la Londra", a declarat Eduard Carol Novak. In 2008, a fost al doilea la Beijing, fapt pentru care a fost decorat de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

In varsta de 35 de ani, rutierul de la Tusnad este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. A lucrat doi ani ca jurist, dupa care a renuntat. La 25 de ani s-a apucat din nou de sport, consi­derand ca inca mai are multe de facut. Primul rezultat care i-a dat sperante ca poate face performanta in ciclism l-a avut in 2003, atunci cand a devenit vicecampion national la contratimp. Rutierul de la Tusnad este casatorit cu Laura, cu care are trei copii. Impreuna si-au deschis o fabrica care produce proteze.

×