S-a aşternut liniştea peste Paris. Le Tour 2010 este acum istorie. Cea mai urmărită competiţie sportivă din lume a fost şi anul acesta un succes. Lance Armstrong şi-a încercat norocul, dar n-a fost să fie. A ales să se retragă definitiv, lăsându-le celor tineri şansa de a se afirma pe şoselele Hexagonului.
Impresia generală este că ibericul Contador nu a forţat mai mult decât trebuie. El e genul de sportiv care nu îşi asumă niciodată riscuri. Ibericul a pierdut simpatia publicului atunci când l-a atacat pe Andy Schleck exact când acestuia îi căzuse lanţul de la bicicletă. Cei doi au făcut pace totuşi, dar ceea ce a urmat nu a fost altceva decât un spectacol libidinos. Contador şi Schleck s-au gratulat, s-au îmbrăţişat... Mai lipsea doar un sărut. În ultimele patru etape, cei doi rutieri au avut apucăturile unor "fetiţe" din Parcul Operei. Practic, nu au făcut altceva decât să strice finalul Turului Franţei. În toată această poveste, mai vinovat este rutierul de la Saxo Bank. Acesta şi-a ascuns neputinţa în spatele unor declaraţii greţoase. Până să ajungă la Contador, tricoul galben a mai fost purtat de Fabian Cancellara, Sylvian Chavanel, Cadel Evans şi Andy Schleck.
Acesta din urmă, în condiţiile în care n-a avut puterea să câştige Marea Buclă, a trebuit să se mulţumească până la urmă cu tricoul alb, destinat celui mai bun rutier U25 din concurs. Celelalte tricouri de lider au fost câştigate de Alessandro Petacchi (verde - cel mai bun sprinteur) şi Anthony Charteau (cu buline - cel mai bun căţărător). La echipe, Lance Armstrong a ieşit învingător împreună cu RadioShack. Este interesant de văzut ceea ce se va întâmpla cu oamenii de la team-ul american în perioada următoare. Levi Leipheimer, Andreas Kloden şi Yaroslav Popovych sunt trei nume grele în ciclismul mondial. Anul trecut l-au făcut campion pe Alberto Contador. Acum se vorbeşte deja că ar trece toţi la Saxo Bank, o echipă dominată până acum numai de vitezişti precum campionul olimpic Fabian Cancellara.
Pentru francezi, Marea Buclă a fost o reuşită nu doar în plan organizatoric. Rezultatele rutierilor din Hexagon sunt mult peste aşteptări. "Cocoşii" au câştigat şase etape, eroii fiind Sylvian Chavanel, Sandy Casar, Christophe Riblon, Thomas Voeckler şi Pierrick Fedrigo. Cea mai bună glumă spusă în Franţa înainte de startul Le Tour a fost cea a lui Bradley Wiggins. Rutierul de la Sky Pro a anunţat că vrea să fie primul brita-nic care câştigă Turul Franţei. A rămas cu vrutul. Mai greu e cu pututul. Dintre veterani, Alexandre Vinokourov şi Christophe Moreau au lăsat o impresie bună. Rutierul din Kazahstan pedalează mai mult cu sufletul. Francezul este un fante al Hexagonului şi merge din elan. Jurnalul Naţio-nal a avut un partener de încredere în Renault Koleos pe toată durata Marii Bucle. SUV-ul franţuzesc a urcat fără probleme în Alpi şi în Pirinei, consumul de combustibil nedepăşind niciodată 8% în condiţiile în care aerul condiţionat a funcţionat în permanenţă.