x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Între mental-coach, iarbă, Serena şi copii

Între mental-coach, iarbă, Serena şi copii

de Mihai Igirosanu    |    17 Iun 2013   •   13:14
Între mental-coach, iarbă, Serena şi copii
Cel mai bine clasat jucător român de tenis, Victor Hănescu, s-a destăinuit pentru Jurnalul Naţional

Jurnalul Naţional: Cum vede Victor Hănescu, la 31 de ani, cel mai bine clasat jucător român în ierarhia ATP, cursul imediat următor şi poate mai îndepărtat al carierei sale?


Victor Hănescu: Tenisul este şi va râmâne în viaţa mea, vreau să mai joc cel puţin 2-3 ani la cel mai înalt nivel după care mă voi implica în câteva proiecte legate de promovarea tenisului la toate categoriile de juniori. Am demarat deja proiectul “Orice campion are un început” şi vreau să fie un succes.

La Roland Garros ai avut o experienţă, probabil, unică. Au fost retragerile lui Tomici şi Tursunov, dar în momente în care conduceai. Cum a fost?

A fost într-adevar unic, nu mi s-a mai întâmplat, dar în ambele meciuri am evoluat foarte bine, eram la conducerea jocului şi aveam şanse mari să înving. Faptul că meciurile s-au încheiat mai devreme nu a depins neapărat de mine, dar victoria e victorie şi treci mai departe.

Te pregăteşti acum pentru sezonul de iarbă, care tocmai a început...

Da, îmi place să joc pe iarbă, după zgură fiind suprafaţa mea favorită. Este un sentiment unic să joci pe iarbă, este mai puţin solicitant fizic decât pe zgură, dar în acelaşi timp îmi solicită alte componente ale jocului meu. Sunt în priză tot timpul, capacitatea de concentrare şi atenţie trebuie să fie la cel mai înalt nivel, se termină punctul mult mai repede şi trebuie să cauţi soluţia optimă pentru a finaliza.

Olandezul care l-a readus pe “Hane”

Care este secretul revenirii tale puternice în partea principală a clasamentului ATP?

După despărţirea de antrenorul meu, Firicel Tomai a urmat o perioadă mai puţin fericită, vroiam să mă regăsesc atât pe teren cât şi în afara lui. Dacă în afara terenului am avut ajutorul soţiei şi al familiei, pe teren am avut de suferit. Nu reuşeam să mă regăsesc atât tehnic cât mai ales mental. Atunci am apelat la serviciile unui mental-coach, Dave De Haan, cu experienţă în domeniu, care m-a ajutat să găsesc în mine plăcerea de a juca în continuare tenis, de a fi pe teren cu mine, de a mă putea sprijini. Dacă vreţi un secret, acesta este întotdeauna munca, ambiţia de a reuşi atunci când alţii nu mai cred în tine, dorinţa de a juca din nou la cel mai înalt nivel.

Cum decurge relaţia ta profesionala cu olandezul care le-a mai fost alături lui Muster, Roddick sau Fish?

Relaţia mea cu Dave decurge foarte bine, experienţa şi priceperea lui m-a ajutat foarte mult. La început am fost puţin reticent, asta şi datorită firii mele, mai apoi am înţeles că pentru funcţionarea relaţiei noastre e nevoie de sinceritate. Ca să culegem roadele trebuie ca Dave să cunoască totul despre mine.

Din decembrie anul trecut te antrenezi la Academia Muratoglou. Ce te-a determinat să alegi acest mediu?

Am ales Academia Muratoglou tocmai pentru mediul profesionist şi performant. Am cunoscut nişte oameni extraordinari care cunosc foarte bine fenomenul şi sunt foarte sociabili. Am avut parte de antrenamente foarte dure şi foarte complexe.

Ştiu că ai participat la un cantonament unde a fost şi Serena Williams, care are o relaţie cu Patrick Muratoglou. Cum ai perceput-o pe lidera din WTA?

Serena este o persoană profesionistă din toate punctele de vedere. Se antrenează foarte serios şi este o fire deschisă, în ciuda aparenţelor.

Cum decurge parteneriatul cu antrenorul Jean Fracois Bachelot? De ce el?

Înainte de a pleca în cantonament, cei de la Academie mi-au propus un antrenor şi un preparator fizic. Am acceptat cu placere şi s-a văzut că nu a fost în zadar. M-am înţeles foarte bine cu Jeff (Jean Francois), a înţeles foarte bine modul meu de a fi, a acceptat metodele lui Dave şi astfel formează o echipă forte importantă pentru mine.

Ai revenit în echipa de Cupa Davis, cu Andrei Pavel căpitan-nejucător. Ce perspective avem?

Eu spun că avem perspective bune, atât eu cât şi colegii mei ne dorim asta îi împreună cu Andrei cred că vom reuşi.

“Ne lipseşte un sistem”

Ce crezi că lipseşte tenisului românesc masculin pentru a conta mai mult?

Îi lipseşte un sistem bine pus la punct de selectare, instruire şi performare a tuturor talentelor care există în acest sport.


Cum vede suporterul stelist Victor Hănescu situaţia actuală a echipei, inclusiv arestarea lui Gigi Becali?

Îi felicit pentru câştigarea titlului, au meritat acest titlu şi cred că au muncit foarte mult pentru asta.


×