x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi La Sovata, sezonul debutează cu un teleschi în plus

La Sovata, sezonul debutează cu un teleschi în plus

de Raluca Cret    |    10 Noi 2009   •   00:00

Sovata îşi aşteaptă turiştii cu străzi proaspăt asfaltate şi cu dotări noi la singura pârtie de schi din judeţul Mureş


Singura opţiune de schiat în judeţul Mureş, staţiunea Sovata, promite în acest an condiţii mai bune pentru turişti. Lucrările care au răscolit oraşul toată vara sunt pe ultima sută de metri, iar primarul spune că până la 1 decembrie se vor termina. „Deja suntem la finisări, drumul e asfaltat, acum lucrăm la pavaje, la semnele de circulaţie şi un singur sens giratoriu mai avem de asfaltat", a susţinut primarul Peter Ferenc. Proiectele care au alungat turiştii în vară s-au ridicat la valoarea de 20 de milioane de euro, bani cu care au fost refăcute drumurile, aleile, canalizarea, parcul şi semnalizarea. Deja oraşul arată mult mai bine, iar hotelierii încep încet încet să iasă din amorţeala de peste vară şi să se pregătească de ofertele de iarnă. Revelionul (minim patru nopţi) porneşte de la 400 de lei şi urcă până la 2.000 de lei în hotelurile de lux, cu acces la piscină, jacuzzi şi saună.

Noutăţi vin şi din zona pârtiei Aluniş, unde proprietarii au investit în acest an în amenajarea unui teleschi nou. „Am demarat o serie de lucrări la pârtie, am curăţat-o, am amenajat-o mai bine, iar sus, pe pârtia mică, am instalat încă un teleschi", a susţinut Béres Eniko, directorul de marketing al Hotelului Aluniş. Despre telescaunul antic şi medieval, cu opriri frecvente deasupra hăului, niciun cuvânt.  

Pârtia Aluniş figurează ca o pârtie cu dificultate medie, deşi schiorii spun că este mult mai dificilă, în special din cauza gheţii care apare în jumătatea inferioară a pârtiei. Cu o lungime de 1.100 de metri, cu o diferenţă de nivel de 350 de metri, pârtia adună anual mii de vizitatori. „Anul trecut am avut 2.000-2.500 de turişti", spune Béres Eniko. În ciuda crizei, hotelierii se aşteaptă în acest an la un aflux mai mare de turişti, speriaţi de calitatea drumurilor şi în special de drumul aproape forestier până la pârtie. „Toată vara am avut turişti nervoşi din cauza lucrărilor care au zguduit oraşul. Măcar în iarnă să recuperăm ce nu am reuşit azi vară", spun proprietarii de pensiuni. Deocamdată, toţi au o singură problemă: lipseşte zăpada, nici nu avea cum să fie, în condiţiile în care la sfârşit de săptămână termometrele au sărit de 20 de grade celsius.
ALTERNATIVA: PÂRTIA DE LA BUCIN ŞI CIUMANI
Situată între Praid şi Gheorgheni, pârtia de la Bucin este concepută pentru începători şi are un grad de dificultate mică. De fapt, vorbim despre trei pârtii, Bucin, Havas (ceva mai lungă) şi Bogdan. Dacă suporţi muzica aproape exclusiv maghiară, atunci ai parte de condiţii de schiat superioare pârtiei de la Sovata. Pârtia este dotată cu teleschi, la bază are în jur de 80 de locuri de parcare, iar cei care şi-au lăsat echipamentul acasă pot să închirieze schiuri sau sănii de pe pistă.

La 20 de kilometri de Bucin există o altă pârtie, la Ciumani, inaugurată acum patru ani. Aici există două pârtii, una cu o lungime de 540 de metri şi o diferenţă de nivel de 90 de metri, şi alta cu o lungime de 910 metri şi o diferenţă de nivel de 200 de metri, ambele cu dificultate scăzută. Punctul slab este că pârtia este destul de izolată, motiv pentru care alimentarea cu de-ale gurii lasă de dorit. Peisajul însă face toţi banii.

×
Subiecte în articol: schi express