x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Marea Buclă pleacă din Atlantic

Marea Buclă pleacă din Atlantic

de Sorin Anghel    |    26 Iun 2011   •   21:00
Marea Buclă pleacă din Atlantic

Franta si intreaga suflare a ciclismului profesionist a intrat in "sap­ta­mana nebuna". Sambata, 2 iulie, va incepe Marea Bucla, startul editiei din acest an fiind programat pe Insula Noirmoutier, situata in Ocea­nul Atlantic. Zona este absolut superba. Sapte kilometri de plaja, sute de hectare de padure si mlastini cat vezi cu ochii. Prioritatea autoritatilor locale este conservarea mediului. Accesul se face printr-o sosea pietruita, lunga de 4,2 kilometri! Un adevarat paradis. Bineinteles, exista si un pod rutier folosit mai mult de localnici.

Organizatorii au pus startul fictiv la Fromentine – La Barre-de-Monts. De acolo, rutierii vor pleca spre insula prin Pasajul Gois. Acesta iese din apa numai in timpul refluxului. Caravana se va intoarce pe Continent pe podul rutier, unul deloc atractiv din punct de vedere al arhitecturii, dar foarte abrupt.

Interesant este ca pe Insula Noirmoutier se gasesc cei mai scumpi cartofi din lume. Acestia se numesc La Bonnotte, au un gust dulceag si sunt vanduti in restaurant cu 800 de euro portia. Coaja nu se curata. La banii astia, ar fi chiar culmea! De fapt, coaja face totul pentru ca ea da gustul. Solul nisipos, aerul si vantul de mare, precum si fertilizarea cu alge de mare iti aduc in gura o aroma asemanatoare cu cea a castanelor sau a alunelor de padure.

Jurnalul National va transmite zilnic corespondente din Turul Frantei. Echipa ziarului nostru a ajuns deja in Hexagon impreuna cu Renault Megane Sport Tourer. Automobilul a atras priviri in intreaga Europa datorita designului expresiv, sportiv si pasional. Robustetea si tinuta de drum sunt exceptionale. Vehicului este nu doar economic, dar si ecologic.

Primele etape din Marea Bucla sunt programate in partea de vest a Hexagonului, regiunea Vandee fiind aleasa de catre organizatori drept gazda pentru primele zile de pedalat. Editia de anul acesta a Turului Frantei ii are in prim pland pe spa­niolul Alberto Contador, trecut acum la Saxo Bank, si Andy Schleck, care si-a facut propria echipa – Leopard Trek.

Luxemburghezul este idolul noii generatii si porneste la drum avan­du-l alaturi si pe fratele sau, Frank. Contador nu mai este deloc un tip popu­lar, in ciuda celor trei tricouri galbene pe care le-a castigat in 2007, 2009 si 2010. Spaniolul a fost depis­tat cu clenbuterol, agent anabolizant folosit pentru ingrasarea vitelor si pentru tratarea astmului bronsic. Sportivii il folosesc pentru cresterea masei musculare si arderea grasi­milor. Cum decizia finala in acest scandal de dopaj trebuie sa vina de la TAS abia in septembrie, ibericul are drept de participare in Marea Bucla.

● Fromentine – La Barre-de-Monts

×
Subiecte în articol: turul frantei