Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din iarna anului 2013 va fi găzduit de ţara noastră. Întrecerile sportive se vor desfăşura în staţiunile de pe Valea Prahovei: Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Braşov şi Râşnov. Autorităţile locale trebuie să se pregătească până atunci pentru a primi cum se cuvine 3.000 de potenţiali participanţi la competiţie şi foarte mulţi spectatori. Competiţia se adresează tinerilor din ţările europene, cu vârste între 14 şi 18 ani.
În lumea sportului mondial, Festivalul Olimpic al Tineretului European este cunoscut şi sub titulatura de „Mica Olimpiadă”, întrucât se respectă toate ritualurile olimpice specifice unei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Festivalul se organizează o dată la doi ani, cu o ediţie de iarnă şi una de vară. România va fi în premieră gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European, ediţia de iarnă din 2013, care va avea loc pe Valea Prahovei.
„După Jocurile Mondiale Universitare, organizate la Bucureşti în 1981, Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezintă prima şi cea mai importantă competiţie olimpică pe care România o va organiza în 2013. Este o onoare pentru noi, dar şi o obligaţie, în acelaşi timp, în final un pariu destul de dificil pe care cu toţii dorim să-l câştigăm. Obţinerea organizării acestei competiţii a fost cea mai uşoară etapă, dar greul de-abia acum începe. Realizarea finală a acestui proiect depinde în mare măsură de suportul din partea comunităţilor locale de pe Valea Prahovei şi în mod special de cel al tinerilor primari care sunt suficient de implicaţi în această acţiune, punctând deja prin prezenţa lor la reuniunea de la Istanbul”, a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). De asemenea, în cadrul Adunării Generale din Turcia, oraşul Utrecht a fost desemnat gazda ediţiei de vară a FOTE 2013.
FOTE s-a desfăşurat în această iarnă la Liberec, în Cehia, în luna februarie. COSR a deplasat o delegaţie compusă din 45 de persoane, în perioada 12 – 19 februarie la Liberec, la cea de-a X-a ediţie de iarnă a festivalului. România a fost reprezentată de 30 de sportivi din şase discipline: biatlon, patinaj artistic, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond şi snowboard. Modalitatea de desfăşurare a concursului din cadrul festivalului olimpic este similară cu cea a Jocurilor Olimpice de seniori, unde sunt respectate toate ritualurile olimpice: programul de concurs, ceremonia de deschidere şi de de închidere, decernarea medaliilor, aprinderea flăcării olimpice, depunerea jurămintelor sportivilor şi ale arbitrilor, cât şi intonarea imnului naţional.
Ţara noastră a participat la toate ediţiile de vară şi de iarnă ale FOTE, festival care are loc din doi în doi ani, întotdeauna în ani impari. Purtătoarea drapelului României la festivitatea de deschidere a concursului olimpic de la Liberec a fost în această iarnă Irina Potîngă. Ea a ocupat mai întâi locul şase la proba de 10 km individual la biatlon, cu timpul de 40.27,8. Proba a fost câştigată de reprezentanta Germaniei, Laura Danlmeier, cu timpul de 36.43,8. Miercuri, 16 februarie, Irina Potîngă s-a clasat pe locul IV în proba de 6 km sprint, fiind cronometrată cu timpul de 20:12,1. Irina este legitimată la Clubul Sportiv Şcolar din Vatra Dornei şi este considerată o speranţă a biatlonului românesc. Această performanţă realizată de Irina Potîngă reprezintă cea mai bună clasare obţinută până acum de sportivii români prezenţi la Festivalul Olimpic de la Liberec. „Îmi pare foarte rău, deoarece nu am reuşit să urc pe podium, însă acest lucru mă ambiţionează şi sper să reuşesc să cuceresc o medalie importantă în viitorul apropiat”, spune tânăra speranţă.
La patinaj artistic, în cadrul programului individual scurt, reprezentanta României, Sabina Mariuta, a ocupat locul 21.