x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Primul ski-bus românesc

Primul ski-bus românesc

de Sorin Anghel    |    02 Feb 2012   •   21:00
Primul ski-bus românesc

In clasamentul statiunilor montane de la noi din tara, domeniul schiabil Semenic – Valiug ocupa un loc fruntas. Marturie in acest sens pot depune toti banatenii care au schiat in aceasta iarna pe partiile cu o lungime totala de 9,6 kilometri. Piesa de rezistenta este data de o partie ce coboara de la Semenic pana la Valiug, pe malul lacului. Lungimea totala a traseului este de 5.600 de metri.

Chiar daca nu exista o instalatie de transport pe cablu care sa acopere toata lungimea pistei, admi­nistratorul domeniului schiabil, situat nu foarte departe de Resita, a gasit o solutie. Nelu Popa, caci el este omul care a reinventat turismul pe Muntele Semenic, a introdus o linie de ski-bus-uri intre Valiug si Semenic. Acestea pornesc pe traseul lung de 16 kilometri la fiecare 30 de minute, suplinind absenta unei telegondole. Accesul se face cu un ski-pass ce este valabil atat la telescaunul de la Valiug, cat si la teleschiurile de pe Semenic. In plus, dimineata, la prima ora, schiorii beneficiaza de transport de la Resita pana in varful muntelui. Pretul unui ski-pass pentru o zi este de 60 de lei.

Din punct de vedere turistic, Muntele Semenic are un potential urias. In clipa de fata, o mare problema este reprezentata de numarul locurilor de cazare. Schiorii gasesc destul de greu pensiuni care sa le satisfaca pretentiile. Cele mai bune unitati hoteliere sunt pe malul lacului de la Valiug, dar pentru a inchiria o camera acolo trebuie sa va faceti o rezervare cu mult timp inainte.

Privit la inceput cu reticenta de oamenii din turism, domeniul schiabil Semenic – Valiug i-a cucerit imediat pe iubitorii sporturilor de iarna din Banat. Astfel, schiorii care mergeau pana acum la Straja, Parang, Rausor sau Muntele Mic prefera sa vina in statiunea de langa Resita. Partia de la Valiug este dotata cu instalatie de zapada artificiala, astfel ca acolo se va putea schia fara probleme si luna viitoare.

In anii ce urmeaza, cei care se ocupa acum de domeniul schiabil din judetul Caras-Severin spera sa imbogateasca numarul instalatiilor de transport pe cablu. O telegondola a fost deja adusa din Italia, numai ca pentru montarea ei trebuie sa se obtina o suprafata de cinci hectare de padure de la Romsilva. Daca padurarii vor constientiza importanta turismului montan in Banat, atunci Semenic – Valiug va deveni unul dintre cele mai importante domenii schiabile de la noi din tara. Partia de 5,6 kilometri, se intinde prin padure, astfel ca ar fi foarte usor de inzapezit artificial.

Banatenii mai planuiesc si montarea unui telescaun cu varful tot pe Semenic, lungimea acestei instalatii fiind de trei kilometri. La capitolul deficiente, trebuie mentionat faptul ca la Valiug nu exista in clipa de fata un centru pentru inchirierea echipamentului sportiv. Sus, pe Muntele Semenic, exceptand Cabana Andra, conditiile de cazare sunt jalnice. Ca urmare, turistii sunt sfatuiti sa se cazeze la Valiug, mai ales ca in golul alpin, situat la 1.500 de metri altitudine, alimentarea cu energie electrica se intrerupe foarte des.

×
Subiecte în articol: sporturi