x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Risc de avalanşe în Făgăraş şi în Bucegi

Risc de avalanşe în Făgăraş şi în Bucegi

de Sorin Anghel    |    16 Apr 2008   •   00:00
Risc de avalanşe în Făgăraş şi în Bucegi

Salvamontiştii argeşeni îi avertizează pe turişti că în zona Cota 2.000 – Bâlea Lac, din Munţii Făgărap, acolo unde stratul de zăpadă depăşeşte doi metri şi jumătate, există riscul producerii de avalanşe, gradul de periculozitate fiind cotat la trei, pe o scară de la unu la cinci.



Salvamontiştii argeşeni îi avertizează pe turişti că în zona Cota 2.000 – Bâlea Lac, din Munţii Făgărap, acolo unde stratul de zăpadă depăşeşte doi metri şi jumătate, există riscul producerii de avalanşe, gradul de periculozitate fiind cotat la trei, pe o scară de la unu la cinci. "De la Refugiul Cota 2.000 au fost observate şi raportate avalanşe de structură de mari dimensiuni sub vârfurile Râiosu (2.395 de metri) şi Muşeteica (2.408 metri) care au afectat aproape tot versantul. Se pot declanşa avalanşe spontane, care vor antrena tot stratul de zăpadă, provocând scurgeri importante, care pot afecta inclusiv fondul forestier sau elementele de infrastructură. În masivul Piatra Craiului, nivelul de risc este de gradul trei şi am hotărât, având în vedere condiţiile date, ca toate traseele turistice din judeţul Argeş, indiferent de altitudine, să rămână închise", a declarat Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.


Munţii Bucegi

Stratul de zăpadă aşternut în ultimele două zile în Munţii Bucegi, la altitudini de peste 1.400 de metri, este de aproape un metru, în acest masiv existând un risc însemnat de producere a unor avalanşe, de nivel patru, pe o scară de la unu la cinci. Potrivit salvamontiştilor din Buşteni, în ultimele două zile în Masivul Bucegi a nins, iar la altitudini de peste 1.400 de metri stratul de zăpadă este de aproape un metru. La înălţimi de peste 1.800 de metri, există risc însemnat de producere a unor avalanşe, acesta fiind cotat cu patru pe o scară de pericol de la unu la cinci, iar la altitudini de sub 1.800 de metri riscul ca straturile de zăpadă să se disloce este cotat cu trei.

În aceste condiţii, salvatorii motani atrag atenţia turiştilor asupra pericolelor la care se expun în cazul în care ar urca pe munte în această perioadă. George Cotinghiu, de la Salvamont Buşteni, nu ştie dacă în Bucegi, la altitudini mari, s-au produs deja avalanşe, întrucât telecabina care face legătura între staţiune şi Cota 2.200 - în zona Babele - nu funcţionează din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Cotinghiu a mai spus că toate traseele turistice din Bucegi sunt în continuare închise până la sfârşitul lunii aprilie.

 

 


×
Subiecte în articol: metri ski express avalanse Bucegi avalan