x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Philippe Gilbert, în tricoul galben!

Turul Franţei: Philippe Gilbert, în tricoul galben!

de Sorin Anghel    |    02 Iul 2011   •   18:47
Turul Franţei: Philippe Gilbert, în tricoul galben!

Marea Bucla a pornit in periplul sau nebunesc care in 2011 insumeaza peste 3.400 de kilometri. Prima etapa, intinsa pe 191,5 kilometri, de la Passage du Gois pana la Les Herbiers, a fost una plictisitoare pana spre sfarsit, atunci cand Perrig Quemenuer (Europcar), Lieuwe Westra (Vacansoleil) si Jeremy Roy (FDJ) – rutieri ce au evadat devreme – au inceput sa-sI piarda din avans. Cei trei muschetari au fost ajunsi cand mai erau 18 kilometri pana la sosire. Finalul a fost insa de-a dreptul senzational. Castigatorul a fost ales in urma sprintului din finalul traseului, dar pana acolo, cand mai erau 8 kilometri, plutonul s-a spart din cauza unei cazaturi in masa. Vinovat a fost un spectator care l-a lovit involuntar pe unul dintre rutieri. Alberto Contador a ramas in spate si a trebuit sa traga tare pentru a recupera handicapul pe care il avea in fata oamenilor ce pedalau in fruntea cursei. Nu i-a reusit, astfel ca a trecut linia de sosire la un minut si 20 de secunde in urma invingatorului, campionul Belgiei, Philippe Gilbert, de la Omega Lotto. Spaniolul a inceput competitia cu stangul, fiind nevoit sa "joace' ofensiv in etapele urmatoare. Acest lucru nu este deloc pe placul rutierului de la Saxo Bank. Cadel Evans a venit la 3 secunde in spatele lui Gilbert, in vreme ce Andy Schleck a intarziat cu 6 secunde.

Localnicilor din Fromentine - La Barre-de-Monts le-a fost data viata peste cap din cauza Turului Frantei. Oraselul situat pe malul Oceanului Atlantic nu sunt foarte prietenosi. Avand de-a face cu ei, incepi sa realizezi ca Romania nu merita injurata pentru comportamentul grotesc al unora dintre noi. "Giboni' exista si in Hexagon. In regiunea Vendee parca ar fi un adevarat cuib. Ospatarii te pacalesc zambind, semn ca exista un Carlos peste tot in lume. Politistii au si ei burta, iar angajatii firmelor de securitate dovedesc ca atunci cand ii dai unui bou sa pazeasca o bariera, acesta se crede stapanul universului.

Fromentine – La Barre-de-Monts este o asezare micuta, preferata ca destinatie turistica de catre francezii cu venituri medii. Strazile sunt inguste, iar casele au aceeasi culoare – alb – de parca ar exista un singur zugrav in zona. Prea monoton pentru cineva care vine dintr-o tara unde pensiunile de la munte au acoperisul albastru, iar cele din Delta Dunarii sunt construite precum cele din Bucegi.

Inaintea startului, "parcarea' ziaristilor a fost stabilita in centrul orasului. Lucrul acesta nu le-a picat bine riveranilor, care s-au razbunar lipind pe fiecare masina cate o hartie ce cu greu putea fi indepartata. Gesturi de neam prost, venite din partea unora ce traiesc in tara despre care sa crede ca a inventat bunul simt.

Maine are loc etapa a doua. Cei 198 de rutieri se vor duela intr-un contra-timp pe echipe ce se va intinde pe o distanta de 23 de kilometri. Atat startul, cat si sosirea, vor fi la Les Essarts.

×