x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei. Tourminator Peter Sagan

Turul Franţei. Tourminator Peter Sagan

de Sorin Anghel    |    05 Iul 2013   •   20:06
Turul Franţei. Tourminator Peter Sagan
Sursa foto: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA/Intact Images

S-a terminat distracţia în Marea Buclă. Astăzi a avut loc ultima etapă de plat înaintea căţărărilor din Pirinei. După şase zile în care a fost lovit de ghinion, slovacul Peter Sagan, purtătorul tricoului verde, a reuşit, în sfârşit, să câştige o etapă la ediţia din acest an a Turului Franţei. Rutierul de la Cannondale i-a bătut la sprintul din finalul traseului pe John Degenkolb şi Daniele Bennati, o prezenţă surpriză fiind cea a lui Michal Kwiatkowski, purtătorul tricoului alb, care a terminat al patrulea. Mark Cavendish şi Andre Greipel, oameni obişnuiţi să dea totul în etapele de plat, au absentat nemotivat la Albi. Cei doi au rămas mult în urmă şi nu au mai putut ajunge alături de plutonul în care au pedalat favoriţii la câştigarea Marii Bucle. De vină au fost oamenii lui Sagan de la Cannondale, care au atacat pe cea de-a doua căţărare a traseului, luându-i prin surprindere pe cei de la Omega Pharma şi Lotto Belisol.

Victoria de astăzi, de la Albi, nu este doar a lui Sagan, ci a fiecărui om din echipa sa. Rar s-a văzut o cursă în care o echipă să atace cu 150 de kilometri înaintea liniei de sosire. Succesul din etapa a 7-a nu a făcut altceva decât să adâncească distanţa dintre Sagan şi oamenii cu care se bate pentru tricoul verde, Greipel şi Cavendish. Rutierul slovac a recunoscut că a simţit multă frustrare după ce a pierdut de trei ori la sprintul din finalul etapelor, însă acum este fericit din moment ce are un avans de aproape 90 de puncte în clasamentul sprinterilor.

După cursa de astăzi, tricoul galben a rămas în continuare la sud-africanul Danyl Impey, de la Orica Greenedge. Marii favoriţi au trecut linia de sosire în acelaşi timp, dar vor avea ocazia să scoată săbiile pe masă mâine, când se va desfăşura prima etapă de munte. Rutierii vor pleca de la Castres, vor pedala până la 2.001 metri, pe Col de Pailheres – căţărare de categorie specială - şi vor ajunge la Ax 3 Domaines. Castres este un oraş subtil, cu un aer profund, fiind situat nu departe de Albi, Carcassonne sau Toulouse. Localitatea este cunoscută şi sub numele de Mica Veneţie, multe dintre case fiind suspendate deasupra râului Agout. În Castres se găseşte Muzeul Goya, al doilea muzeu din Hexagon. Prima poziţie este ocupată de către Luvru. După 195 de kilometri, rutieri vor ajunge la Ax 3 Domaines, o staţiune montană în continuă dezvoltare. Autorităţile locale investesc în fiecare an câteva milioane de euro pentru amenajarea de noi pârtii pentru practicarea sporturilor de iarnă şi construirea de instalaţii moderne de transport pe cablu. 

×
Subiecte în articol: turul frantei turul frantei 2013