x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi VACANŢĂ DE 1 DECEMBRIE / Turiştii dau buzna la munte

VACANŢĂ DE 1 DECEMBRIE / Turiştii dau buzna la munte

de Sorin Anghel    |    28 Noi 2008   •   00:00

Week-end-ul prelungit de Ziua Naţională le vine ca o mănuşă românilor. Pentru că la munte a nins, iar stratul de zăpadă de pe pârtii este suficient de gros, la sfârşitul acestei săptămâni se va schia în câteva staţiuni.




Pe majoritatea pârtiilor s-a deschis sezonul de schi

Tradiţia şi pasiunea bat politica la fundul gol! Pentru că 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, pică anul acesta într-o zi de luni, orice român cu stare a avut grijă să-şi aranjeze o minivacanţă la munte.

Cele mai căutate staţiuni sunt cele de pe Valea Prahovei. Asta chiar dacă la Sinaia şi la Buşteni nu se poate schia.

În Valea Dorului, din cauza vântului, s-a depus strat doar în zona parazăpezilor şi nu se poate schia. Situaţie proastă şi la Buşteni. "Avem zăpadă doar pe 40% din pârtie. Încă nu se poate schia. Aşteptăm să mai ningă sau să se facă frig, ca să putem porni tunurile de zăpadă", a declarat Mihai Dobre, administratorul pârtiei Kalinderu.

OAMENI HOTĂRÂŢI
Cu cât urci mai mult pe Valea Prahovei, cu atât lucrurile sunt mai bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Chiar dacă stratul de zăpadă are numai 10 centimetri grosime, la Azuga se poate schia. Autorităţile locale au decis să pună în funcţiune tunurile de zăpadă, astfel că zona de jos a pârtiilor Sorica şi Cazacu va fi numai bună pentru schi. Cele mai bune condiţii sunt la Predeal. Se pot face coborâri pe toate pârtiile, iar tunurile de zăpadă au funcţionat aproape în fiecare zi din această săptămână. 

NORDUL E LA PUTERE
Schiorii din Ardeal pot merge la Arieşeni, acolo unde stratul de zăpadă are o grosime de 30 de centimetri. "O să vină lumea să schieze, pentru că e un week-end prelungit. La noi s-a schiat şi săptămâna trecută. Suntem pregătiţi. Am bătut pârtia. Totul arată perfect", a promis Călin Gligor, de la pârtia Vârtop 2 din Arieşeni. În judeţul Cluj se poate schia doar la Mărişel. Despre Harghita poţi să spui orice, dar numai că nu au zăpadă nu. La Băile Harghita este iarnă în toată regula, iar accesul în staţiune se face destul de greu. Poliţiştii îi sfătuiesc pe conducătorii auto să îşi echipeze maşinile de iarnă. Cele mai bune condiţii de schi sunt în Maramureş. La Cavnic, acolo unde stratul de zăpadă are o grosime de 40 de centimetri, ninsorile nu s-au oprit nici în această săptămână. "Putem spune că suntem în plin sezon din moment ce se poate schia pe toate pârtiile", a declarat Cornel Poenar, proprietarul domeniului schiabil Roata. Foarte multă zăpadă este şi la Borşa, iar administratorul telescaunului aşteaptă cu nerăbdare să-şi pună instalaţia în funcţiune. Zăpadă ca acum nu a mai fost de mulţi ani la Vatra Dornei. Un strat de 40 de centimetri îi aşteaptă pe turiştii care vor să meargă la schi în Bucovina.

×
Subiecte în articol: zăpadă staţiuni