x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Zapada si vara - Expeditie in Calimani

Zapada si vara - Expeditie in Calimani

de Sorin Anghel    |    04 Iun 2006   •   00:00
Zapada si vara - Expeditie in Calimani

Zapada nu a disparut nici la incepu-tul lunii iunie din Muntii Calimani. Zona nu este deloc exploatata, desi aici s-ar putea amenaja cateva par-tii care ar impinge sezonul sporturi-lor de iarna pana la mijlocul verii.

Zapada nu a disparut nici la inceputul lunii iunie din Muntii Calimani. Zona nu este deloc exploatata, desi aici s-ar putea amenaja cateva partii care ar impinge sezonul sporturilor de iarna pana la mijlocul verii.

Unul dintre parcurile nationale ale Romaniei se gaseste in Muntii Calimani. Protejata prin lege, zona este foarte putin exploatata, desi prezinta un potential turistic urias.

DEPARTE. De la Vatra Dornei mergi cam o ora cu masina pe un drum betonat. Prima oara iti sare in ochi Negoiu Romanesc. Adica ce a mai ramas din el. Ceausescu a fost pacalit ca aici au existat mari zacaminte de sulf si a ordonat o exploatare cat mai excesiva. Astfel, mai bine de jumatate din munte a fost carata cu basculanta pana in urma cu doua decenii, cand totul a fost sistat.

PARASIT. Peisajul este unul mult mai sumbru decat in Valea Jiului. In urma au mai ramas doar ruinele de la colonia de muncitori si cele de la exploatare. Cladirile care adaposteau 3.000 de oameni pe vremea comunismului ar putea fi reamenajate ca pensiuni si hoteluri. Nimeni nu a indraznit sa investeasca insa aici, chiar daca s-ar putea amenaja un domeniu schiabil la fel ca acelea existente in Austria.

LA DRUM. Intalnire cu zapada

STOP. De la intrarea in exploatare, accesul auto este interzis, asa ca pana in Varful Calimani - Ratetis, acolo unde se afla statia meteo, trebuie sa mergi pe jos. Unul dintre cei trei bistriteni cu care faci deplasarea te anunta ca traseul nu dureaza mai mult de doua ore. Vestea asta te mai incurajeaza dupa ce te asteptai la un parcurs de doua ori mai lung.

MISIUNE. Cu rucsacul in spate pornesti spre inaltimi. Nu ai mers prea mult si iti vine sa te intorci. Noroc ca ceilalti camarazi ai tai fac popasuri din cand in cand. Dupa vreo ora de mers te intalnesti cu zapada. Si ca sa mai scurtezi din traseu urci aproape perpendicular panta prin zapada. Rucsacul din spate te trage la fel ca o nota proasta luata la teza. Odata ajuns pe platou, incepe sa se vada si cabana de la statia meteo Calimani, aflata la o altitudine de 2.021 de metri.

PANORAMA. Cand e senin, se pot vedea si Muntii Fagaras

SCHI.In caldare, acolo unde soarele nu prea ajunge, mai este destula zapada, chiar daca e iunie. Nu poti sa rezisti tentatiei si faci o tura cu schiurile. Aici este vara doar doua luni pe an, astfel ca zona ar putea fi amenajata pentru sporturile de iarna. Cand e senin, se pot vedea chiar si Muntii Fagaras. Nu mai vorbim despre Ceahlaul, Pietricelul, Bistricelul sau Negoiu Unguresc, care par la o aruncatura de bat. Seara se zaresc luminile din Toplita, iar daca mergi 300 de metri mai la vale, iti apare in fata Lacul Iezer.
×
Subiecte în articol: zăpadă schi de vara