x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport STEAUA - BESIKTAS 2-1 / Miros de primavara la sub zero grade

STEAUA - BESIKTAS 2-1 / Miros de primavara la sub zero grade

26 Noi 2004   •   00:00
STEAUA  -  BESIKTAS 2-1 / Miros de primavara la sub zero grade

In fata a peste 20.000 de spectatori, Steaua a trecut cu bine peste un examen pe care multi il vedeau ca unul imposibil de absolvit. A fost o victorie trudita, incarcata de disciplina tactica si primita cu focuri de artificii si de uralele unor fani care nu se indurau sa paraseasca arena.

DELIA GOMOESCU, MIHAI IGIROSANU

"Ros-albastrii" au decis meciul in numai 18 minute, gratie unei finalizari cinice a lui Neaga (omul determinant al intalnirii) si unui plasament de superatacant al lui Ciocoiu. Liderul Diviziei A viseaza la o primavara europeana care ar fi similara cu trezirea la viata a unui fotbal intrat de mult in moarte clinica.

LACRIMI. Finalul l-a gasit pe Walter Zenga langa banca de rezerve, cu ochii atintiti catre spectacolul artificiilor si abia abtinandu-se sa nu izbucneasca in lacrimi. A gresit fata de presa, dar a dovedit ca anii petrecuti in fotbalul mare n-au trecut degeaba pe langa el. Au produs un antrenor inteligent, cu gaselnite uneori sclipitoare, gen Ciocoiu, capabil sa anuleze complet o echipa buna a Europei fotbalistice. "Am facut un mare pas inainte, dar nu suntem calificati matematic. Doar pe finalul meciului am avut un moment de cadere, dar cred ca am vazut cu totii cum au marcat ei golul...", a comentat italianul la finalul confruntarii, cand a anuntat ca, incepand de astazi, a renuntat la silenzio-stampa si va vorbi din nou in limba romana. Jucatorii sai au decis aseara sa reinceapa dialogul cu presa.

SOCAT. Succesul Stelei si jocul pe alocuri penibil al lui Besiktas Istanbul l-au transformat pe Vicente Del Bosque dintr-un tehnician renumit pentru calmul sau imperturbabil, intr-un tip coleric. In timpul disputei din Ghencea, venerabilul antrenor a iesit la marginea terenului de mai multe ori decat in aproape toate jocurile urmarite pe banca "galacticilor" de la Real Madrid. La final, spaniolul a ignorat conferinta de presa, preferand sa-si verse naduful doar in fata ziaristilor turci, la usa autocarului. "Jucam slab, ar trebui sa fim mai buni. In ciuda acestui fapt, vom trece de grupe. A fost o infrangere neasteptata. Din cauza gazonului, nici una dintre cele doua echipe nu a putut juca asa cum a dorit. Practic, jucatorii s-au infipt in pamant", a explicat tehnicianul lui Besiktas.

TURCII FAC PLANGERE LA UEFA

Besiktas vrea sa faca apel la UEFA pentru ca microbuzul in care se aflau membrii conducerii a fost bruscat de suporterii Stelei. Reha Muhtar, purtatorul de cuvant al gruparii turce, sustine ca masina in care se aflau presedintele Yildirim Demiroren si membrii Consiliului de Conducere a fost atacata de fani. "Au inceput sa loveasca microbuzul cu pumnii si picioarele. Am ramas 20 de minute in aceasta situatie. Nu erau acolo nici politisti si nici jandarmi. Pana la urma, soferul a reusit sa strecoare masina prin multime", a spus Muhtar.

CONVINGERE

"Stelistii au fost pragmatici si au facut foarte bine. Turcii erau asa de obraznici, dar, cand au vazut ca e 2-0, s-au linistit. Steaua se califica suta la suta" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF

EUFORIC

"Este cea mai grea saptamana din viata mea si am trecut de primul hop. Asta-i pohta ce-am pohtit. Am facut o Stea sa straluceasca precum soarele de pe cer" - Gigi Becali, patron FC Steaua

DOPAJ
Cotidianul Star ii acuza de dopaj pe jucatorii Stelei. "Noi slabi, ei dopati..." si "Steaua a atacat tot timpul in stilul vacilor nebune" sunt fragmente din editoralul semnat de Ali Sami Alkis in ziarul turc. "Alb-negrii inca nu si-au revenit in urma socului provocat de uciderea unui suporter la meciul de duminica. In schimb, Steaua a atacat tot timpul, in stilul vacilor nebune, de parca jucatorii ar fi fost unsi cu ulei in locurile potrivite. Mi s-a parut putin ciudat faptul ca Steaua a avut atat de multa energie in ceea ce priveste presingul. Nici o echipa nu poate mentine un astfel de ritm de joc, fara sa respire si fara sa faca pauza. Parca ar fi fost vorba aici despre ceva pastile, praf sau injectii", scrie editorialistul turc. In presa de pe Bosfor au existat totusi si opinii favorabile romanilor. Cotidianul Sabah considera ca, desi este incepator ca tehnician, Walter Zenga i-a dat o lectie de antrenorat colegului sau Vicente Del Bosque. De asemenea, ziarul turc critica formatia din Istanbul pentru modul in care a primit golurile. "Doua goluri prostesti", titreaza Sabah. "Primul a fost comic, al doilea scandalos", scrie ziarul turc.

CALCULE
APROAPE. Radoi si colegii lui sunt la un pas de primavara europeana
Daca Steaua obtine macar un rezultat de egalitate la Bilbao isi asigura calificarea matematic pentru ca nu ar avea cum sa pice mai jos de locul 3, ultimul care asigura accesul in saisprezecimi. Si cu un esec in Spania, ros-albastrii au sanse mari, insa in acest caz totul depinde de rezultatele celorlalte partide din grupa. Un meci egal intre doua contracandidate ar lamuri in mare masura situatia, pentru ca ar diminua sansele echipelor in cauza. Teoretic exista si posibilitatea ca toate cele cinci echipe sa termine la egalitate de puncte, daca inving in meciurile disputate pe teren propriu, ceea ce s-a si intamplat pana acum in grupa B. In cazul in care doua sau mai multe formatii au la final acelasi numar de puncte, criteriile de departajare stabilite de UEFA sunt: golaverajul, numarul de goluri marcate, numarul de goluri inscrise in deplasare, coeficientul UEFA al clubului si al tarii, calculat pe ultimele cinci sezoane.

"MEME" STOICA A FACUT MISTO DE PANCU
Unul dintre cei mai inversunati stelisti impotriva lui Pancu a fost chiar presedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica. In timp ce internationalul roman oferea declaratii presei romane, oficialul gruparii din Ghencea a comentat: "Stau si ma intreb acum ce gol va dedica domnul Pancu suporterilor rapidisti. Pe al lui Neaga sau pe al lui Ciocoiu?". Zarindu-l pe Pancu in fata camerelor de luat vederi, liderul Stelei i-a strigat acestuia: "Bravo, «Pancone»! Aveti o echipa de toata jena! Trei de «j», de la jenant, de la BJK!". Referitor la sansele de calificare, Mihai Stoica a spus: "Matematic nu suntem calificati, dar avem sanse foarte mari. Trebuie sa scoatem un punct la Bilbao!".

Walter Zenga si-a ironizat rivalii

Dupa consideratiile referitoare la meci, antrenorul Stelei a rabufnit la finalul conferintei de presa, ironizand, voalat, declaratiile facute inaintea jocului de catre Daniel Pancu si fundasul Rapidului, Vasile Maftei care a anuntat ca va sustine pe Besiktas.

DESPRE PANCU. "Stiu ca multi oameni sunt suparati dupa aceasta victorie a noastra. Imi pare rau pentru ei ca vor trebui si in continuare sa sustina o alta echipa europeana intr-un meci impotriva Stelei", si-a inceput atacul Walter Zenga (foto). Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Daniel Pancu, referitoare la un eventual gol care va fi declarat fanilor Rapidului, italianul a raspuns: "Este normal ca insa cineva sa se gandeasca la fosta sa echipa, dar nu inteleg cum poti fi atat de agresiv si sa faci astfel de declaratii".

DESPRE MAFTEI. "Poate ca nu vom reusi sa trecem in primavara europeana, dar vreau sa-i spun cuiva, fata de care am mai multe partide ca antrenor in Romania decat el ca jucator in cupele europene: unii vorbesc doar pentru ca au gura, in loc sa puna mai mult suflet pentru echipa lor".

CONCILIANT

"Vreau sa spun ziaristilor romani ca nu am vrut sa-mi bat joc de nimeni, ci am dreptul sa cer un traducator atunci cand este vorba despre un meci de cupa europeana. De maine (n.r. - azi), voi vorbi din nou in romaneste. A fost o perioada mai dificila din viata mea si va rog sa ma intelegeti" - Walter Zenga, antrenor Steaua Bucuresti

Seara de cosmar pentru Pancu

FLORIN GONGU

INVINS. Desi a evoluat bine, fiind printre putinii jucatori ai lui Del Bosque care au dat satisfactie, Pancu a parasit Ghencea invins
Dupa tragerea la sorti a grupelor Cupei UEFA, Daniel Pancu pronostica un sec 3-0 pe care Besiktas ar urma sa-l administreze Stelei. Intre imaginea internationalului din acel moment si cea de dupa incheierea disputei de joi seara a fost o diferenta enorma.

REGE. Miercuri, la sosirea pe aeroportul Otopeni, Pancu a fost intampinat ca o mare vedeta. Crini si urale din partea fan-clubului Besiktas, declaratii de dragoste si un fular de gat din partea fanilor rapidisti, pentru care a ramas un idol. "Voi dedica golul suporterilor Rapidului", anunta mijlocasul "vulturilor".

HULIT. Joi seara, cu o ora inainte de meci, "Pancone" a fost printre putinii jucatori ai turcilor care a iesit sa inspecteze gazonul. A facut-o, probabil, si pentru a-i provoca pe fanii Stelei. Acestia l-au huiduit si injurat, asa cum o facusera si la antrenamentul de cu o seara in urma. "Pancu, unul dintre gunoaiele rapidiste" si "Pancu, ne spurci gazonul!", au fost doua dintre mesajele afisate de tribuna stelista. Internationalul a jucat o repriza si cateva minute. A ratat doua ocazii, fiind cel mai periculos jucator de la Besiktas.

INTERVIU. Dupa incheierea meciului, Daniel Pancu si atacantul Ali Gunes au fost singurii jucatori de la Besiktas care au acceptat dialogul cu presa romana, in vreme ce vedeta norvegiana, John Carew, a parasit vestiarele intr-un picior, sprijinit de unul dintre masori.

Jurnalul National: Daniele, cum comentezi primirea pe care ti-au facut-o fanii Stelei?
Daniel Pancu: Reactia suporterilor mi s-a parut normala, dar nici nu i-am bagat in seama. Nu conteaza ca sunt roman. M-au tratat asa pentru ca am jucat la Rapid.

Va asteptati la infrangere?
Nu prea. Am incercat sa ne facem jocul, dar nu prea ne-a iesit nimic. Cred ca am facut cel mai slab joc al nostru din acest sezon. Oricum, si terenul a influentat foarte mult calitatea jocului.

Rezultatul?
Steaua a meritat victoria si cred ca este deja calificata, lucru pentru care merita toate felicitarile. Pe inceput de joc ne-au surprins, dar daca mai dura meciul 5-10 minute ii si bateam.

Walter Zenga a acuzat lipsa voastra de fair-play la golul marcat de Ibrahim Akin...
La golul nostru, jucatorul Stelei nu era lovit (n.r. - Eugen Baciu). Au mai tras de timp de 4-5 ori si cred ca asa s-a intamplat si la faza respectiva.

Ce se intampla cu Besiktas?
Noi traversam o perioada foarte slaba si trebuie sa ne revenim foarte repede. Suporterii turci sunt foarte fierbinti si nu accepta prea multe rezultate slabe. Stam slab si in campionat, dar cred ca ne putem redresa. In Cupa UEFA, sunt convins ca vom ajunge si noi in faza urmatoare.

FELICITARI

"Steaua a meritat victoria si cred este deja calificata, lucru pentru care merita toate felicitarile. Pe inceput de joc ne-au surprins, dar daca mai dura meciul 5-10 minute ii si bateam. La golul nostru, jucatorul Stelei nu avea nimic. Se lovise singur. Nu m-au deranjat huiduielile, sunt obisnuit. Poate cu Rapidul am fi obtinut un rezultat mai bun" - Daniel Pancu

CLASAMENT - GRUPA B
  • Steaua - Besiktas 2-1
    Neaga ’2, Ciocoiu ’18 / Ibrahim Akin ’88
  • Standard Liege - Parma 2-1
    Geraerts ’54, Juan Curbelo ’90+4 / Pisanu ’44
  • Athletic Bilbao a stat.

  • 1. Steaua 3 2 0 1 4-2 6p
  • 2. Besiktas 2 1 0 1 4-3 3p
  • 3. Athletic 2 1 0 1 3-3 3p
  • 4. Standard 2 1 0 1 2-3 3p
  • 5. Parma 3 1 0 1 2-4 3p

    Au mai ramas de jucat :
  • Athletic - Steaua, Besiktas - Standard (1 decembrie);
  • Standard - Athletic, Parma - Besiktas (16 decembrie).
  • REZULTATE CUPA UEFA - ETAPA A III-A
    GRUPA A
  • Schalke - Ferencvaros 2-0
    Gyepes ’16-autogol, Kobiasvili ’40
  • FC Basel - Hearts 1-2
    Carignano ’77 / Wyness ’31, Neilson ’89
  • Feyenoord a stat.
  • Clasament: 1. Schalke 7p (3j); 2. Feyenoord 4p (2j); 3. Hearts 3p (3j); 4. Basel 1p (2j); 5. Ferencvaros 1p (2j).

    GRUPA C
  • Dnepr - Austria Viena 1-0
    Nazarenko ’20
  • FC Bruges - Utrecht 1-0
    Lange ’62
  • Zaragoza a stat.
  • Clasament: 1. Dnepr 9p (3j); 2. Zaragoza 3p (2j); 3. FC Bruges 3p (2j); 4. Austria 3p (2j); 5. Utrecht 0p (3j).

    GRUPA D
  • D. Tbilisi - Sporting 0-4
    Liedson ’6, ’28, ’59, Hugo Viana ’90
  • Sochaux - Newcastle 0-4
    Bowyer ’29, Ameobi ’46, Bellamy ’76, Robert ’90
  • Panionios a stat.
  • Clasament: 1. Newcastle 9p (3j); 2. Sporting 6p (2j); 3. Sochaux 3p (2j); 4. Panionios 0p (2j); 5. Dinamo Tbilisi 0p (3j).

    GRUPA E
  • Lazio - Partizan Belgrad 2-2
    Di Canio ’52, S. Inzaghi ’73 / Boya ’6, ’24
  • Villarreal - Middlesbrough 2-0
    Guayre ’36, Javi Venta ’75
  • Aigaleo a stat.
  • Clasament: 1. Middlesbrough 6p (3j); 2. Partizan 4p (2j); 3. Villarreal 4p (2j); 4. Lazio 2p (3j); 5. Aigaleo 0p (2j).

    GRUPA F
  • A. Wronki - AZ Alkmaar 1-3
    Dembinski ’56-penalty / Van Galen ’12, Meerdink ’36, Huysegems ’38
  • Gl. Rangers - Grazer AK 3-0
    Novo ’58, S. Arveladze ’85, Namouchi ’90
  • Auxerre a stat.
  • Clasament: 1. Rangers 6p (2j); 2. Alkmaar 6p (2j); 3. GAK 4p (3j); 4. Auxerre 1p (2j); 5. Amica 0p (3j).

    GRUPA G
  • Benfica - Dinamo Zagreb 2-0
    Sokota ’11, Simao ’29-penalty
  • Heerenveen - Stuttgart 1-0
    Yildirim ’65
  • Beveren a stat.
  • Clasament: 1. Stuttgart 6p (3j); 2. Benfica 6p (3j); 3. Dinamo Zagreb 3p (2j); 4. Heerenveen 3p (2j); 5. Beveren 0p (2j).

    GRUPA H
  • Zenit - Sevilla 1-1
    Arsavin ’35 / Julio Baptista ’71
  • AEK Atena - Lille 1-2
    Amponsah ’72 / Vitakic ’26, Debuchy ’63
  • Alemmania Aachen a stat.
  • Clasament: 1. Lille 6p (3j); 2. Zenit 4p (3j); 3. Sevilla 4p (2j); 4. Aachen 3p (2j); 5. AEK Atena 0p (2j).
  • ×