x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Suntem 99% calificaţi!

Suntem 99% calificaţi!

de Mihai Igirosanu    |    14 Oct 2007   •   00:00
 Suntem 99% calificaţi!
Sursa foto: Christian Silva/

Mutu şi compania au reuşit aseară primul succes din istoria confruntărilior oficiale cu Olanda, golul lui Dorin Goian insemnănd, practic, revenirea echipei naţionale in centrul atenţiei, după opt ani de exil.

Mutu şi compania au reuşit aseară primul succes din istoria confruntărilior oficiale cu Olanda, golul lui Dorin Goian insemnănd, practic, revenirea echipei naţionale in centrul atenţiei, după opt ani de exil.

Au marcat: D. Goian (’71)

Stadion: "Farul"

Spectatori: 12.000

Arbitri: K. Vassaras 7 - D. Bozatsidis 7, D. Saraidaris 7

Ambii tehnicieni şi-au făcut planuri inainte de meciul de aseară. Victor Piţurcă a decretat sigur pe el: "Ne calificăm". O victorie era pe placul selecţionerului, in timp ce o remiză ne menţinea in cărţi. De partea cealaltă, Marco van Basten nu a ascuns că şi un rezultat de egalitate insemna mult pentru Olanda.

PRUDENŢĂ. Pe o ploaie torenţială, partida a inceput pragmatic, nimeni nedorind să rişte. A fost o teamă din care nu a ieşit nici o acţiune periculoasă la cele două porţi. Selecţionerul Romăniei a preferat prudenţa, incepănd cu trei "inchizători", Codrea, Ov. Petre şi Chivu, lucru care i-a incurcat planurile omologului său. "Tricolorii" au mizat pe mingii lungi, care să pună in practică viteza lui Marica, insă acesta a părut depăşit de joc. Olandezii au dat primii fiori prin Bouma, care a trimis in bară (’22), iar Lobonţ a scos la răndul lui din faţa lui Robben (’28). Mutu, care a părut singurul jucător care poate face diferenţa, a incercat de unul singur (’43), insă Stekelenburg a rezolvat.

DECISIV. După pauză, Piţurcă a simţit că se poate, Olanda nefiind intr-una din zilele bune. Mutu a tatonat, a aşteptat greşeala, care a venit in cele din urmă. După o lovitură liberă, Codrea a reluat cu capul spre poartă, Stekelenburg a respins in faţă, şi Dorin Goian a reluat in plasă (’71). A fost primul gol inscris Olandei intr-un meci oficial. Pănă la final a fost o furie olandeză disperată, dar fără nici un fel de pericol pentru Lobonţ, Tamaş şi Goian (foto) "măturănd" tot in faţa propriului careu. Din nefericire, Mutu, Codrea şi Nicoliţă au primit cartonaşe galbene şi nu vor juca in Luxemburg. Ultimele secvenţe din prelungiri au fost de coşmar, Goian scoţănd de pe linia porţii o reluare a lui Bouma. "Este un pas uriaş spre calificare. Am suferit mult, dar este o victorie uriaşă. Imi felicit jucătorii, s-au comportat extraordinar. Am arătat că suntem cineva in Europa, conducem grupa şi mi se pare normal să fim luaţi in seamă", a declarat la final antrenorul Victor Piţurcă.

ECHIPELE

Romănia: Lobonţ 7 - Ogăraru 7, Tamaş 8, D. Goian 9, Raţ 7 - Codrea 7, Ov. Petre 7, Chivu 7 - Nicoliţă 7, Ad. Mutu 8 - Marica 6 (’70 D. Niculae 6). Antrenor: Victor Piţurcă.

Olanda: Stekelenburg 6 - Heitinga 6 (’69 Jaliens 5), Ooijer 6 (’84 Koevermans), Mathijsen 6, Bouma 6 - Seedorf 6, De Zeeuw 6, Van Bronchorst 6 - Van der Vaart 6, Van Nistelrooy 6, Robben 6 (’79 Babel). Antrenor: Marco van Basten.

"E ceva extraordinar pentru mine! Am inscris cel mai important gol din carieră. După ce am marcat, m-am găndit la soţia mea, care mi-a spus intruna inaintea meciului că o să dau gol. A avut dreptate, iar după această victorie cred că suntem aproape calificaţi la Campionatul European"

Dorin Goian

Preliminariile Euro 2008 - Grupa G

Ieri

18:00 Belarus - Luxemburg 0-1 (Leweck ’90)

20:15 Romănia - Olanda 1-0 (D. Goian ’71)

21:30 Slovenia - Albania 0-0

Clasament

1. Romănia 9 7 2 0 18-5 23

2. Olanda 9 6 2 1 11-3 20

3. Bulgaria 9 5 3 1 14-6 18

4. Slovenia 10 3 2 5 9-12 11

5. Albania 9 2 4 3 8-7 10

6. Belarus 10 2 1 7 11-20 7

7. Luxemburg 10 1 0 9 2-20 3

Etapa viitoare (miercuri, 17 octombrie): Luxemburg - Romănia,

Olanda - Slovenia, Albania - Bulgaria

EŞEC - Speculanţii au luat plasă

Biletele la "negru" nu au avut aproape deloc căutare printre suporterii "tricolorilor" in ziua meciului, in ciuda faptul că bişniţarii au micşorat semnificativ preţul acestora. Astfel, dacă cu căteva zile inaintea partidei un tichet la peluză se vindea pe piaţa "neagră" cu 150 RON bucata, aceleaşi tichete ajunseseră să coste inaintea partidei doar 25 RON, adică tocmai la preţul oficial pe care il stabilise FRF.

PREŞEDINTE - Băsescu a fost la meci

Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu, nu a ţinut cont de vremea potrvinică şi a fost prezent aseară in tribunele Stadionului Farul. Şeful statului a ajuns la arena constănţeană cu un sfert de oră inaintea startului partidei fiind insoţit de angajaţi ai Serviciulul de Pază şi Protecţie. Foarte bine dispus, Băsescu a bătut "cuba" cu căţiva suporteri ai echipei naţionale care intrau in stadion o dată cu el.

INCIDENT - Olandezii au rămas fără acoperiş

Din cauza văntului care a bătut cu putere la ora jocului, in minutul 3 al intălnirii acoperişul băncii de rezerve ocupate de olandezi s-a prăbuşit stărnind uluiala jucătorilor şi membrilor staff-ului tehnic al "Portocalei mecanice", care au rămas in ploaie preţ de căteva minute. Căţiva oameni de ordine care se aflau in apropiere au intervenit prompt şi au remediat situaţia montănd şi fixănd copertina la locul ei.

CIUDĂŢENIE - Babel s-a scăpat cu somnul

Ryan Babel, pe care selecţionerul Olandei, Marco Van Basten, intenţiona să-l folosească din primul minut in meciul de aseară, a fost doar rezervă. Jucătorul lui Liverpool şi-a pierdut locul de titular din cauza faptul că in dimineaţa partidei nu s-a trezit la timp şi nu a mai participat la şedinţa tehnică ţinută de Van Basten. In locul lui Babel selecţionerul batavilor l-a preferat pe mijlocaşul lui Real Madrid, Arjen Robben.

SUPERSTIŢIE - Sandu şi Dragomir, grăbiţi

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi şeful LPF, Dumitru Dragomir, au părăsit stadionul imediat după golul inscris de Dorin Goian. "Am plecat din superstiţie. Ar fi extraordinar să batem!", a spus Sandu, care a plecat pe jos din Complexul Farul. "Mi-e rău, nu vreau să mor dracului aici! Plec şi eu din superstiţie, umblu de nebun pe străzi. La gol era să murim cu toţii. Dacă invingem, facem paranghelie", a spus Dragomir.

VIN BANII - Lupescu pregăteşte primele

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, crede că doar o nenorocire mai poate impiedica echipa Romăniei să ajungă la CE 2008. "Trebuie să mai luăm trei puncte in Luxemburg, unde ne aşteaptă o partidă foarte grea, şi apoi dacă scoatem un rezultat bun in Bulgaria nu mai putem fi ajunşi. N-am mai simţit o asemenea fericire de aproape opt ani.

Ii felicit pe băieţi, care au muncit extraordinar. Le pregătesc primele", a spus Kaiserul.

mihai.igirosanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: sport olanda goian